Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και την τόνωση του ηθικού των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης, η χθεσινή ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προκυμαία Μυτιλήνης.
Τόνωση του ηθικού των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επεχείρησε χθες, με τη σύντομη σε μέγεθος αλλά ισχυρή σε ένταση και παλμό ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής, στην προκυμαία Μυτιλήνης. Δίχως να υποσχεθεί τίποτε, όπως και στην κεντρική ομιλία του 2007, κάλεσε τους Αιγαιοπελαγίτες να συστρατευθούν με τη Ν.Δ., προκειμένου - όπως είπε - «να νικήσουμε ξανά, γιατί μπορούμε να νικήσουμε».
Πριν τις πέντε το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται τα ντόπια στελέχη του κόμματος μπροστά απ’ την εξέδρα που είχε στηθεί ακριβώς απέναντι απ’ την οδό Νιάνια, που χωρίζει το Παλιό Δημαρχείο Μυτιλήνης με την Τράπεζα Ελλάδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάστηκε να περάσει πάνω από μια ώρα και πλέον αναμονής για να ξεκινήσει η ομιλία του Κώστα Καραμανλή, που είχε προγραμματιστεί για τις 5.30΄. Η μαζικότητα της συγκέντρωσης, αν κι ήταν εμφανές ότι επιστρατεύτηκε για την επιτυχία της ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός, η ΟΝΝΕΔ αλλά και η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., υπολειπόταν της αντίστοιχης του 2007 και υπήρξαν εκτιμήσεις ότι δεν ξεπέρασε σε συμμετοχή τους 1.500 οπαδούς του κόμματος. Ή αλλιώς, ήταν η μικρότερη με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή απ’ το Μάρτη του 2004 και μετά, στη Λέσβο, περίπου η μισή απ’ αυτή του 2007 που πραγματοποιήθηκε στην ίδια ακριβώς θέση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκέντρωση αισθητικά «περιχαρακώθηκε» από πάνινα μπλε πανό, με συνθήματα που «έκλειναν» ένθεν και εκείθεν το χώρο, δημιουργώντας την εντύπωση με προοπτικά τρυκ ότι επικρατούσε το αδιαχώρητο. Κι αυτό γιατί περιοριζόταν η παραλιακή οδός της Μυτιλήνης σε ένα μικρό τμήμα, που νοητά κάλυπτε σε όρια περίπου 60 μέτρα.
Παρά όμως τη μικρή αριθμητικά, σε σχέση με άλλες φορές, συμμετοχή, οι νεολαίοι του κόμματος με φωτοβολίδες, βεγγαλικά και συνθήματα έδιναν έντονο χρώμα και παρότρυναν τον πρωθυπουργό να εξαντλήσει ξανά και ξανά τις ρητορικές του ικανότητες, με προτροπές ενωτικού και αισιόδοξου χαρακτήρα.
Μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ…
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, απευθυνόμενος στους πολίτες της Μυτιλήνης, είπε ότι η συμμετοχή τους στέλνει σ’ ολόκληρη τη χώρα μήνυμα σιγουριάς, αισιοδοξίας, μήνυμα νίκης, ότι η φωνή της ευθύνης φτάνει παντού.
Μιλώντας για την οικονομική κρίση και για την εμπιστοσύνη που τρέφει απέναντι στην ωριμότητα των Ελλήνων και των Αιγαιοπελαγιτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η πατρίδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, καθώς η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστικής σημασίας για τα εθνικά ζητήματα: Την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
«Η επόμενη περίοδος είναι, προπάντων, εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη της Οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις και κρίνεται η ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα.
Ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως οι δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται με ευχάριστες αποφάσεις, δεν αντιμετωπίζονται χωρίς σχέδιο, δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια και προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αναζητά πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου. «Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εξουσία. Αυτά που υπόσχονται δε γίνονται. Αυτά που ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ δεν οδηγούν σε λύσεις. Οδηγούν σε αδιέξοδα. Αδιέξοδα για την Οικονομία. Αδιέξοδα που θα κοστίσουν ακριβά για τη χώρα», υποστήριξε, για να εστιάσει στη συνέχεια στα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μήνυμα στην Τουρκία…
Απ’ την ακριτική Λέσβο, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε - όπως είπε - ένα ειλικρινές μήνυμα στη γειτονική Τουρκία: «Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Συμπυκνώνεται σε μια και μόνο φράση: “Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη”». Ο ίδιος προσέθεσε ότι θέλουμε στα ανατολικά μας σύνορα μια χώρα που να υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, γιατί αυτό είναι το συμφέρον, τόσο για το λαό της, όσο και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. «Αυτή είναι και η δέσμευσή της προς την Ευρώπη. Και στη δέσμευση αυτή υποχρεούται να ανταποκρίνεται έμπρακτα», ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως «υποχρεούται να πάψει, επιτέλους, να καλύπτει σύγχρονους δουλεμπόρους. Να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001 για τους παράνομους μετανάστες. Να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».
Για μια ακόμη φορά, από εδώ, από τη Μυτιλήνη, επανέλαβε ρητά και ξεκάθαρα - όπως διευκρίνισε - πως το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει. «Και δεν πρόκειται να αλλάξει», ανέφερε, «ούτε με παραβάσεις, ούτε με παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Δεν παζαρεύουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν εγκαταλείπουμε τα δίκαιά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα.»
Τα ίδια έργα…
Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής επεχείρησε έναν απολογισμό του έργου των κυβερνήσεών του τα προηγούμενα 5,5 χρόνια, επαναλαμβάνοντας όμως περίπου τα ίδια έργα που είχε αναφέρει και το 2007, ομοίως χωρίς καμμία καινούργια δέσμευση για παρεμβάσεις, πέραν των γενικών αναφορών του ότι θα κατανεμηθεί το 80% του Δ΄ Κ.Π.Σ. στην ελληνική περιφέρεια.
Και πάλι ο πρωθυπουργός έκανε, όπως και το 2007, ειδική μνεία στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Άι-Στράτη, ενώ για το ίδιο νησί ανέφερε το καινοτόμο πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα το καταστήσουν «πράσινο νησί», καθώς και στην ένταξη για πρώτη φορά του νησιού στο σχεδιασμό στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, γεγονός που χαρακτήρισε ως «μια ουσιαστική επιτυχία της εθνικής μας πολιτικής. Είναι απόδειξη της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας.».
Εν τάχει, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στο Β. Αιγαίο έφτασε η κυβέρνηση την επιχορήγηση του Αναπτυξιακού Νόμου προς τις μικρές επιχειρήσεις στο 60% της επένδυσης, δηλαδή στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, ενώ ανέφερε πως για τη στήριξη των αγροτών, για να μείνουν στη γη τους, «καλύψαμε, φέτος, με 8,5 εκατ. ευρώ τις ζημιές που προκλήθηκαν πέρσι στην αγροτική παραγωγή του νησιού».
«Και πάλι νικητές»
Αμέσως μετά τις αναφορές στα τοπικά ζητήματα, ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε στα οικονομικά ζητήματα, μιλώντας για τις προκλήσεις μπροστά στις οποίες φέρνει την Πατρίδα μας η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και για την πρόταση της κυβέρνησής τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί.
Ξεσηκώνοντας τους νεοδημοκράτες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους ψηφοφόρους του κόμματος, όλους τους πολίτες, να προχωρήσουν μαζί με ένα μόνο γνώμονα, όπως είπε, «το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον». Κλείνοντας, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως και αυτή η μάχη, όπως και τόσες άλλες δύσκολες που δόθηκαν, μπορεί να κερδηθεί. «Μπορούμε να είμαστε και πάλι νικητές. Είναι στο χέρι μας και θα είμαστε νικητές. Συνεχίστε τον αγώνα. Συνεχίζουμε μαζί. Καλή δύναμη σε όλους», είπε και αφού χαιρέτησε για αρκετή ώρα απ’ την εξέδρα, αναχώρησε για τη Ρόδο, όπου επρόκειτο αμέσως μετά να πραγματοποιήσει και δεύτερη ομιλία.