Η απουσία μέριμνας για παιδιά προβληματικών οικογενειών και παραμελημένα ή κακοποιημένα παιδιά είναι ο λόγος πρωτοβουλίας ομάδας επιστημόνων και εθελοντών για τη δημιουργία ενός ξενώνα για παιδιά στη Μυτιλήνη.
Η απουσία μέριμνας για παιδιά προβληματικών οικογενειών και παραμελημένα ή κακοποιημένα παιδιά είναι ο λόγος πρωτοβουλίας ομάδας επιστημόνων και εθελοντών για τη δημιουργία ενός ξενώνα για παιδιά στη Μυτιλήνη. Η πρωτοβουλία αυτή είχε ξεκινήσει πριν χρόνια και από το «Χαμόγελο» του Παιδιού», χωρίς όμως να ολοκληρωθεί.
«Στην αγορά και σε κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης βλέπουμε καθημερινά ανήλικα παιδιά, που χωρίς κανέναν έλεγχο και μέριμνα περιφέρονται μόνα τους, εκτεθειμένα βέβαια σε ένα σωρό κινδύνους. Αυτό ήταν το έναυσμα που μας έκανε να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια για να παρέχουμε ένα χώρο δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά αυτά στη διάρκεια της ημέρας, με απώτερο στόχο να δημιουργήσουμε κάποια στιγμή έναν ξενώνα για παιδιά», λέει στο «Ε» ο κοινωνικός επιστήμονας και υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Παναγιώτης Τσουκαρέλλης.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει γίνει γκρουπ στο Facebook με τίτλο «Στηρίξτε την προσπάθεια για δημιουργία ξενώνα για παιδιά στη Μυτιλήνη» και σ’ αυτό μέχρι στιγμής συμμετέχουν γύρω στα 300 άτομα.
Πολλά περιστατικά
Τα περιστατικά που κατά καιρούς καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού με προβληματικές οικογένειες και παιδιά που ζουν μέσα σε ακατάλληλες συνθήκες, είναι παρά πολλά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι σε περιπτώσεις δικαστικής εντολής για άρση κηδεμονίας από τους γονείς, δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα τα παιδιά, πέρα από το ότι απομακρύνονται από το προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, φεύγουν και από τον τόπο τους, τους φίλους τους ή κάποιους συγγενείς που θα μπορούσαν να τους στηρίξουν.
«Γιατί αυτά τα παιδιά να φεύγουν και να πηγαίνουν στην Αθήνα, ολομόναχα και σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, χωρίς κανέναν; Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ καιρό και πρέπει να γίνει κάτι για να καλυφθεί αυτό το κενό», τονίζει ο κ. Τσουκαρέλλης.
Η αρχική σκέψη είναι η δημιουργία ενός χώρου για ανήλικα παιδιά μέχρι 16 χρόνων, που θα στελεχωθεί από επιστήμονες εθελοντικά - σε πρώτη φάση - (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς), αλλά και άλλους εθελοντές. Εκεί τα παιδιά θα μπορούν από το πρωί μέχρι το βράδυ να περνούν την ημέρα τους με άλλα παιδιά, να διαβάζουν για το σχολείο, να παίζουν και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες, θα τους προσφέρεται φαγητό και θα επιστρέφουν το βράδυ στο σπίτι τους.
«Από το να μένουν μέσα σε ένα σπίτι με γονείς που τα παραμελούν, τα κακοποιούν, δεν τα φροντίζουν, τα παιδιά θα έχουν εκεί μια φροντίδα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα γυρίζουν στο “προβληματικό” σπίτι το βράδυ μόνο για να κοιμηθούν», συμπληρώνει ο ίδιος.
Και συνεχίζει: «Στόχος μας είναι, βέβαια, μελλοντικά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε όπου υπάρχει πραγματικά πρόβλημα, και γίνεται και άρση κηδεμονίας, τα παιδιά να φιλοξενούνται εκεί. Να μη φεύγουν από το νησί. Για να γίνει αυτό, βέβαια, χρειάζεται σωστή υποδομή και στελέχωση. Για αρχή όμως, για μια οικογένεια που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα - ιδιαίτερα στις μέρες μας - και δεν μπορεί να φροντίσει τα παιδιά, ή εργάζονται και οι δυο γονείς για πολλές ώρες ή υπάρχει πρόβλημα ασθένειας στο σπίτι, μια τέτοια δομή μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, αφού τα παιδιά θα φεύγουν από τα προβλήματα του σπιτιού και θα έχουν ουσιαστική φροντίδα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κοινωνικός λειτουργός κ. Τσουκαρέλλης.
Από το Σεπτέμβριο η πρωτοβουλία αυτή ήδη αναμένεται ν’ αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς υπάρχουν προσφορές για παραχώρηση χώρου για το σκοπό αυτό.