Απάντηση με… νομικούς όρους

01/07/2012 - 05:56
Τα αδικαιολόγητα έσπευσε να δικαιολογήσει χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός, για τις «μονιμοποιήσεις»-εξπρές των 17 υπαλλήλων μέσω του Κληροδοτήματος.
Τα αδικαιολόγητα έσπευσε να δικαιολογήσει χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός, για τις «μονιμοποιήσεις»-εξπρές των 17 υπαλλήλων μέσω του Κληροδοτήματος. Κι αυτό παρά τις κατεπείγουσες επιστολές που στάλθηκαν από το υπουργείο Υγείας και που ζητούσαν τις παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως το Δ.Σ. θα πρέπει να συνεδριάζει μόνο για «εξαιρετικά επείγοντα καθημερινά θέματα». Ο κ. Χατζηκομνηνός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι του ζητήθηκε… να καταθέσει τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. και όχι τη δική του, ενώ υποστήριξε ότι θεωρεί… καθημερινό θέμα το ζήτημα του προσωπικού!

«Το έγγραφο του υπουργείου Υγείας που έλαβα ζητούσε ουσιαστικά από το διοικητή να υποβάλλει στο υπουργείο τις παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου, δε ζητούσε τη δική μου παραίτηση και δεν μπορούσα να υποβάλω τις παραιτήσεις των άλλων μελών… γιατί δεν τις είχα (!)», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Χατζηκομνηνός, με διάθεση να παίξει με τις λέξεις, για να δικαιολογήσει τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, παρά τις εντολές του υπουργείου.
Εξήγησε, ακόμα, τους λόγους παραβίασης και της άλλης γραπτής εντολής του υπουργείου Υγείας, που ανέφερε ρητά ότι θα πρέπει τα υπάρχοντα διοικητικά συμβούλια να λαμβάνουν αποφάσεις μόνο για εξαιρετικά επείγοντα καθημερινά θέματα. «Για μένα καθημερινό θέμα είναι το ότι έληγε η σύμβαση των τραπεζοκόμων και δε θα είχα τραπεζοκόμο, ή δε θα είχα οδηγό για τα ασθενοφόρα, ή νοσηλευτή…»

Και άλλο έγγραφο…

Συνεχίζοντας το «παιχνίδι των εντυπώσεων», ο κ. Χατζηκομνηνός «αποκάλυψε» ότι στις 2:30 το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (12 Οκτωβρίου), όταν είχε ήδη παρθεί η περίφημη απόφαση στη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι, έλαβε και τρίτο έγγραφο από το υπουργείο Υγείας που ανάφερε: «Με εντολή της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μαρίας - Ελίζας Ξενογιαννακοπούλου, από τη λήψη του παρόντος αναστέλλεται η λειτουργία των διοικητικών και υπηρεσιακών συμβουλίων των ΔΥΠΕ και των φορέων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) αρμοδιότητάς τους για θέματα υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι νεωτέρας.»
Το τρίτο έγγραφο ο ίδιος είπε ότι «αποσιωπήθηκε» από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενώ δείχνει - όπως εκείνος ερμήνευσε - «ότι τα δυο προηγούμενα έγγραφα δεν ήταν σαφή, γι’ αυτό έστειλαν και τρίτο, για να εξηγήσουν αυτό που έπρεπε να αναφέρουν από την αρχή».
Ουσιαστικά, όλο αυτό το παρασκήνιο δείχνει την πραγματική «μάχη με το χρόνο» που δόθηκε από πλευράς του διοικητή, για να «μονιμοποιήσει» τους 17 υπαλλήλους του Κληροδοτήματος, γνωρίζοντας ότι με την απόφαση αυτή θα κατάφερνε να είναι ίσως ο μοναδικός διορισμένος διοικητής, ο οποίος μετά τις εκλογές και εν όψει της αλλαγής διοίκησης… διορίζει προσωπικό!

