Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2009 από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και την UNESCO, στο Σίγρι θα πραγματοποιηθεί μία έκθεση αστροφωτογραφίας και εμβλημάτων διαστημικών αποστολών.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2009 από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και την UNESCO, στο Σίγρι θα πραγματοποιηθεί μία έκθεση αστροφωτογραφίας και εμβλημάτων διαστημικών αποστολών. Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στις 7 το απόγευμα θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαΐου. Να σημειώσουμε ακόμα πως η έκθεση φιλοξενείται στο παραδοσιακό καφενείο του Σιγρίου «Το κέντρον».
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Σιγρίου «Θεοφάνης Σιγριανής» είχε από νωρίς προαναγγείλει τη συμμετοχή του σε αυτή την παγκόσμια γιορτή, που συνδιοργανώνουν η Αστρονομική Εταιρεία Βορείου Αιγαίου «Γαλιλαίος» και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Σήμερα, λοιπόν, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης αστροφωτογραφίας, θα πραγματοποιηθεί προβολή σχετικού ντοκυμαντέρ, καθώς και αστροπαρατήρηση. Ομιλητής θα είναι ο κ. Σταύρος Βαμβακέλλης.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αστροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ. «Εικόνες που σε ταξιδεύουν στο χώρο και το χρόνο και κάνουν το θεατή να νιώθει μικρός και ταπεινός μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, του εκπληκτικού και θαυμαστού αυτού κόσμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ιστολόγιο του Σιγρίου.
Επίσης, θα παρουσιαστούν εμβλήματα και σήματα από τα ταξίδια του ανθρώπου στο διάστημα, αλλά και τις μη επανδρωμένες διαστημικές αποστολές.
Στην εκδήλωση, όπως προαναφέρθηκε, θα μιλήσει ο κ. Βαμβακέλλης, μέλος του «Γαλιλαίου» για την αστροπαρατήρηση και τη φωτορρύπανση, ενώ θα προβληθεί ντοκυμαντέρ για το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση και η βραδιά θα κλείσει με αστροπαρατήρηση στον καθαρό ουρανό του Σιγρίου και γνωριμία του κοινού με τους αστερισμούς, τους πλανήτες, τα νεφελώματα και τα άλλα θαυμαστά και μυστήρια του βραδινού ουρανού.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Σίγρι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις αστροπαρατήρησης.
Το Έτος Αστρονομίας
Το Διεθνές Έτος Αστρονομίας είναι μια παγκόσμια γιορτή για την αστρονομία και τη συνεισφορά της στις κοινωνίες και τον πολιτισμό. Ο σκοπός της είναι να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την Αστρονομία αλλά για τις επιστήμες γενικότερα.
Κύριοι στόχοι της διοργάνωσης αυτής είναι, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί η επιστημονική επίγνωση, να προωθηθεί η ευρεία πρόσβαση στη γνώση και την εμπειρία της παρατήρησης, να ενισχυθούν οι αστρονομικές κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες, να υποστηριχθεί και να βελτιωθεί η επίσημη και η ανεπίσημη επιστημονική εκπαίδευση.
Παράλληλα, μέσα από τη διοργάνωση στόχος είναι να παρασχεθεί μια σύγχρονη εικόνα της επιστήμης και των επιστημόνων, να διευκολυνθούν νέα δίκτυα και να ενισχυθούν υπάρχοντα, να βελτιωθεί η ισορροπία εκπροσώπησης των φύλων των επιστημόνων σε όλα τα επίπεδα και να προωθηθεί μεγαλύτερη ανάμειξη από υπο-αντιπροσωπευόμενες μειοψηφίες στους επιστήμονες και τους μηχανικούς και, τέλος, να διευκολυνθεί η διατήρηση και η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των σκοτεινών ουρανών σε μέρη όπως οι πόλεις, τα εθνικά πάρκα και οι αστρονομικοί τόποι.