Μέσα σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η 3η Συνάντηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία που είχε διοργανώσει ο δήμος Ευεργέτουλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, που παγκοσμίως είναι η 21η Μαρτίου.
Μέσα σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε εκείνη την ώρα, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, η 3η Συνάντηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία που είχε διοργανώσει ο δήμος Ευεργέτουλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, που παγκοσμίως έχει καθιερωθεί να είναι η 21η Μαρτίου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από διάφορες χώρες, μέσα σε μια ατμόσφαιρα πραγματικά αλλά και ουσιαστικά πολυπολιτισμική!
«Μαζί, για καινούργιες θάλασσες πανιά θα ανοίξουμε, πληγές και όλα αυτά που μας πονούν, πίσω θ’ αφήσουμε… μ’ ανοιχτά πανιά, ως τα πέρατα του κόσμου εμείς θα φτάσουμε…», λέει ένα γεωργιανό τραγούδι που τραγουδήθηκε στα ελληνικά, από την πολυπολιτισμική ορχήστρα του δήμου Ευεργέτουλα, στα πλαίσια της Συνάντησης.
Ήταν η τρίτη φορά που ο δήμος Ευεργέτουλα διοργάνωνε τη συγκεκριμένη εκδήλωση, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού, σε μια προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά μετανάστες και πρόσφυγες, ντόπιοι και μη, όλοι όσοι συμβιώνουμε στο νησί της Λέσβου.
Οι παρευρισκόμενοι, κάτοικοι του δήμου Ευεργέτουλα και των γύρω περιοχών, αλλά κι αυτοί που ήρθαν από την πόλη της Μυτιλήνης και από τη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Αγιάσου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από το Ιράν, την Κάτω Ιταλία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία, από την Πολιτιστική Παρέμβαση «Πάραλος», το Λαογραφικό Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λουτρών Θερμής «Άγιος Γεώργιος», την ομάδα Μολδαβών μουσικών και χορευτών, την πολυπολιτισμική ορχήστρα του δήμου Ευεργέτουλα, αλλά και τη Μουσική Ομάδα της «Villa Azadi», όπως ονόμασαν τη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Αγιάσου οι πρώτοι ανήλικοι επισκέπτες της.
«Η διαφορετικότητα δεν αναιρεί την ισότητα…»
«Είναι γεγονός ότι καλούμαστε να συμβιώσουμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου η διαφορετικότητα δεν αναιρεί την ισότητα. Πρέπει να προσπαθούμε για την αποδοχή του “άλλου” και να συνεργαζόμαστε. Τίποτε δεν είναι ιδεατό, ούτε θέλουμε να παρουσιάσουμε ωραιοποιημένες καταστάσεις. Θέλουμε να περάσουμε, όμως, ως μήνυμα, το ότι αν και διαφορετικοί στα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα ή τη θρησκεία, μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με μουσική, χορό και τραγούδι…» Με το καλωσόρισμα και την ανακοίνωση αυτή από τη Νίκη Χωριατέλλη, υπάλληλο του δήμου Ευεργέτουλα, που σχεδίασε μαζί με τον κ. Μαυρουδή Ψαραδέλλη την 3η Συνάντηση, ξεκίνησε η εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ευχαριστίες από τους συμμετέχοντες συλλόγους και από το δήμαρχο Ευεργέτουλα, Μιχάλη Πολυπαθέλλη, ο οποίος σημείωσε ότι «αν και από τους μικρότερους δήμους του νησιού, ο δήμος Ευεργέτουλα ανοίγει την αγκαλιά του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι φεύγουν από την πατρίδα τους για να αναζητήσουν καλύτερους όρους διαβίωσης. Από τη χώρα υποδοχής, πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους ισότητας και διάθεση για γόνιμη συνεργασία.». Άλλωστε, ο κ. Πολυπαθέλλης τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση επέφερε μεγάλες μετακινήσεις και σήμερα το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας - περίπου 2.000.000 κάτοικοι - είναι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι δε δουλεύουν απλά, αλλά παράγουν και θέσεις εργασίας. «Η τέχνη και ο πολιτισμός μάς βοηθάνε να δούμε αλλιώς το φαινόμενο της μετανάστευσης, με προσέγγιση ανθρωπιάς…», είπε κλείνοντας ο κ. Πολυπαθέλλης.
Τραγούδια και χοροί…
Με εντυπωσιακές πολύχρωμες στολές και όμορφες μουσικές, τα συμμετέχοντα χορευτικά και μουσικά σχήματα παρέσυραν το κοινό σε μία υπέροχη βραδιά.
Την εκδήλωση άνοιξε η Μουσική Ομάδα της «Villa Azadi», με τα τραγούδια «Παρεπαρβάζ» και «Τάνγκε κούρουπ» από το Ιράν, τραγουδισμένα από ανήλικους πρόσφυγες που σήμερα φιλοξενούνται στην Αγιάσο. Ακολούθησε μία εύθυμη «Ταραντέλα», γνωστός παραδοσιακός χορός της Κάτω Ιταλίας, από την Πολιτιστική Παρέμβαση «Πάραλος».
Στη συνέχεια, η ομάδα Μολδαβών μουσικών και χορευτών τραγούδησε και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους, ενώ ακολούθησαν χορευτές και τραγουδιστές από την «Πάραλο», με το γνωστό «Ότσι τσόρνε» («Μαύρα Μάτια»), παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι της Ρωσίας και το ρωσικό παραδοσιακό χορό «Καλίνκα».
Η πολυπολιτισμική ορχήστρα του δήμου Ευεργέτουλα τραγούδησε, στη συνέχεια, τα «Γκζάντα γκβιλοτσέ» και «Σούλικο», γεωργιανά τραγούδια μεταφρασμένα στα ελληνικά, λέγοντας πρώτα τους γεωργιανούς και κατόπιν τους ελληνικούς στίχους. Ο κ. Ψαραδέλλης, πριν ξεκινήσει να τραγουδάει, διηγήθηκε την ιστορία των τραγουδιών: «Τον περασμένο Μάρτιο βρεθήκαμε στη Γεωργία για να ηχογραφήσουμε ένα CD, αλλά μας πρόλαβε ο πόλεμος. Αφιερώνουμε τα τραγούδια σε όσους σκοτώθηκαν άδικα τότε και σε όσους θα θέλαμε να είναι εδώ, αλλά δεν είναι…» Τα τραγούδια ακολούθησε ο χορός «Ουσούρι», παραδοσιακός της Γεωργίας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τραγούδια από το Αφγανιστάν, από τη «Villa Azadi» , αλλά και τους χορούς μπάλο, καρσιλαμά, χασαποσέρβικο και συρτό από το Λαογραφικό Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λουτρών Θερμής «Άγιος Γεώργιος» και παραδοσιακούς ουκρανικούς χορούς από την «Πάραλο».
Προσωπικά βιώματα…
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πήραν το λόγο ο Τζαφάρ Χαϊνταρί από το Αφγανιστάν και η Όλγα Σκολιαρένκο, από την Ουκρανία, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον κόσμο που παρευρέθηκε εκεί και μοιράστηκαν τα προσωπικά τους βιώματα, ως πρόσφυγας και μετανάστρια αντίστοιχα, στη Λέσβο.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ, μαζί σας. Έχω πάει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην αρχή είχα πολλά προβλήματα, δεν ήξερα και τη γλώσσα», είπε ο κ. Χαϊνταρί. «Εδώ, επιτέλους, βρήκα ανθρώπους που με ακούν. Είναι πολύ σημαντικό για τους πρόσφυγες να τους ακούς, γιατί έχουν περάσει πολλά. Ήρθαμε παράνομα εδώ γιατί κινδυνεύαμε στη χώρα μας, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς…» Και συνέχισε: «Τα προβλήματα συνεχίζονται. Τα παιδιά που είναι εδώ και όσα θα έρθουν, χρειάζονται την αγάπη σας.»