«Είναι και ηθικές και νόμιμες οι συμβάσεις»
Ο διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρθηκε πολλές φορές στο παρελθόν λέγοντας ότι έγιναν διορισμοί μέσω του Κληροδοτήματος, που ήταν επίσης νόμιμες, τονίζοντας μάλιστα ότι αν προσβληθούν οι συγκεκριμένες 17 «μονιμοποιήσεις» και κριθούν ως μη νόμιμες, τότε θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με τις άλλες προσλήψεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Είπε μάλιστα ότι «πιέστηκε» να πάρει αυτή την απόφαση, γιατί έληγαν οι συμβάσεις των τραπεζοκόμων που είχαν προσληφθεί από το Κληροδότημα και θα έμενε χωρίς προσωπικό! Οι προηγούμενες αποφάσεις για προσλήψεις από το Κληροδότημα δεν πάρθηκαν, όμως, μετά τις εκλογές και παρά τις σαφείς εντολές του υπουργείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες - τουλάχιστον για κάποιες απ’ αυτές - έγινε προκήρυξη, κατατέθηκαν αιτήσεις από ενδιαφερομένους και έγινε επιλογή. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η μετατροπή μιας σύμβασης σε αορίστου χρόνου το Δεκέμβριο του 2003, στην οποία και αναφέρθηκε ο ίδιος αόριστα, υποστηρίζοντας ότι τηρήθηκε η… ίδια διαδικασία.
Υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση που πάρθηκε είναι και ηθική, παρά το γεγονός ότι πάρθηκε μετά τις εκλογές και εν όψει ανάληψης καθηκόντων από νέα διοίκηση, γιατί έγινε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και δεν έγινε προεκλογικά. «Το μεμπτό θα ήταν να το κάναμε όλο αυτό προεκλογικά και θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα σας μονιμοποιήσουμε και σε αντάλλαγμα θα ψηφίσετε την παράταξή μας. Και δεν το κάναμε.» Βέβαια είναι γνωστό ότι προεκλογικά όλες αυτές οι διαδικασίες των «διορισμών» παγώνουν, επομένως ούτως ή άλλως ήταν «με δεμένα χέρια».
Κάλεσε το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου να συνεχίσει να παρουσιάζει την ίδια δυναμική παρουσία και στη συνέχεια, και να μην περιορίσει τη «δράση» του μόνο στη δική του θητεία, ενώ χαρακτήρισε «κροκοδείλια δάκρυα» το ενδιαφέρον του Συλλόγου για την καθυστέρηση στην πληρωμή των υπαλλήλων που ήδη αμείβονται από το Κληροδότημα, λέγοντας ότι «τους ενδιέφερε που καθυστέρησαν να πληρωθούν και όχι το ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά μετά τη λήξη των συμβάσεών τους». Απάντησε, μάλιστα, στα όσα έχει αναφέρει ο Σύλλογος για τους άλλους 95 εργαζομένους που πληρώνονται από το Κληροδότημα, λέγοντας: «Αν μπορούσα, θα τους είχα κάνει και εκείνους αορίστου χρόνου. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για το Σύλλογο, να ασκήσει πιέσεις στη νέα διοίκηση για να μονιμοποιηθούν και οι υπόλοιποι.»
Όσον αφορά δε στα οικονομικά του Κληροδοτήματος, υποστήριξε ότι αν εισπραχθούν οι οφειλές που εκκρεμούν και αν γίνουν αυξήσεις στα μισθώματα ιδιοκτησιών του Κληροδοτήματος, θα υπερκαλυφθούν οι ανάγκες.

Η… ψήφος για το παιδί
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσίασε η απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου για το άλλο απίστευτο συμβάν, όπου κλήθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου να ψηφίσει ουσιαστικά για τη μονιμοποίηση του παιδιού του. Παρά το γεγονός ότι το θέμα από τη Δευτέρα έχει κάνει το γύρο της χώρας και έχει προβληθεί και σε πανελλαδικής εμβέλειας Μ.Μ.Ε., χωρίς μέχρι τώρα να διαψευστεί από πουθενά, χθες ο κ. Χατζηκομνηνός υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο μέλος αποχώρησε την ώρα της ψηφοφορίας για το παιδί του και ψήφισε για τις υπόλοιπες 16 προσλήψεις. Όσο για το πώς πέρασε τελικά με ψήφους δύο έναντι δύο η μονιμοποίηση της συγκεκριμένης υπαλλήλου, είπε ότι… «μέτρησε η ψήφος του προέδρου που είναι διπλή».
Τα όσα υποστήριξε χθες ο κ. Χατζηκομνηνός διέψευσε κατηγορηματικά η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο, Μαρία Γέραλη, η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρίαση. «Ήμασταν οριακά τρεις έναντι δύο και όταν το μέλος είπε ότι θα βγει έξω για να μην ψηφίσει για το παιδί του, το κάλεσαν πίσω, λέγοντας “πρέπει να ψηφίσεις γιατί δεν έχουμε πλειοψηφία και δε θα προσληφθεί το παιδί σου”.» (!)
Η κ. Γέραλη τονίζει ότι υπάρχει η κασέτα με το μαγνητοφωνημένο πρακτικό της συνεδρίασης, όπου υπάρχουν τα πάντα, και το οποίο θα επικαλεστεί για να επιβεβαιώσει τα όσα λέει.

«Δε φεύγω, θα πρέπει να με απολύσουν»
Ο κ. Χατζηκομνηνός είπε ότι έχει στείλει επιστολή με όλες τις εξηγήσεις του στο υπουργείο Υγείας για την περίφημη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ενώ τόνισε ότι δε «φοβάται τον έλεγχο των επιθεωρητών υγείας, όποτε και αν αυτός γίνει». Τόνισε δε με νόημα δε θα παραιτηθεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και θα μείνει μέχρι το τέλος της θητείας του που είναι τον Οκτώβριο του 2010, «γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κενό στον ευαίσθητο χώρο της υγείας», και θα περιμένει από την υπουργό να τον απολύσει για να παραδώσει στον επόμενο διοικητή, όποτε διοριστεί.


«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου»
Μια παραίτηση έχει μέχρι τώρα υποβληθεί επισήμως από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Πρόκειται για τον κ. Ηρακλή Προκοπίου, ο οποίος κατέθεσε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου την παραίτησή του. Ο ίδιος δε συμμετείχε στην περίφημη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας και η θέση του καλύφθηκε από το αναπληρωματικό μέλος κ. Ταξιάρχη Βέρο.


Σε δήλωσή του στο «Ε», αναφερόμενος στην παραίτησή του, αφήνει σαφείς αιχμές για την απουσία του από την επίμαχη συνεδρίαση, αφού υπογραμμίζει με νόημα ότι «δεν είχε απουσιάσει από καμμιά άλλη συνεδρίαση στα 4,5 χρόνια που είναι μέλος».

«Υποχρέωσή μου…»

«Θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου, μετά από την κοινοποίηση σε μας των σχετικών εγκυκλίων της νέας υπουργού Υγείας για αφενός αναστολή αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου για θέματα προσωπικού και αφετέρου την υποβολή από μέρους μας των παραιτήσεών μας, να κάνω αυτό ακριβώς που μας ζητήθηκε.
Στις 15/10/2009 υπέβαλα την παραίτησή μου ως όφειλα, έχοντας τη συνείδησή μου ήσυχη ότι για όσο χρονικό διάστημα ήμουν μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος κατέλαβα κάθε δυνατή απόφαση για την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν απουσίασα από καμμιά συνεδρίαση του Δ.Σ. στα 4,5 χρόνια που ήμουν μέλος, γιατί έτσι έπρεπε και για να έχω συνεχώς συνολική εικόνα των πραγμάτων.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey