Ο διοικητικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Αντώνης Γιαννάκης, επιστρέφει στην ενασχόληση με τα κοινά, τονίζοντας ότι με όσα συμβαίνουν γύρω μας κανείς δεν έχει δικαίωμα να φυγομαχεί.
Ο διοικητικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος επί προηγούμενης θητείας Γιακαλή, Αντώνης Γιαννάκης, επιστρέφει στην ενασχόληση με τα κοινά κατεβαίνοντας υποψήφιος στο νέο θεσμό της περιφερειακής διοίκησης και τονίζοντας ότι με όσα συμβαίνουν γύρω μας κανείς δεν έχει δικαίωμα να φυγομαχεί. Ιδιαίτερα για τον τομέα της υγείας, υπογραμμίζει τις ευκαιρίες που προσφέρονται για αξιοποίηση των πόρων τού ΕΣΠΑ, μέσα από τις νέες περιφερειακές διοικήσεις, για υγειονομική θωράκιση των νησιών. Εκφράζει, όμως, και τη διαφωνία του για το χωροταξικό του «Καλλικράτη», χαρακτηρίζοντας «τραγική» την απόφαση όσον αφορά στη Λέσβο.
Μετά από ένα διάστημα αποχής από τα κοινά, επιστρέφετε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος σε αυτές τις εκλογές. Τι σας έκανε να μείνετε μακριά μέχρι τώρα;
«Είχα αποφασίσει πριν από τέσσερα χρόνια ότι ο κύκλος μου στα κοινά και συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση είχε ολοκληρωθεί. Δε σταμάτησα, όμως, να προσφέρω ως πολίτης μέσα από την απαιτητική θέση ευθύνης της εργασίας που έχω. Σήμερα, μετά από πολλή σκέψη, βιώνοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, κατάλαβα ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα στη φυγομαχία, πολύ περισσότερο εκείνοι που έχουν την εμπειρία και μπορούν να προσφέρουν. Αποφάσισα, λοιπόν, να ξαναθέσω τον εαυτό μου στην κρίση σας, αποδεχόμενος την τιμητική πρόταση του Νάσου Γιακαλή να συμμετάσχω στο συνδυασμό του ως περιφερειακός σύμβουλος. Υπόσχομαι ότι επίκεντρο των αποφάσεών μου θα είναι ο άνθρωπος και όχι η ευημερία των αριθμών.»
Ποια είναι η γνώμη σας για το θεσμό της αιρετής περιφερειακής διοίκησης;
«Ο θεσμός της αιρετής περιφερειακής διοίκησης ήταν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, παράλληλα με την αποκέντρωση των εξουσιών από το κέντρο προς την περιφέρεια. Ο νέος θεσμός θα απλοποιήσει τη γραφειοκρατία και μέσα από τη συλλογικότητα των αποφάσεων θα λαμβάνονται αποφάσεις ευρέως αποδεκτές. Όμως, για να πετύχει, πέρα από αρμοδιότητες απαιτούνται και πιστώσεις και μάλιστα περί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.»
«Ναι μεν, αλλά…»
Είστε από εκείνους που διαφωνούν με το χωροταξικό του «Καλλικράτη»;
«Ως σκέψη ο “Καλλικράτης” βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως η χωροθέτησή του στη Λέσβο είναι τραγική. Κατορθώσαμε και μας έκαναν το μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Νομίζω ότι η καλύτερη χωροταξική κατανομή θα ήταν να δημιουργηθούν τρεις δήμοι, ένας εκ των οποίων θα έπρεπε να είναι το Λεκανοπέδιο της Καλλονής.»
Γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Θα μπορέσει το ΕΣΠΑ να καλύψει κάποιες από τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές;
«Στην Περιφέρεια μεταφέρονται σημαντικότατες αρμοδιότητες του χώρου της υγείας και αυτός είναι επί το πλείστον ο λόγος που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στην Περιφέρεια και όχι στο δήμο.
Θεωρώ ότι για το χώρο της υγείας είναι λάθος να αποφασίζουν για μας σύμβουλοι οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί με τα θέματά μας. Έχουμε τις ιδιαιτερότητές μας και τις δυσκολίες μας. Είναι θετικό στοιχείο για μας τους υγειονομικούς ότι ο κ. Ηρακλής Βερβέρης, στέλεχος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, έχει οριστεί υποψήφιος αντιπεριφερειαρχης.
Τώρα, στο ερώτημά σας αν μπορεί το ΕΣΠΑ να καλύψει τις ελλείψεις σε υποδομές, η απάντηση είναι “απολύτως ναι”. Υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις για εξοπλισμό και κτηριακά για το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Φυσικά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες των τεχνικών δελτίων προκειμένου να εντάξουμε για προμήθεια επιστημονικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Ήδη έχουμε την έγκριση για νέο μαγνητικό και αξονικό τομογράφο.
Και μην ξεχνάμε ότι προετοιμάζουμε το τεχνικό δελτίο για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό.»
Για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Πότε πιστεύετε ότι θα μπει σε φάση υλοποίησης το μεγάλο έργο της Γ΄ Πτέρυγας στο Βοστάνειο;
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας γνωρίσω ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη της α΄ και β΄ φάσης του έργου. Καθημερινά συνεργάζομαι με τη ΔΕΠΑΝΟΜ προκειμένου να συντάξουμε το τεχνικό δελτίο. Η άποψή μας ήταν και θα είναι όλο το έργο να προκηρυχθεί μαζί. Αφού έχουν διασφαλιστεί οι πιστώσεις. Επιτέλους, μια προσπάθεια πολλών ετών και πολλών ανθρώπων φτάνει στο τέλος, στην προκήρυξη του έργου.»
Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση η νέα αιρετή διοίκηση για να καλύψει βασικά προβλήματα και ελλείψεις στο χώρο του Βορείου Αιγαίου;
«Προβλήματα υπάρχουν πολλά και σε όλους τους τομείς. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση, στην υγεία και στην παιδεία. Πρέπει να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Έμφαση πρέπει να δοθεί και σε άλλους κλάδους, όπως τουρισμός, αλιεία, κτηνοτροφία και γεωργία και συγκοινωνία. Ο Νάσος Γιακαλής προέβλεψε όλες τις ως άνω προτεραιότητες και σχημάτισε ένα ψηφοδέλτιο από ανθρώπους με εμπειρία και γνώσεις, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις.»