«Τα μανιτάρια αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του οικοσυστήματος. Οι βιότοποι του νησιού μας αποτελούν εξαιρετικούς χώρους ανάπτυξης των μανιταριών.
Μυκητολογικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μανιταρόφιλοι Λέσβου
Κείμενα-φωτογραφίες: Μανιταρόφιλοι Λέσβου
Μετάφραση στα αγγλικά: Αιμιλία Βουλβούλη
Επιμέλεια αγγλικών: H. Gaganis
Έκδοση: Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου
Μυτιλήνη 2009, σελ. 25
«Τα μανιτάρια αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του οικοσυστήματος. Οι βιότοποι του νησιού μας αποτελούν εξαιρετικούς χώρους ανάπτυξης των μανιταριών. Μελετητές, όπως ο πρωτοπόρος Δημ. Κελτεμλίδης, έχουν γράψει γι’ αυτούς, ενώ σύγχρονοι ερευνητές όπως οι Γ. Κωνσταντινίδης και Ηλ. Πολέμης κατά τις επισκέψεις τους στον τόπο μας έχουν διατυπώσει δημόσια το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βιότοποι αυτοί. Η ενδελεχής μελέτη της μυκοχλωρίδας του νησιού μας αποτελεί μια απαραίτητη κατεύθυνση για όσους νοιάζονται για το περιβάλλον. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται σε ερασιτεχνικό επίπεδο ο Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου», ενώ στη διάδοση της μυκητολογικής γνώσης έχουν συμβάλει τα σεμινάρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δήμου Ευεργέτουλα. Ο γενική συνέλευση του Συλλόγου Μανιταρόφιλων ήδη έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να ασχοληθεί με την έρευνα αυτή. Σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί στο νησί μας πάνω από 150 είδη μανιταριών, ενώ εκτιμάται ότι μια ενδελεχής έρευνα θα καταγράψει πάνω από 1.000 είδη.»
Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιέχονται στο πολύ ενδιαφέρον, πρωτότυπο και χρήσιμο βιβλιαράκι για τα μανιτάρια της Λέσβου, που επιμελήθηκαν οι Μανιταρόφιλοι Λέσβου και εξέδωσε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Στις σελίδες του βρίσκουμε γενικές πληροφορίες για τα μανιτάρια-μύκητες, για τους βιοτόπους της Λέσβου (δάση κωνοφόρων, δάση φυλλοβόλων, υγροβιότοποι και αλίπεδα, φρυγανότοποι και βοσκοτόπια, λιβάδια, ελαιώνας), γενικά για τη συλλογή και την κατανάλωση των μανιταριών, καθώς και για τη μελέτη και την προστασία τους.
Παρουσιάζονται επίσης με έγχρωμες φωτογραφίες τα βασικότερα είδη μανιταριών που συναντιούνται στη Λέσβο, καθώς και ποια απ’ αυτά είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη. «Τα μανιτάρια είναι πρώτα από όλα ευκαιρία για βόλτα στη φύση, στα δάση του νησιού μας. Δεν είναι βασικό είδος διατροφής, αλλά ένας πεντανόστιμος μεζές, ευκαιρία για παρέα, ουζάκι ή κρασάκι. Αυτή η βόλτα μας να μην αποβαίνει σε βάρος της φύσης», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ο Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» ιδρύθηκε το 2008, καλύπτει τους μανιταρόφιλους όλου του νησιού και έχει έδρα στο δήμο Ευεργέτουλα. Σκοπός του είναι η προστασία της μυκοχλωρίδας, και συνολικά του περιβάλλοντος του νησιού, καθώς και η έρευνα και η διάδοση της γνώσης σχετικά με τα μανιτάρια και τους μύκητες, τα οφέλη και τους κινδύνους από τη συλλογή και την κατανάλωσή τους. Περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο στο: http://manitarilesvos.blogspot.com