Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη δεκαετία για να δικαιωθεί ο Ηλίας Γκούγκου και να αρχίσει να παίρνει την αποζημίωση που του οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο για την ταλαιπωρία και την οικονομική ζημία που υπέστη.
Αποζημιώνεται ο Ηλίας Γκούγκου γιατί η ελληνική γραφειοκρατία τον ταλαιπώρησε δίνοντάς του άδεια λειτουργίας φούρνου... χωρίς την καμινάδα
Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη δεκαετία για να δικαιωθεί ο Ηλίας Γκούγκου και να αρχίσει να παίρνει την αποζημίωση που του οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο για την ταλαιπωρία και την οικονομική ζημία που υπέστη. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πριν λίγες μέρες αποφάσισε να προχωρήσει στην καταβολή της αποζημίωσης που του οφείλεται, και μάλιστα σε δύο δόσεις.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που τον Ιούλιο του 2002 προσπάθησε να ανοίξει ένα αρτοποιείο στο ισόγειο πολυκατοικίας κοντά στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσομαλλούσας, στη Μυτιλήνη. Αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ εξ αιτίας μιας διαμάχης που προέκυψε με την καμινάδα του αρτοποιείου. Κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, η οποία τον δικαίωσε και επέβαλε στη Νομαρχία Λέσβου να του πληρώσει αποζημίωση. Η Νομαρχία, χρησιμοποιώντας νομικά μέσα, προσπάθησε να αποφύγει την πληρωμή της αποζημίωσης, η οποία έχει επιδικαστεί ήδη από το 2007.
Χρονικό ταλαιπωρίας
Όλα ξεκίνησαν στις 31 Ιανουαρίου τού 2002, όταν ο κ. Γκούγκου νοίκιασε κατάστημα στο ισόγειο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Χρυσομαλλούσης 30, στη Μυτιλήνη. Στις 19 Ιουνίου 2002 δίνεται άδεια ίδρυσης αρτοποιείου από το Τμήμα Βιομηχανίας στον κ. Γκούγκου. Ωστόσο, στην άδεια τονιζόταν ότι έπρεπε να υπάρχει η έγκριση της Πολεοδομίας για την καπνοδόχο, η οποία Πολεοδομία ζήτησε από τον κ. Γκούγκου την έγγραφη συναίνεση όλων των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Ακολούθησε αλληλογραφία της υπηρεσίας με το «Συνήγορο του Πολίτη».
Το 2003, ο κ. Γκούγκου έκανε και νεώτερες αιτήσεις για την αδειοδότησή του, οι οποίες όμως είχαν την ίδια τύχη με την αρχική. Δηλαδή, ενώ του δινόταν άδεια να ανοίξει το αρτοποιείο, δεν του δινόταν άδεια να κατασκευάσει την καμινάδα. Έτσι, το κατάστημά του δεν άνοιξε ποτέ και ο ίδιος οδηγήθηκε στα όρια της οικονομικής καταστροφής.
Μια σημαντική, ίσως, λεπτομέρεια είναι ότι ο κ. Γκούγκου είναι Αλβανός υπήκοος που ζει και εργάζεται στη Λέσβο εδώ και δύο δεκαετίες.
Η αποζημίωση
Το 2005, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης επιδίκασε ως αποζημίωση το ποσό των 84.462,46 ευρώ. Κατά της απόφασης αυτής προσέφυγε η Νομαρχία στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για να αποφύγει την καταβολή της αποζημίωσης. Το ίδιο έκανε και ο κ. Γκούγκου, ζητώντας μεγαλύτερη αποζημίωση. Όμως οι εφέσεις τους δεν έγιναν δεκτές, κι έτσι από το 2007 οριστικοποιείται το ύψος της αποζημίωσης. Κατά της απόφασης αυτής και οι δύο πλευρές αιτήθηκαν αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τις αποφάσεις 1871 και 1872 τού 2011 απέρριψε και τις δύο αιτήσεις.
Η Περιφέρεια ως διάδοχος της Νομαρχίας Λέσβου πρέπει τώρα να καταβάλει την αποζημίωση αυτή.
Μετά από συνεννόηση των δύο πλευρών, αποφασίσθηκε η καταβολή του επιδικασθέντος ποσού να γίνει σε δύο δόσεις ως εξής:
- Η πρώτη δόση, η οποία θα καλύπτει το επιδικασθέν κεφάλαιο 84.462,46 ευρώ, θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό τού 2012.
- Η δεύτερη δόση, η οποία αφορά στους επιδικασθέντες τόκους, θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό τού 2013 και κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.