Η κ. Σκολιαρένκο, στη σύντομη ομιλία της, ευχαριστώντας τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ανέφερε: «Η μοίρα μάς έφερε εδώ, σε αυτήν τη χώρα. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη νοοτροπία και την κουλτούρα της. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που μας βοηθάνε, που κάνουν κάτι διαφορετικό.»
Ο κ. Ψαραδέλλης, μιλώντας μας για τη «γέννηση» της ιδέας της συγκεκριμένης εκδήλωσης, μας είπε: «Την ιδέα την είχαμε μαζί με ένα φίλο από τη Γεωργία και τη γυναίκα του. Ξεκινήσαμε να παίζουμε τραγούδια δικά μας και δικά τους - ελληνικά και γεωργιανά - σε τραπέζια και ψάχναμε μια αφορμή να βγει προς τα έξω όλο αυτό. Κάποια στιγμή που ο δήμαρχος κ. Πολυπαθέλλης με κάλεσε να παίξω σε εκδήλωση για τη Μέρα της Γυναίκας, του πρότεινα να τραγουδήσει ένα τραγούδι μια γυναίκα από άλλη χώρα, κάτι στο οποίο ήταν πολύ θετικός. Ακολούθησε η ιδέα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού.» Αυτήν τη στιγμή, ο κ. Ψαραδέλλης και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν ένα CD με τραγούδια, με στίχο μισό στα ελληνικά και μισό στα γεωργιανά και τίτλο «Παράξενο φύλλο», το οποίο ελπίζει ότι θα κάνει το γύρο του κόσμου.
Το μήνυμα του δήμου Ευεργέτουλα…
«Ο χώρος αποδείχθηκε μικρός», μας είπε ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, κ. Μιχάλης Πολυπαθέλλης, μετά τη λήξη της εκδήλωσης και τη βράβευση των συμμετεχόντων. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο Μάκη Ψαραδέλλη, που υπήρξε το “γενεσιουργό κύτταρο” του όλου εγχειρήματος. Χωρίς τον ίδιο, που παίζει και τραγουδάει με τα παιδιά, δε θα μπορούσε να γίνει η εκδήλωση.» Και συνέχισε: «Ως δήμος είμαστε δεκτικοί σε τέτοια μηνύματα και προσεγγίζουμε τους μετανάστες όπως πρέπει, ως ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη…»
Συντελεστές της εκδήλωσης
Πέρα από τους 50 περίπου χορευτές και μουσικούς που συμμετείχαν στη Συνάντηση, πολύ σκληρά δούλεψαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αυτής πολλοί ακόμα άνθρωποι.
Η εντυπωσιακή μουσική ομάδα «Villa Azadi» αποτελείται από τους Αφγανούς μουσικούς που διαμένουν στη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Αγιάσου, Μοσίν Τζαβίτ (κιθάρα), Αλί Χουσένι (κρουστά) και το Μαροκινό Κχαλίντ Τσαντί Ουζανί (κρουστά), που φιλοξενούνται στο Κέντρο Ασυνόδευτων στην Αγιάσο.
Υπεύθυνη της παράστασης ήταν η κ. Φλώρα Αντωνοπούλου. Από την άλλη, τη διδασκαλία των φολκλορικών χορών ανέλαβε η κ. Όλγα Σκολιαρένκο, ενώ των ελληνικών παραδοσιακών χορών ο κ. Μάριος Λέλεκας. Οι μουσικοί της παράστασης ήταν οι κ. Λοζάν Ελισαβέτα (τραγούδι), Αγγελική Ντανιλέβσκα (τραγούδι), Μοσίν Τζαβίτ (κιθάρα, τραγούδι), Αλί Χουσένι (κρουστά, τραγούδι), Βλαδίμηρος Σιαμέτης (τραγούδι), Λοζάν Βιορέλ (κλαρίνο), Ιγκόρ Μποντναριούκ (ακορντεόν), Μάριος Λέλεκας (μπουζούκι), Μαυρουδής Ψαραδέλλης (κιθάρα, τραγούδι) και Κχαλίντ Τσαντί Ουζανί (κρουστά, τραγούδι). Την ηχητική κάλυψη ανέλαβε η «Πάραλος - Πολιτιστική Παρέμβαση»).