«Φιλέτα» γης εντός δάσους

01/07/2012 - 05:56
Μια ερώτηση προς το δήμαρχο στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απ’ τον επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας», άνοιξε τη συζήτηση για ένα πολύ μεγάλο θέμα, αυτό της προστασίας της τεράστιας δημοτικής περιουσίας σε όλο το νησί.
Στη Δικαιοσύνη ο Δήμος Λέσβου, υπερασπίζοντας την ιδιοκτησίας του δασική έκταση Αγριλιά

Μια ερώτηση προς το δήμαρχο στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απ’ τον επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας», άνοιξε τη συζήτηση για ένα πολύ μεγάλο θέμα, αυτό της προστασίας της τεράστιας δημοτικής περιουσίας σε όλο το νησί. Εν προκειμένω η αρχή γίνεται με τις εκτάσεις που ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης και τώρα ο Δήμος Λέσβου κατέχει στην περιοχή πάνω και μετά απ’ το αεροδρόμιο, συνολικά 2.300 στρέμματα γης απ’ το Κληροδότημα Χριστίνας Βότση, και τις εκτάσεις στις Πηγές Κορωνίνας, στο μεγαλύτερο μέρος τους δάσος, αλλά και στο πώς αυτές θα προστατευθούν από καταπατήσεις. Ζήτημα, βεβαίως, είναι και το πώς θα επανακτήσει ο Δήμος ό,τι έχει καταπατηθεί από ιδιώτες, αφού η δημοτική αρχή δηλώνει διατεθειμένη να προβεί σε διεκδικήσεις. Τι και πού βρίσκονται τα καταπατημένα θα γνωρίζει ο Δήμος μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επακριβούς καταγραφής της δημοτικής περιουσίας, που σύντομα τελειώνει.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πάλλης ρώτησε στην αρχή της συνεδρίασης το Δημήτρη Βουνάτσο γιατί χάθηκε πρωτοδίκως πριν λίγες μέρες προσφυγή του Δήμου με την οποία διεκδικεί περί τα τρία στρέμματα γης στην Αγριλιά, κατηγορώντας ιδιώτη πως την έχει καταπατήσει. Ο δήμαρχος ανέφερε πως η διεκδίκηση θα συνεχιστεί και σε επόμενο βαθμό, εκφράζοντας τη βούληση όχι μόνο η συγκεκριμένη έκταση, αλλά και ό,τι άλλο έχει καταπατηθεί, να επιστρέψει στη δημοτική περιουσία.

Όχι μόνο μία…
Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Πάλλης εξήγησε πως πληροφορήθηκε από πολίτη περίπτωση καταπάτησης, την οποία όμως, απ’ ό,τι έμαθε στη συνέχεια, γνώριζε ο Δήμος Μυτιλήνης και είχε κινηθεί δικαστικώς, ενώ τώρα τη σκυτάλη της διεκδίκησης ανέλαβε ο Δήμος Λέσβου. Όπως τον ενημέρωσαν, κάποιος ιδιώτης «επέκτεινε» τα σύνορα της δικής του περιουσίας μέσα στη δημοτική και συνάμα δασική, κόβοντας κάποια δέντρα. «Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλες πολλές τέτοιες περιπτώσεις, που μόνο αν γίνει λεπτομερής καταγραφή της δημοτικής περιουσίας θα μπορέσει να την προστατεύσει ο Δήμος απ’ το πλιάτσικο. Κι όχι μόνο στα πέριξ της Μυτιλήνης, όπου υπάρχουν εκτάσεις “φιλέτα” για την οικοδομή, ακόμη και μέσα στο δάσος, αλλά σε όλο το νησί. Για αυτό και έκανα την ερώτηση, για να υπάρξει καμπανάκι για την ανάγκη προστασίας του δασικού και δημοτικού πλούτου», εξήγησε ο κ. Πάλλης.

Και στο Πλωμάρι
«Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε στα δικαστήρια κάθε περίπτωση καταπάτησης δημοτικής έκτασης ή όποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου Λέσβου», ανέφερε ο Δημήτρης Βουνάτσος, για να συμπληρώσει πως εκτός της υπόθεσης που ανέφερε ο κ. Πάλλης, «θα κινηθούμε δικαστικά και για τμήμα της έκτασης του Κληροδοτήματος Γιασέλη στο Πλωμάρι, στην περιοχή Βατάχτι, που φαίνεται πως έχει καταπατηθεί από ιδιώτη ή ιδιώτες. Πρόκειται για μια οικοδοποιήσιμη και αμφιθεατρική έκταση αρκετών στρεμμάτων κοντά στη θάλασσα, που πριν 50 χρόνια πέρασε στην αυτοδιοίκηση και οφείλουμε να την προστατεύσουμε.».

