ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ

01/07/2012 - 05:56
Μνήμες τού 1987 στη Μυτιλήνη στις χθεσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κατελήφθη χθες και παραμένει κατειλημμένη η αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 
[Υπάρχουν σχετικά βίντεο]
Μνήμες τού 1987 στη Μυτιλήνη στις χθεσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης
Κατελήφθη χθες και παραμένει κατειλημμένη η αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου


Η μεγαλύτερη πορεία της δεκαετίας

του ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΑΒΗ

Άρωμα από τις κινητοποιήσεις τού 1987 είχε χθες το μεσημέρι το κέντρο της Μυτιλήνης. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της πόλης από το ΠΑΜΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους Εργαζομένους των ΟΤΑ, συγκέντρωσαν διαδηλωτές που κάποιοι έλεγαν πως ξεπέρασαν τους 3.000!



Πάνω από 1.800 άτομα είχε η απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Στη συγκέντρωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε έξω από τα Κεντρικά Λύκεια, συμμετείχε ένα πολύ μεγάλο μπλοκ από εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης ξεχώρισαν τα μπλοκ των Φοιτητών, των Εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των Εργαζόμενων στο ίδρυμα «Θεομήτωρ» της Αγιάσου και των Γιατρών τού ΕΣΥ στη Λέσβο. Εκτός από τα οργανωμένα μπλοκ, υπήρχαν πολλές μικρές ομάδες εργαζομένων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, από το Δήμο Λέσβου και άλλες υπηρεσίες, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η πορεία αυτή ενώθηκε με την πορεία που πραγματοποίησε ο Σύλλογος ΟΤΑ Λέσβου, το Σωματείο τής ΔΕΥΑΜ και ο Σύλλογος Εργαζόμενων στην Καθαριότητα, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη από το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ και Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Σημείο συγκέντρωσης των Εργαζομένων της αυτοδιοίκησης ήταν η είσοδος του Δημαρχείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρόεδρου των Εργαζομένων ΟΤΑ, Γιώργου Αλεξίου, στη συγκέντρωση και την πορεία αυτή πήραν μέρος περισσότερα από 200 άτομα.
Πολύ μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, καθώς ξεπέρασε τα 1.200 άτομα. Αισθητή ήταν η παρουσία μαθητών, φοιτητών, οικοδόμων, αγροτών, εκπαιδευτικών, δημόσιων υπαλλήλων και συνταξιούχων. Η πορεία τού ΠΑΜΕ ακολούθησε την πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση, διατηρώντας μια απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων.



Πραγματική λαοθάλασσα…
Ήταν περίπου 11:30 όταν οι τρεις πορείες διέσχισαν ταυτόχρονα την προκυμαία της Μυτιλήνης, δημιουργώντας μια λαοθάλασσα που έφθασε έως την είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Αν και πολλοί πίστευαν ότι θα γίνει προσπάθεια κατάληψης του κτηρίου, αυτό δεν έγινε ποτέ. Για περισσότερο από μισή ώρα η πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα έξω από τη Γενική Γραμματεία. Η αστυνομική δύναμη που φρουρούσε το κτήριο, κατά πληροφορίες, δεν ξεπερνούσε τα 60 άτομα. Τα 40 από αυτά είχαν εξοπλισμό ΜΑΤ και βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτηρίου για να μην προκαλέσουν τους διαδηλωτές.



Κατέλαβαν την αίθουσα συνεδριάσεων
Στη συνέχεια, το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων αποφάσισε να συνεχιστεί η πορεία προς το πολυϊατρείο τού ΙΚΑ. Ακολούθως διέσχισε την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης και κατέληξε στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Από τη 1 το μεσημέρι και μετά έγινε κατάληψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόθεση του Συντονιστικού ήταν να συνεχιστεί η κατάληψη μέχρι και σήμερα. Σήμερα Πέμπτη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα απεργιακή συγκέντρωση από τα πρωτοβάθμια σωματεία, έξω από τα Κεντρικά Λύκεια.
Η πορεία τού ΠΑΜΕ ακολούθησε το ίδιο δρομολόγιο και κατέληξε στην Πλατεία Σαπφούς. Σε μια μικρή στάση που έγινε έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, ανακοίνωσε πως σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Σαπφούς.
Μικρή, τέλος, συμμετοχή, περίπου 20 άτομα, είχε απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έξω από τα κτήριο του Επιμελητηρίου Λέσβου, στην προκυμαία της πόλης.


