Να συζητηθεί άμεσα το θέμα της ΔΕΥΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση που θα έχει αυτό ως μοναδικό ζήτημα ημερήσιας διάταξης, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λέσβου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ.
Οι εργαζόμενοι δήμου και επιχείρησης ζητούν ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Να συζητηθεί άμεσα το θέμα της ΔΕΥΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση που θα έχει αυτό ως μοναδικό ζήτημα ημερήσιας διάταξης, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λέσβου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ. Σκοπός της συνεδρίασης, όπως επισημαίνουν, είναι η ενημέρωση των δημοτών και των συμβούλων για το πώς έχει η κατάσταση με τη ΔΕΥΑΛ αλλά και η κατάθεση προτάσεων απ’ τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Εν προκειμένω, το διακύβευμα είναι το πώς θα εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες της Λέσβου σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Η δημοτική αρχή έχει προκρίνει ως λύση, μετά και την οικονομοτεχνική μελέτη που έγινε για λογαριασμό της ΔΕΥΑΛ, τη διατήρηση της Επιχείρησης, η οποία με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Λέσβου, θα αναλάβει το σύνολο των σχετικών υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια του δήμου, ενώ τώρα έχει την ευθύνη μόνο της δημοτικής ενότητας Μυτιλήνης. Ως έσοδο για την παροχή υπηρεσιών στις υπόλοιπες 12 δημοτικές ενότητες, η ΔΕΥΑΛ θα έχει την είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης, που υπολογίζεται σε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ το εξάμηνο.
Επειδή η προγραμματική σύμβαση ήταν οικονομικού αντικειμένου άνω των 500.000 ευρώ, απεστάλη προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και την απέρριψε, ωθώντας το δήμο στην εξέταση δύο εναλλακτικών δυνατοτήτων, ή επέκτασης της ΔΕΥΑΛ στα όρια του δήμου Λέσβου, ή απορρόφησης της εταιρείας απ’ τις δημοτικές υπηρεσίες. Μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, η ΔΕΥΑΛ προχώρησε στην υποβολή αίτησης ανάκλησης, η οποία και εκδικάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου κι έκτοτε αναμένεται η έκδοση της απόφασης.
«Να γίνουν και έργα…»
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ, όπως θυμίζουν οι πρόεδροι των δύο Σωματείων,
Γιώργος Αλεξίου και
Νίκος Ιππειώτης, έχει σχεδόν ομόφωνα αποφασίσει πως «μόνη λύση στα αδιέξοδα που φαίνονται στην επιχείρηση, είναι η μεταφορά των εργαζομένων στο Δήμο Λέσβου με στόχο την ομαλή συνέχιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης». Προσθέτουν δε ότι μετά από ένα χρόνο ύπαρξης του Δήμου Λέσβου, το όλο θέμα της ενιαίας διαχείρισης των ζητημάτων αυτών, έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί, ενώ η «συνεχιζόμενη απαξίωση για λήψη απόφασης για το μέλλον της επιχείρησης οδηγεί στο κλείσιμό της και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των τομέων ύδρευσης και αποχέτευσης».
Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ,
Σωτήρης Μαρινάτος, τονίζοντας πως «είμαστε σε αναμονή της απόφασης για την προγραμματική σύμβαση», αναφέρει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ύπαρξη μιας επιχείρησης που «θα έχει το δικαίωμα να εντάσσει και να υλοποιεί έργα, αφού σε περιοχές με πάνω από 10.000 πληθυσμό, δεν επιχορηγούνται έργα ύδρευσης και αποχέτευσης αν δεν υπάρχει ΔΕΥΑ. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό που έγινε στην Ιεράπετρα όπου απεντάχθηκε ο βιολογικός απ’ το ΕΣΠΑ μόλις υπήρξε πρόβλημα στη ΔΕΥΑ». Ο ίδιος ανέφερε πως σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, πολύ γρήγορα θα υπάρξουν αλλαγές στις ΔΕΥΑ (όπως η κατάργηση απ’ το Μάιο, του ειδικού τέλους το οποίο αφορά στο 80% της κατανάλωσης του νερού), που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε κάθε συζήτηση για το μέλλον παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης και της τιμολόγησής τους.