Ο δήμαρχος ανέφερε πως πλην του πρώην Δήμου Θερμής που είχε πλήρως κτηματογραφημένη και καταγεγραμμένη την ακίνητη περιουσία του, σε καμμία άλλη δημοτική ενότητα δεν υπήρχε σαφής εικόνα, ενώ τώρα βαίνει προς ολοκλήρωση η καταγραφή που γίνεται απ’ το Δήμο Λέσβου, ώστε μετά να προχωρήσει και ο σχεδιασμός αξιοποίησης αυτής της τεράστιας περιουσίας.

Θα διερευνηθούν καταπατήσεις στα 2.300 στρέμματα δημοτικών εκτάσεων, στην περιοχή πάνω και μετά απ’ το αεροδρόμιο

Μια τεράστια δημοτική περιουσία

Οι δυο βασικές εκτάσεις που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Λέσβου στην περιοχή της Κρατήγου, αποτέλεσαν δέλεαρ προς κάθε επίδοξο καταπατητή στην ευρύτερη περιοχή, αφού εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες, ειδικά πριν κάποιες δεκαετίες, το απροστάτευτο δάσος γινόταν ιδιωτικό οικόπεδο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης και ο τοπογράφος μηχανικός του Δήμου Λέσβου Δημήτρης Κουρδόγλου, η περιοχή για την οποία ο Δήμος προσέφυγε δικαστικώς βρίσκεται στο 800 στρεμμάτων Κληροδότημα Χριστίνας Βότση, που περιήλθε στο Δήμο Μυτιλήνης το 1959. Η έκταση απ’ το κληροδότημα εκτείνεται απ’ την περιοχή της Κρατήγου έως και την Κουτσουμπάρα και κάποια μικρά τμήματά της εκποιήθηκαν «έναντι πινακίου φακής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσακίρης, σύμφωνα με τη βούληση της διαθέτη, προκειμένου να πληρωθούν απ’ το Δήμο οι φόροι για την περιουσία.
Στα χρόνια που πέρασαν, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον μένουν, απ’ τα 800 στρέμματα, οικόπεδα μόνο εκείνα που πουλήθηκαν απ’ το Δήμο, μια και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αναφέρει τι έχει καταπατηθεί. Αν και είναι περίπου απολύτως βέβαιο ότι - δεδομένης και της φωτιάς και αναδάσωσης που αφορά στην ίδια περιοχή - έχουν γίνει καταπατήσεις και μάλιστα εκτεταμένες.
«Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την καταγραφή των ελαιοκτημάτων, βοσκοτόπων και των περισσότερων αστικών ακινήτων σε επίπεδο Δήμου Λέσβου και τώρα ξεκινάμε την ακριβή αποτύπωσή τους, προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα για τα όρια και την περιγραφή όλης της ακίνητης δημοτικής περιουσίας», ανέφερε ο κ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι στη διαδικασία αυτή αποδεικνύεται πολύτιμη η βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, ο πρώην Δήμος Μανταμάδου είχε εντοπίσει με GPS και καταγράψει όλα τα βοσκοτόπιά του, οπότε υπάρχει γνώση πού βρίσκονται και τι έκταση καταλαμβάνουν.
Όπως σημείωσε ο κ. Κουρδόγλου, για την ίδια περιοχή του Κληροδοτήματος Βότση στην Κράτηγο ο Δήμος βρίσκεται στα δικαστήρια και για ακόμη μία έκταση, που δηλώθηκε από ιδιώτη στο Κτηματολόγιο και μετά την ένσταση του Δήμου το δικαστήριο ζήτησε πραγματογνωμοσύνη ώστε να αποφανθεί για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

1.500 στρέμματα στο αεροδρόμιο
Όμως, πολύ κοντά στο Κληροδότημα Βότση εκτείνεται και μία ακόμη δημοτική έκταση, που απ’ το 1900 πέρασε στο Δήμο ως «έκτακτη χρησικτησία». Πρόκειται για έκταση 1.500 στρεμμάτων που αποτυπώθηκε σε σχέδιο το 1957 και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι δασική και χορτολιβαδική. Εκτείνεται στο τμήμα πάνω απ’ το στρατόπεδο και το αεροδρόμιο, στην περιοχή Πηγές της Κορωνίνας, και είναι προς διερεύνηση απ’ την πλευρά του Δήμου τι κομμάτια της και με ποιες διαδικασίες έχουν περιέλθει σε ιδιώτες.
Με τον «Καλλικράτη» και τη διαδικασία καταγραφής όλης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, όλη αυτή η τεράστια έκταση των 2.300 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κρατήγου μπαίνει στο μικροσκόπιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει στο μέλλον για τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, πιθανόν και του πρόσφατου.
 


Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey