Η ανθρωπολογία της οικονομίας

01/07/2012 - 05:56
Στο βιβλίο αυτό ο Stephen Gudeman προτείνει ένα διαπολιτισμικό μοντέλο μιας οικονομίας βασισμένης στην ανθρωπολογία, σε διατυπωμένες θεωρίες και στη σύγχρονη ζωή.
Stephen Gudeman
Κοινότητα, αγορά & πολιτισμός
Μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια: Θεόδωρος Παραδέλλης
Εκδόσεις Πολύτροπον
Αθήνα 2009, σελ. 268


Στο βιβλίο αυτό ο Stephen Gudeman προτείνει ένα διαπολιτισμικό μοντέλο μιας οικονομίας βασισμένης στην ανθρωπολογία, σε διατυπωμένες θεωρίες και στη σύγχρονη ζωή. Στόχος του είναι να συγκροτήσει ένα λεξιλόγιο, μια γλώσσα κατάλληλη για να πραγματευτούμε τόσο τις οικονομικές διαδικασίες, όσο και ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικής πρόνοιας, διανομής και άλλα σύγχρονα προβλήματα. Υποστηρίζει ότι η οικονομία συγκροτείται από δύο σφαίρες, τις οποίες αποκαλεί «κοινότητα» και «αγορά». Και οι δύο αυτές όψεις, σε διαλεκτική σχέση μεταξύ τους, συναποτελούν την οικονομία, διότι οι άνθρωποι ωθούνται τόσο από την επιθυμία της κοινωνικής πραγμάτωσης, την περιέργεια και τη χαρά της μαστοριάς, όσο και από εργαλειακούς σκοπούς, τον ανταγωνισμό και τη συσσώρευση κερδών.
Ο Fredrik Barth, Πανεπιστήμιο του Ohio και Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, έγραψε: «Μία απολαυστική επαναπροσέγγιση της συμβολής της ανθρωπολογίας στην κατανόηση των οικονομικών. Με διαυγή και πρωτότυπη επιχειρηματολογία, αυτό το εξαιρετικά εύληπτο βιβλίο αμφισβητεί τα στερεότυπα μοντέλα αντίληψης, ανοίγοντας, σύγχρονους νέους ορίζοντες στη σκέψη μας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey