Σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την Υγεία και κατά του «εισιτηρίου» των πέντε ευρώ προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Μυτιλήνη.
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την Υγεία και κατά του «εισιτηρίου» των πέντε ευρώ προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Αποφάσισαν την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου να κλείσουν συμβολικά το ταμείο του Νοσοκομείου για τέσσερις ώρες, ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται δωρεάν. Εν όψει της κινητοποίησης, καλούν αύριο το απόγευμα σε σύσκεψη όλους τους φορείς, για συντονισμό των ενεργειών στο θέμα αυτό. Οι Γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης θα συμμετάσχουν επίσης στη 48ωρη απεργία τις ημέρες που θα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Υγεία, καθώς και στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 10 Φεβρουαρίου.
«Οργανώνουμε αυτήν τη σύσκεψη αύριο Παρασκευή με όλους τους εκπροσώπους και φορείς των χρηστών της Υγείας, δηλαδή με εργαζομένους απ’ όλους τους κλάδους, συνταξιούχους, φοιτητές, με συλλόγους ασθενών, συνδικαλιστές, με στόχο να συντονίσουμε αυτή την προσπάθεια, που ξεκινάμε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, να μη δεχθούμε τα “διόδια” στην Υγεία», δήλωσε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ Μυτιλήνης, κ. Στρατής Παυλής.
Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και τις ίδιες ώρες θα κλείσουν το ταμείο του Νοσοκομείου για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς δωρεάν.
Η σύσκεψη
Αύριο Παρασκευή, στις 6:30 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη σωματείων και κοινωνικών φορέων στο «Λέσβιον», για συντονισμό της δράσης ενάντια στο εισιτήριο των πέντε ευρώ στο Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας.
Σε ανοιχτή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ απευθύνει κάλεσμα στους φορείς να στηρίξουν την πρωτοβουλία του.
Πού αντιδρούν οι Γιατροί…
Οι Γιατροί αντιδρούν στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλαγές στο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία που θεωρούν ότι θα οδηγήσουν σε χαμηλής ποιότητας προμήθειες, προβλέπει επίσης συγχωνεύσεις-καταργήσεις κλινικών, τμημάτων, ακόμη και νοσοκομείων «μη αποδοτικών», παγώνει τις προσλήψεις και εντάσσει την Υγεία στην αναλογία 1:5 που ισχύει στο Δημόσιο. Επίσης ρυθμίζει τις εφημερίες και θεσπίζει μια νέα βαθμίδα στο ΕΣΥ, το «συντονιστή διευθυντή», που σύμφωνα με τους Γιατρούς «επαναφέρει το “φεουδαρχικό” μοντέλο διεύθυνσης των κλινικών και τμημάτων».
Οι Γιατροί αντιδρούν επίσης στη θέσπιση εισόδου πέντε ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και κέντρων υγείας και στην πληρωμή των εξετάσεων, ακόμα και της συνταγογράφησης, από τους ασθενείς, αφού - όπως τονίζουν - αυτό «φορτώνει το κόστος της πρωτοβάθμιας υγείας στους πολίτες, στερεί την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και μετατρέπει την υγεία από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, σε εμπόρευμα».