Χθες το μεσημέρι, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι νομαρχιακές παρατάξεις «Έχει Ρεζέρβα τ’ όνειρο» του Βασίλη Τεντόμα στο νομό Λέσβου και «Ενωτική Αριστερή Κίνηση» του Αλέκου Γαϊτάνου στο νομό Χίου γνωστοποίησαν τη συγκρότηση περιφερειακής παράταξης για τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Χθες το μεσημέρι, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι νομαρχιακές παρατάξεις «Έχει Ρεζέρβα τ’ όνειρο» του Βασίλη Τεντόμα στο νομό Λέσβου και «Ενωτική Αριστερή Κίνηση» του Αλέκου Γαϊτάνου στο νομό Χίου γνωστοποίησαν τη συγκρότηση περιφερειακής παράταξης για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» για ματαίωση της συνεργασίας μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων και του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα περιφερειακή παράταξη εκφράζει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο και σε αυτήν υποψήφιος περιφερειάρχης είναι ο Βασίλης Τεντόμας και η Βασιλική Ανδρεαδέλλη υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λέσβου. Για αντιπεριφερειάρχης Χίου «κατεβαίνει» ο Αλέκος Γαϊτάνος.
Κατά την άποψη της παράταξης, στις εκλογές του Νοεμβρίου πρέπει να αποδοκιμάσουν τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και τους φορείς της αυτοδιοίκησης που είχαν τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων στον α΄ και β΄ βαθμό μέχρι σήμερα. Διότι στην πολιτική όλων αυτών οφείλεται το ότι το Βόρειο Αιγαίο παρουσιάζει μεγάλα αναπτυξιακά ελλείμματα σε βασικά έργα υποδομής, την αγροτική οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση, ενώ είναι ανύπαρκτες οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις εκλογές, κατά την άποψη της παράταξης, πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση του κόσμου στην υπονόμευση μιας αναγκαίας δημοκρατικής αναγέννησης της αυτοδιοίκησης. Ο «Καλλικράτης», παρά την καθιέρωση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, δεν είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση, αφού απομακρύνει τους πολίτες από τη λήψη των αποφάσεων και δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες του κράτους προς την αυτοδιοίκηση και δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν έχει τη δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων.
Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής, πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση του κόσμου απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, καθώς και στην ενεργοποίηση από πλευράς της του μηχανισμού «στήριξης» της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους και γενικότερα στα λαϊκά στρώματα, βαθαίνοντας την ύφεση στη χώρα μας.