Όταν μια πόλη απεργεί…

Στις 9 χθες το πρωί στους κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης μπορούσαν άνετα τα παιδιά της πόλης να στήσουν πρόχειρους αγώνες ποδοσφαίρου, όπως έκαναν πριν πολλές δεκαετίες. Λιγοστά αυτοκίνητα διέσχιζαν την προκυμαία κι ακόμη λιγότερα την κεντρική αγορά της πόλης. Τα εμπορικά καταστήματα, οι φούρνοι, τα οπωροπωλεία ήταν όλα κλειστά. Λιγοστοί οι διαβάτες που κατευθύνονταν στις καφετέριες και τα καφενεία. Διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, είδαμε μόλις ένα μπακάλικο ανοιχτό επί της Ερμού και δύο ιχθυοπωλεία, ένα στην Πλατεία Αλυσίδας και ένα στην οδό Αλκαίου. Η μικροφωνική τού ΠΑΜΕ στην Πλατεία Σαπφούς θύμιζε σε όλους ότι είναι ημέρα απεργίας…
Έξω από τα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Βερόπουλος», «Lidl» και «Μασούτης» υπήρχαν απεργιακές φρουρές από μέλη τού ΠΑΜΕ, που απέτρεψαν το άνοιγμά τους. Τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ήταν κλειστά, καθώς ο Σύλλογος Εργαζομένων είχε προχωρήσει σε κατάληψη. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων της ήταν έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας, συμμετέχοντας στην κατάληψη. Κατάληψη πραγματοποιούσαν και οι Εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού στο Παλιό και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης.


Η οδός Ερμού χθες το πρωί

Έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, οι εργαζόμενοί της είχαν αναρτήσει δύο πανό για να πληροφορήσουν κάθε διερχόμενο ότι απεργούσαν.
Έξω από τα γραφεία του Δήμου Λέσβου στη Μυτιλήνη, στις 10 το πρωί, υπήρχε ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Κατάληψη». Λίγο πιο πέρα, από μια μικροφωνική ακούγονταν αγωνιστικά τραγούδια, αλλά και οι ανακοινώσεις των σωματείων και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε στην απεργιακή συγκέντρωση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας.
Την ίδια ώρα, έξω από τα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης η μικροφωνική που είχαν στήσει τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούσε τους εργαζομένους στη συγκέντρωση. Επίσης διαβάζονταν όλες οι ανακοινώσεις των σωματείων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό. Παντού η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν περιορισμένη και αρκετά διακριτική.



