Ο γυναικολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Προβέτζας, υποψήφιος με το Νάσο Γιακαλή, μιλάει στο «Ε» για το θεσμό της περιφερειακής διοίκησης ενώ δίνει έμφαση στο χώρο της υγείας.
Ο γυναικολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Προβέτζας, υποψήφιος με το συνδυασμό «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» του Νάσου Γιακαλή, μιλάει στο «Ε» για το νέο θεσμό της περιφερειακής διοίκησης, που όπως λέει είναι για εκείνον μια πρόκληση, ενώ δίνει έμφαση στο χώρο της υγείας που γνωρίζει από πρώτο χέρι και την ανάγκη αναβάθμισης των κέντρων υγείας, αλλά και δημιουργίας νεογνολογικής κλινικής στο Βοστάνειο Νοσοκομείο. Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η νέα περιφερειακή αρχή, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει ν’ αμβλυνθούν οι ανισότητες που δημιουργεί η νησιωτικότητα, με έμφαση στις μεταφορές, τον τουρισμό και βέβαια την υγεία.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το νέο θεσμό της περιφερειακής διοίκησης;
«Όπως γνωρίζετε, είμαι ήδη νομαρχιακός σύμβουλος. Με αυτή την έννοια ασχολούμαι ήδη με τα κοινά. Επιπλέον, η νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί για μένα μια πρόκληση. Επειδή ο “Καλλικράτης” ενσωματώνει αρχές και στόχους που με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.
Οι νέες αιρετές περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου, θα κληθούν να εφαρμόσουν για πρώτη φορά το νέο διοικητικό μοντέλο, το οποίο προβαίνει σε συνολικό επανασχεδιασμό των επιπέδων διακυβέρνησης.
Που θέτει ως επίκεντρο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, με υπηρεσίες ποιότητας και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων.
Δίνει νέα ώθηση στις τοπικές κοινωνίες, έχοντας γνώση και την πρακτική δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί την τοπική περιφερειακή ανάπτυξη.
Μπορεί να συμμετέχει άμεσα στις ευρωπαϊκές διεργασίες και να διεκδικεί απ’ ευθείας πόρους και ευκαιρίες.
Διευρύνει τη συμμετοχή του πολίτη στις τοπικές αποφάσεις, εμβαθύνει τη δημοκρατία, αναδεικνύει το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, των κοινοτικών οργανώσεων και του εθελοντισμού.»
Πώς αποτιμάτε την πρώτη σας αυτοδιοικητική εμπειρία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο;
«Αυτή η πρώτη τετραετία μού έδωσε πολλές εμπειρίες και γνώσεις, μολονότι βρισκόμουνα στο χώρο της αντιπολίτευσης και η δυνατότητα παρέμβασής μου ήταν μικρή. Παρ’ όλα αυτά, με τις μικρές μου δυνάμεις προσπάθησα να προωθήσω τα προβλήματα του τόπου μας.
Περί της παρούσας
»Δυστυχώς, η παρούσα νομαρχιακή αρχή θεωρώ ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες που δόθηκαν. Ενώ διατέθηκαν πολλές πιστώσεις μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πιστώσεις από εθνικούς πόρους, ο απολογισμός της οκταετίας είναι φτωχός. Επιπλέον, υπάρχει έλλειμμα προετοιμασίας έργων στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ώριμα έργα για ένταξη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω τη Σχολική Στέγη. Ενώ υπάρχουν πολλές ανάγκες (παιδικοί σταθμοί, Μουσικό Γυμνάσιο, 5ο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο Μόριας), στην πρόσφατη προκήρυξη του Μέτρου για τη Σχολική Στέγη δεν κατατέθηκε καμμιά πρόταση για υλοποίηση.»
Για την υγεία
Οι ελλείψεις στο χώρο της υγείας, ιδιαίτερα στα κέντρα υγείας, είναι πολύ μεγάλες; Τι θα προτείνατε εσείς για να συμβάλει ουσιαστικά ο θεσμός της περιφερειακής διοίκησης στη βελτίωση των συνθηκών;
«Η σύλληψη της δημιουργίας των κέντρων υγείας ήταν πρωτοποριακή, θα λέγαμε ότι αποτέλεσε μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού αναβάθμισε σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονταν στις εγκαταλελειμμένες αγροτικές περιοχές της χώρας μας. Για την επίτευξη του έργου αυτού, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για να γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις, να εξοπλιστούν με σύγχρονο εξοπλισμό και να στελεχωθούν με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους η παροχή υπηρεσιών υγείας ήταν ικανοποιητική για την εποχή τους. Στην πορεία, όμως, δεν έγιναν οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες για την περαιτέρω πρόοδο και αναβάθμιση του συστήματος.
Έτσι, σήμερα, έχετε δίκιο να υποστηρίζετε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα κέντρα υγείας. Εμείς, σε συνεργασία με το δήμο, που ως γνωστόν θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα διεκδικήσουμε τη μεταφορά πιστώσεων που θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Θα ασκήσουμε πίεση να καλυφθούν τα κέντρα υγείας με το απαραίτητο ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό.
Μάλιστα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, που όλα αυτά είναι περισσότερο αναγκαία.»
Πάγια αιτήματα, εδώ και χρόνια, είναι νέοι, σύγχρονοι χώροι στη Μαιευτική Κλινική και μια νεογνολογική. Υπάρχει προοπτική να γίνουν αυτά τα έργα για να μην πηγαίνουν οι μέλλουσες μητέρες στην Αθήνα;
«Μετά από περιπέτειες, το έτος 1985, με πρόεδρο του Νοσοκομείου το σημερινό υποψήφιο περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, έγιναν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας που από τότε στεγάζει το Μαιευτικό - Γυναικολογικό Τμήμα. Οι νέες εγκαταστάσεις έδωσαν ώθηση στην Κλινική και βελτίωσαν σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σήμερα, όμως, οι σύγχρονες απαιτήσεις, επιβάλλουν νέες βελτιώσεις και νέες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών είναι και η ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου νεογνολογικού τμήματος.
Εγώ είμαι από εκείνους που εδώ και χρόνια, μαζί με τους συναδέλφους μου, πιέζουμε για τη βελτίωση των συνθηκών.
Όσον αφορά την ανάγκη ίδρυσης νεογνολογικού τμήματος, αυτό αποτελεί αίτημα από τότε που οι δυο πρώην διευθυντές της Μαιευτικής και Παιδιατρικής Κλινικής (Θ. Χοχλάκας, Μαρία Λόζου) υπέβαλαν κοινό αίτημα για τη λειτουργία νεογνολογικού τμήματος. Είναι γνωστό ότι η Νεογνολογία σήμερα είναι ξεχωριστή ειδικότητα και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.»
Σε ποιους τομείς, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να δώσει περισσότερη βαρύτητα η νέα περιφερειακή διοίκηση;
«Τα επόμενα χρόνια πρέπει να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις ανισότητες που δημιουργεί η νησιωτικότητα με την προώθηση κατάλληλων πολιτικών (μεταφορικό ισοδύναμο), να ολοκληρώσουμε τις υποδομές μας, να αποκτήσουμε ενεργειακή αυτοτέλεια, να βελτιώσουμε τις μεταφορές μας, να στηρίξουμε τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και να καλλιεργήσουμε την περιφερειακή συνείδηση.
Και βέβαια, κλείνοντας, θέλω να τονίσω ακόμα μια φορά ότι η προσπάθειά μου για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγεία στο νησί μας θα είναι συνεχής, γιατί εκπτώσεις και συμβιβασμοί στα θέματα υγείας είναι ανεπίτρεπτοι.»