Μια ακόμα απόδειξη σπατάλης δημόσιου χρήματος αποτελεί το περίφημο ακτινολογικό μηχάνημα που είχε προμηθευτεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για τις ιατρικές εξετάσεις των παράνομων μεταναστών.
Μια ακόμα απόδειξη σπατάλης δημόσιου χρήματος αποτελεί το περίφημο ακτινολογικό μηχάνημα που είχε προμηθευτεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τις ιατρικές εξετάσεις των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στο νησί. Το μηχάνημα κόστισε 70.000 με 74.000 ευρώ, όμως δε λειτούργησε ποτέ. Εγκαταλείφθηκε επί μήνες στην ταράτσα του Κέντρου Υποδοχής της Παγανής, ώσπου… σκούριασε. Πριν από μερικούς μήνες, ένα τμήμα του μηχανήματος στάλθηκε για επισκευή στην Ιταλία και επιστράφηκε, προφανώς επισκευασμένο. Μέχρι σήμερα δεν έχει εγκατασταθεί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν τελικά θα λειτουργήσει, αφού δεν αποκλείεται να χρειαστούν επισκευές και… άλλα τμήματά του!
Το πολυσυζητημένο ακτινολογικό μηχάνημα είχε προμηθευτεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης επί διοίκησης Άρη Χατζηκομνηνού, με χρηματοδότηση του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ιατρικών εξετάσεων για τους πρόσφυγες. Αγοράστηκε μέσω δυο συλλόγων («Ενεργοί Πολίτες» και «Αστέρας Νίκης») με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με απόφαση του γενικού γραμματέα Χρήστου Κουρούση.
Για το «τέχνασμα» αυτό, που έγινε προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες προμήθειας του ακτινολογικού λόγω του πιεστικού προβλήματος που είχε προκύψει με τις ιατρικές εξετάσεις των προσφύγων, είχε επικριθεί από διάφορες πλευρές, και ιδιαίτερα έντονα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Άρης Χατζηκομνηνός. Και αυτό γιατί οι δυο Σύλλογοι συνδέθηκαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο με τη δημοτική παράταξη της οποίας ο ίδιος ηγείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Τελικά, όμως, και όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ο τρόπος προμήθειας του νέου ακτινολογικού ήταν το λιγότερο από όλα τα άλλα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία. Μη εξαιρουμένου τού ότι μέχρι σήμερα το ακριβοπληρωμένο μηχάνημα δεν έχει λειτουργήσει!
Μπλακ-άουτ στο ακτινολογικό
«Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2008. Σε μια συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομείου είχαν καταθέσει αναφορά για το φόρτο δουλειάς και τα προβλήματα από τις συχνές βλάβες στα μηχανήματα του ιδρύματος, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έφθαναν καθημερινά για εξετάσεις. Εκείνη τη χρονιά είχαμε γύρω στους 13.000 μετανάστες. Την αναφορά, μάλιστα, υπέγραφαν εμφανιστές-χειριστές του Νοσοκομείου, οι οποίοι καταλήγοντας έγραφαν με κεφαλαία γράμματα «έλεος» για τις συνθήκες δουλειάς τους. Σε εκείνη τη συνεδρίαση αποφασίστηκε ν’ αγοραστεί ένα νέο ακτινολογικό και να τοποθετηθεί σε οικίσκο στο χώρο του Κέντρου Υποδοχής για να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο από τον τρομερό φόρτο δουλειάς», λέει στο «Ε» ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποδιευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Ηρακλής Βερβέρης.
Και συνεχίζει: «Στην πορεία δόθηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε δυο συλλόγους με σκοπό να επισπευσθούν - όπως ειπώθηκε τότε - οι διαδικασίες και ν’ αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού. Στην ουσία, όμως, φεύγοντας από τις διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού, ξεφεύγεις από τη νομιμότητα. Έτσι φθάσαμε ένα χρόνο μετά και δε μάθαμε πώς συντάχθηκαν οι προδιαγραφές για την προμήθεια του μηχανήματος, με τι διαδικασίες επέλεξαν το μηχάνημα και πως επέλεξαν την προμηθεύτρια εταιρεία χωρίς διαγωνισμό. Αυτά δεν τα μάθαμε ποτέ. Και το μηχάνημα μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει, και δεν ξέρουμε κι αν θα λειτουργήσει ποτέ», συμπληρώνει ο κ. Βερβέρης.
Περιπέτειες… από την αρχή
Αρχές Ιανουαρίου του 2009 έγινε η παραγγελία του μηχανήματος με διαδικασίες-«αστραπή». Στη συνέχεια προέκυψε ζήτημα για το χώρο που θα τοποθετηθεί. Η νομαρχία ανέλαβε να προμηθευτεί ένα λυόμενο που θα τοποθετούνταν στο χώρο της Παγανής για να στεγάσει το μηχάνημα. Η παραλαβή του οικίσκου όμως καθυστέρησε, γιατί αρχικά αυτό που παρέλαβε ήταν… μικρών διαστάσεων και δε «χωρούσε» το μηχάνημα. Χρειάστηκε έτσι να γίνει νέα παραγγελία. Στη συνέχεια προέκυψε ζήτημα με τη στελέχωση του λυόμενου, αφού θα έπρεπε να τοποθετηθούν χειριστές-εμφανιστές με βάρδιες και βέβαια γιατρός.