Η πλατεία ήταν γεμάτη…

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Γεμάτη ήταν η Πλατεία Σαπφούς κατά τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των εργαζομένων και των εκπροσώπων ενώσεων και φορέων που ήταν παρόντες, τάχθηκαν πολλοί μαθητές της Μυτιλήνης, καθώς και οι φοιτητές μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Όλοι μαζί πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία, που κινήθηκε προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για προσυγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς ανταποκρίθηκαν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, το Σωματείο Επισιτισμού, υπάλληλοι Υγείας και Πρόνοιας, η Ένωση Συνταξιούχων Λέσβου και το Παράρτημα Λέσβου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, καθώς και οι φοιτητές τού ΜΑΣ και πολλοί μαθητές του 4ου και του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, του 2ου ΕΠΑΛ και του Μουσικού Σχολείου της πόλης.
Στο βήμα ανέβηκαν εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, παρουσιάζοντας ο καθένας τα προβλήματα του κλάδου του και καλώντας σε κινητοποίηση. Αίσθηση προκάλεσε το κάλεσμα του μαθητή και προέδρου του 15μελούς συμβουλίου του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Θωμά Χατζηελευθερίου, ο οποίος, κάνοντας λόγο για την άσχημη κατάσταση στα σχολεία, δήλωσε πως οι μαθητές είναι «κομμάτι της κοινωνίας» και κάλεσε τους παρευρισκομένους σε κοινό αγώνα.
«Θα πρέπει να δώσουμε ένα βροντερό μήνυμα προς το κεφάλαιο ότι σκλάβοι τον 21ο αιώνα δε γινόμαστε, ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας, ούτε οι υπόλοιπες γενιές», τόνισε, παίρνοντας το λόγο, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Διονύσης Καράτζαλος. Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, κάλεσε τους εργαζομένους, τους φοιτητές και τους μαθητές να το ματαιώσουν με κάθε τρόπο. «Δε δεχόμαστε να γυρίσει η ζωή μας προς τα πίσω, δε δεχόμαστε να γίνουμε δούλοι όταν υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για σταθερή δουλειά, σπίτι, δωρεάν πρόσβαση στην παιδεία και τον πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Αφού διαβάστηκαν από μέλη τού ΠΑΜΕ ψηφίσματα της απεργιακής συγκέντρωσης, που αφορούσαν στη λαϊκή συσπείρωση και κλιμάκωση του αγώνα, αλλά και καλούσαν σε γενικευμένη άρνηση της πληρωμής των «χαρατσίων», οι συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Σαπφούς βγήκαν στην οδό Κουντουριώτου. Ακολουθώντας την πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων, κατευθύνθηκαν προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ επέστρεψαν και πάλι σε πορεία στην Πλατεία Σαπφούς, όπου και διαλύθηκαν.


Μαζί με τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους φοιτητές τού ΠΑΜΕ, και μαθητές τεσσάρων σχολείων της Μυτιλήνης


Εντυπωσιακή η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Λέσβου στις κινητοποιήσεις
Απείργησαν οι μισοί!

Σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτικοί των σχολείων της Λέσβου αποφάσισαν να απεργήσουν και να μην εμφανιστούν χτες στις τάξεις τους, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης. Τα ποσοστά απεργίας που έδωσε στο «Ε» η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι εντυπωσιακά και υψηλότερα από κάθε άλλη απεργία της τελευταίας χρονιάς, αφού ανέρχονται στο 48,6% για τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους και στο 42,83% για τους καθηγητές. Κατά πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό των απεργούντων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας σε Λήμνο και Άι-Στράτη, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα με της Λέσβου κυμαίνεται αυτό των καθηγητών.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που συγκέντρωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, από τους 967 συνολικά νηπιαγωγούς και δασκάλους του Νομού απείργησαν οι 422, ποσοστό 43,6% δηλαδή επί του συνόλου. Πιο συγκεκριμένα, από τους 801 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας στη Λέσβο απείργησαν οι 389, συμπληρώνοντας ποσοστό που ανέρχεται στο 48,6%, ενώ από τους 166 της Λήμνου και του Άι-Στράτη απείργησαν μόνο οι 33, που αντιστοιχούν στο 19,9%.
Όσον αφορά στους καθηγητές, από τους 1.012 συνολικά που υπηρετούν στο Νομό απείργησαν οι 439, ποσοστό 43,38% επί του συνόλου. Πιο αναλυτικά, από τους 828 που υπηρετούν στη Λέσβο απείργησαν οι 351, φτάνοντας το 42,39%, ενώ από τους 184 που υπηρετούν σε Λήμνο και Άι-Στράτη απείργησαν οι 88, ποσοστό δηλαδή 47,83%.
Τα παραπάνω νούμερα, που στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν σχεδόν τους μισούς από τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα δύο νησιά και κυρίως στη Λέσβο, είναι πρωτοφανή για τα δεδομένα των απεργιών της τελευταίας χρονιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε τουλάχιστον από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν πολλά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία που παρέμειναν χτες κλειστά λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey