Δέκα μικρά αυθαίρετα σπιτάκια στις παιδικές κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη, που δεν παραλήφθηκαν, δεν πληρώθηκαν, ενώ δε διαθέτουν ούτε οικοδομική άδεια.
Πέντε ολόκληρα χρόνια δεν κατάφερε η Λέσβος να φτιάξει τις μόνιμες εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη, παρ’ ότι είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση απ’ το Υπουργείο Υγείας. Η έλλειψη οικοδομικής άδειας για τους 12 ξύλινους οικίσκους που προβλεπόταν να αντικαταστήσουν τις σκηνές των κατασκηνώσεων, ήταν η αιτία που τα σπιτάκια παραμένουν ακόμη αυθαίρετα. Και φαίνεται πως δε θα αργήσει η ώρα που ο κατασκευαστής τους, μια εταιρεία που εδρεύει στο… Κιλκίς, θα απαιτήσει να πληρωθεί απ’ το Δήμο Λέσβου, στον οποίο περνά πλέον η κυριότητα των εγκαταστάσεων.
Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο νυν δήμαρχος που κληρονομεί τα αυθαίρετα είχε αναδείξει ακριβώς πριν ένα χρόνο το θέμα ότι δεν παραλήφθηκαν ως αυθαίρετα. Έκπληκτος, μάλιστα, ο Δημήτρης Βουνάτσος ανέφερε ότι είχε την εντύπωση πως το θέμα είχε τακτοποιηθεί ήδη από πέρυσι.
Στο διάστημα, πάντως, που μεσολάβησε απ’ την τοποθέτησή τους μέχρι σήμερα, οι μόνοι χρήστες τους ήταν κάποιοι μετανάστες, που ελλείψει άλλου χώρου φιλοξενήθηκαν εκεί το καλοκαίρι τού 2010. Σημειωτέον ότι από περιοίκους έχει αναφερθεί πως στις εγκαταστάσεις δεν υφίστανται πλέον 12 οικίσκοι, αλλά 10, αφού δύο (κατά άλλους τρεις) φέρονται να έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις ή μάλλον να μην τοποθετήθηκαν ποτέ.
Το ιστορικό…
Στις 31 Αυγούστου 2006, το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε το ποσό των 148.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. για την κατασκευή 12 ξύλινων οικίσκων για τις ανάγκες των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, στις εγκαταστάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Ο τίτλος της προμήθειας ήταν «Οικίσκοι διάφοροι για τις ανάγκες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου».
Ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους έγινε κεντρικά και ολοκληρώθηκε στα μέσα τού 2009, με την ανάδειξη ως αναδόχου της εταιρείας «Παρκοτεχνική Α.Ε.», η οποία εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε τον Ιανουάριο του 2010, η ανάδοχος όφειλε να τοποθετήσει σε διάστημα τριών μηνών 12 ξύλινους οικίσκους, συγκεκριμένων προδιαγραφών και εμβαδού 30 τετραγωνικών μέτρων ο ένας.
Η εταιρεία, πριν τη λήξη της προθεσμίας εγκατάστασης των οικίσκων, ενημέρωσε την αρμόδια αναθέτουσα αρχή του Υπουργείου Οικονομίας πως για λόγους ανωτέρας βίας, και ειδικότερα γιατί οι συνθήκες στο χώρο υποδοχής δεν ήταν οι συμφωνηθείσες, αδυνατούσε να τοποθετήσει τους οικίσκους. Μία απ’ τις επισημάνσεις που είχαν γίνει αφορούσε στις τσιμεντένιες βάσεις πάνω στις οποίες θα γινόταν η τοποθέτηση των οικίσκων, όπως και η παρατήρηση ότι, εκτός ενός επιστάτη, στο χώρο δεν υπήρχε κανείς άλλος για την παραλαβή τους.
Τελικά οι οικίσκοι τοποθετήθηκαν, αλλά η αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής, από μηχανικούς της Πολεοδομίας, αρνήθηκε μετά από αυτοψία στις 19 Απριλίου 2010 να τους παραλάβει.
Παράνομο…
Σύμφωνα με το πρακτικό που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχάλης Παπάζογλου, και τα δύο μέλη της, η πρώτη και βασική διαπίστωση ήταν ότι «τα παραπάνω κτήρια τοποθετήθηκαν σε οικόπεδο που βρίσκεται εκτός ορίων οικισμού και εκτός σχεδίου πόλης, αλλά εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μυτιλήνης και σε ζώνη με χρήση γης “κοινωφελείς εξυπηρετήσεις” και συγκεκριμένα “αθλητισμός”. Για την τοποθέτηση των οικίσκων και σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, είναι απαραίτητη η έκδοση οικοδομικής άδειας με την οποία θα ελεγχόταν αν οι παραπάνω κατασκευές ήταν σύμφωνες με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς (ΓΟΚ, Ευρωκώδικας 5, Κανονισμός Πυροπροστασίας, Κανονισμός Θερμομόνωσης, Κτηριοδομικός κανονισμός κ.λπ.). Από ενημέρωση που είχαμε από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, καθώς και από τον αρμόδιο αντινομάρχη κ. Ψαρρόπουλο, δεν έχει εκδοθεί ούτε είναι σε διαδικασία έκδοσης καμμία σχετική οικοδομική άδεια, και ως εκ τούτου εκφράζουμε την αμφιβολία μας για τη νομιμότητα των κτηρίων.».
Η ίδια Επιτροπή διατύπωσε παρατηρήσεις για την πιστοποίηση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, για τις εργασίες διαμόρφωσης των υφιστάμενων βάσεων, για τις παροχές ηλεκτροδότησης, για τη συναρμογή στα σημεία που ενώνονται οι τοίχοι των οικίσκων, και κατέληξε με την απόφαση ότι αδυνατεί να τους παραλάβει. Επειδή δεν έγινε η παραλαβή της προμήθειας, δεν έγινε και η πληρωμή της αναδόχου εταιρείας, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να διεκδικήσει αποζημίωση.
Τα ξύλινα σπιτάκια στο ΠΙΚΠΑ. Αυθαίρετα από κρατική υπηρεσία, και απλήρωτα
Το παρασκήνιο
Πέρυσι τέτοια εποχή πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα συγκεκριμένα σπιτάκια έγινε σάλος στη Νομαρχία, γιατί θεωρήθηκε πως η Επιτροπή δεν έπρεπε να υπεισέλθει στο θέμα της αδειοδότησης, αλλά να περιοριστεί στο αντικείμενο της προμήθειας, αν δηλαδή οι οικίσκοι πληρούσαν τις προδιαγραφές.
Αρχές Ιανουαρίου τού 2011 αποκαλύφθηκε γιατί η Νομαρχία, που θα μπορούσε να εκδώσει ως ιδιοκτήτης την άδεια για τους οικίσκους διά των υπηρεσιών της, δεν προχώρησε στην έκδοσή της. Αναλαμβάνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, έγινε αποδέκτης αλληλογραφίας που αφορούσε στην εκκρεμότητα πληρωμής των οικίσκων. Ζήτησε, λοιπόν, ενημέρωση απ’ τις υπηρεσίες, μετά απ’ την οποία διαπίστωσε ότι στη συγκεκριμένη ζώνη δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδοθεί άδεια για οποιαδήποτε άλλη χρήση πλην των αθλητικών εγκαταστάσεων. Οπότε, για να εκδοθεί άδεια, χρειάζεται να υπάρξει τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Με δεδομένο, όμως, ότι η αρμοδιότητα των εγκαταστάσεων περνά στο Δήμο Λέσβου, απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν κινήθηκε καμμία τέτοια διαδικασία.
Σα να μην πέρασε μια μέρα απ’ την ερώτηση του Δημήτρη Βουνάτσου στις 6 Ιουλίου 2010 για τα αυθαίρετα που δε νομιμοποιήθηκαν «Κληρονομούμε ακόμη ένα πρόβλημα…»
Με δεδομένο ότι απ’ την 1η Ιουλίου ο Δήμος Λέσβου αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ανέθεσε στην πρόεδρο του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, να ασχοληθεί με τις κατασκηνώσεις.
Με δεδομένο, όμως, ότι οι κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ έχουν περιέλθει στο Δήμο Λέσβου από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, με έγγραφό του ο δήμαρχος προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου ζήτησε την πραγματοποίηση, εντός δεκαημέρου, του ελέγχου των ηλεκτρομηχανολογικών-υδραυλικών εγκαταστάσεων, των κτηριακών εγκαταστάσεων και των συνθηκών σχετικά με την υγιεινή και την καθαριότητα. Ο δήμαρχος ζήτησε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να αποτυπώσει τα πιθανά προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί στις κατασκηνώσεις, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία τους.
Ο κ. Βουνάτσος, όμως, δε γνώριζε ότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων δεν έχει ακόμη γίνει, αφού θεωρούσε ότι σε συνέχεια ερώτησης που είχε καταθέσει ως νομαρχιακός σύμβουλος στις 6 Ιουλίου 2010, το θέμα θα είχε αντιμετωπιστεί. Μάλιστα, σε σχετικό μας ρεπορτάζ εκείνη την περίοδο, υπήρξαν διαβεβαιώσεις της νομαρχιακής αρχής ότι πολύ σύντομα θα εκδιδόταν η άδεια.
Χθες ο κ. Βουνάτσος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε κατ’ αρχάς έκπληκτος για το γεγονός ότι δεν τακτοποιήθηκε το θέμα και υπογράμμισε πως «δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση κληρονομούμε ένα μεγάλο πρόβλημα, που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατόν».
Η κ. Αντωνέλλη, αναφορικά με τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, ανέφερε ότι αδυνατεί προς το παρόν να απαντήσει αν θα ανοίξουν φέτος, έστω και σε σκηνές, ή όχι, γιατί δε γνωρίζει εάν θα υπάρξει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού και με ποια διαδικασία.