Μέχρι τέλη Μαΐου του 2009 το μηχάνημα έπρεπε να είχε παραδοθεί αφού πίεζε η προμηθεύτρια εταιρεία να το παραδώσει. Τελικά τα κουτιά με τα τμήματα του ακτινολογικού έφθασαν στο Νοσοκομείο, όμως - σύμφωνα με πληροφορίες - ο υπεύθυνος αποθήκης του Βοστάνειου αρνήθηκε να το παραλάβει, αφού τυπικά η παραγγελία του μηχανήματος δεν είχε γίνει από το Νοσοκομείο και το μηχάνημα πρώτα θα έπρεπε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει και μετά να παραληφθεί.
Ούτε και η νομαρχία, όμως, μπορούσε να το παραλάβει, για τον ίδιο λόγο. Η μεταφορική εταιρεία το τοποθέτησε απλά στην ταράτσα του Κέντρου Υποδοχής της Παγανής και το μηχάνημα έμεινε εκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου του 2009, εκτεθειμένο πότε στη ζέστη και πότε στη βροχή, ενώ είχε καλυφθεί πρόχειρα… με νάυλον!
Το διαβόητο ακτινολογικό μηχάνημα. Αγοράστηκε εκτός κανόνων λειτουργίας δημόσιου λογιστικού, χάλασε, φτιάχτηκε, κι ακόμα να λειτουργήσει
«Έβγαιναν σαλιγκάρια…»
Όταν η νομαρχία πήρε την απόφαση να κλείσει την Παγανή, το μηχάνημα που παρέμενε στην ταράτσα του κτηρίου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, μαζί με τον οικίσκο που είχε παραδοθεί στο μεταξύ από τη νομαρχία. Όταν όμως άνοιξαν τα κουτιά, βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. «Μέσα από τα τμήματα του μηχανήματος έβγαιναν σαλιγκάρια!», είχε σχολιάσει τότε ο υποδιευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, Νάσος Σκορδίδης. «Είχε υδροστατήσει μέσα στο κουτί και πραγματικά όλα είχαν γεμίσει σκουριά», τονίζει ο ίδιος.
Το θέμα απασχόλησε εκτάκτως το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και ξεκίνησαν νέες προσπάθειες για να «σωθεί» το μηχάνημα. Να σημειωθεί εδώ ότι οι δύο Σύλλογοι που προμηθεύτηκαν το μηχάνημα το έκαναν στην πορεία… «δωρεά» στο Νοσοκομείο και το Δ.Σ. σε συνεδρίασή του είχε κάνει αποδοχή της δωρεάς.
Όταν διαπιστώθηκε ότι το μηχάνημα ήταν σκουριασμένο, αποφασίστηκε να σταλεί ένα τμήμα του για επισκευή στην Αθήνα. Η εταιρεία το ζητούσε για να το αντικαταστήσει πλήρως, έναντι 10.000 ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, δέχθηκε τελικά να το πάρει για επισκευή έναντι 5000 ευρώ. Τελικά το τμήμα αυτό του μηχανήματος στάλθηκε στην Ιταλία και πριν από ένα μήνα περίπου επιστράφηκε επισκευασμένο στο Νοσοκομείο.
Η τεχνική υπηρεσία του ιδρύματος έχει ζητήσει από την προμηθεύτρια εταιρεία να στείλει προσωπικό για να γίνει η εγκατάστασή του και παρά τις δεσμεύσεις ότι αυτό θα γινόταν στα μέσα Ιουνίου, δεν έχει έρθει ακόμη το συνεργείο. «Περιμένουμε να έρθουν να το εγκαταστήσουν για να δούμε αν θα λειτουργήσει. Τίποτα δεν αποκλείει βεβαίως το ενδεχόμενο να διαπιστωθούν ζημιές και στα άλλα δυο τμήματά του, τα οποία δε στείλαμε για επισκευή. Αναλόγως του τι θα μας πουν, θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε στο «Ε» ο υποδιευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για το θέμα αυτό, ενώ μιλώντας στο «Ε» δεν κρύβει την έντονη αντίδρασή του για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Από τον τρόπο που αγοράστηκε το μηχάνημα, μέχρι την εγκατάλειψή του, που είχε ως συνέπεια τη φθορά του πριν ακόμη λειτουργήσει. «Πρόκειται για μια τρανταχτή περίπτωση ανευθυνότητας και ανικανότητας στο έπακρο. Δε βρίσκω λόγια να το σχολιάσω. Αγοράζουν ένα μηχάνημα με τα λεφτά του ελληνικού λαού και το εγκαταλείπουν στην τύχη του; Ντροπή!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του «Ε» για επικοινωνία με τον τέως διοικητή του Νοσοκομείου, Άρη Χατζηκομνηνό, αυτό δε στάθηκε δυνατό.