Μερική… ικανοποίηση στη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Ανάσα για υπερχρεωμένους αγρότες και επιχειρηματίες αποτελεί η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και η αναστολή καταβολής των δόσεων των δανείων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, αλλά και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν στις εγγραφές στο μητρώο του «Τειρεσία».
Ανάσα για υπερχρεωμένους αγρότες και επιχειρηματίες αποτελεί η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και η αναστολή καταβολής των δόσεων των δανείων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, αλλά και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν στις εγγραφές στο μητρώο του «Τειρεσία». Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Η ρύθμιση, αν και σώζει από την ολική καταστροφή επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, δε λύνει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και οι αγρότες, κι αυτό γιατί δε λύνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Επίσης δε λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των συνεταιρισμών για να παίξουν τον παρεμβατικό τους ρόλο στην αγορά των αγροτικών προϊόντων.

Οι σημαντικότερες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι οι εξής:
- Ρυθμίζονται τα δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.
- Διαγράφονται οριστικά τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.
- Η αποπληρωμή της προκύπτουσας οφειλής γίνεται σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απομένει ή θα απέμενε μέχρι τη λήξη της σύμβασης, προσαυξημένο κατά δύο έτη.
- Ρυθμίζονται οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2005. Αρκεί να προκαταβληθεί το 10% της οφειλής μετά την αφαίρεση των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού.
- Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί ως τις 30 Ιουνίου 2010.
- Οι επιχειρηματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους μπορούν να ζητήσουν είτε μία ετήσια περίοδο χάριτος είτε τη διετή αναστολή στην αποπληρωμή του κεφαλαίου είτε την τριετή παράταση της διάρκειας του δανείου.
- Συνεταιριστικές οργανώσεις που είχαν στην τελευταία χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 2.500.000 ευρώ και ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης, μπορούν να επιτύχουν την παραπάνω ρύθμιση για το ποσό μέχρι 250.000 ανά τράπεζα.
- Φυσικά πρόσωπα που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αγροτική δραστηριότητα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα, μπορούν να αξιοποιήσουν την παραπάνω δυνατότητα, για οφειλές μέχρι τις 100.000 ευρώ ανά τράπεζα.
- Διαγράφονται όλα τα δυσμενή δεδομένα από αρχεία που τηρούνται στον «Τειρεσία» εφόσον έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

Ναι μεν, αλλά…
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο σημείωσε πως «είναι μια θετική εξέλιξη, παρά το ότι αφήνει ακάλυπτους μεγάλους συνεταιρισμούς και ενώσεις όπως η δική μας. Όμως η ρύθμιση αυτή δεν αρκεί. Ως συνεταιριστικό κίνημα εδώ και πολύ καιρό έχουμε ζητήσει άτοκη χρηματοδότηση των ενώσεων συνεταιρισμών προκειμένου να συγκεντρώσουν την παραγωγή ελαιολάδου και να πληρώσουμε άμεσα τους παραγωγούς μας. Η ρύθμιση που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας δεν απαντάει στο αίτημα αυτό.».
O πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, υποστηρίζει: «Είναι θετικό μέτρο και το υποστηρίζει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος. Πιστεύω ότι θα πρέπει να το καταλάβουν και οι τράπεζες ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
Η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει θετικά όχι μόνο για τους υπερχρεωμένους για δανειολήπτες αλλά για το σύνολο της αγοράς. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κινηθεί και η αγορά.
Πέρα όμως από το στενά οικονομικό ζήτημα, η ρύθμιση του θέματος αυτού θα συμβάλει στο να αλλάξει το κλίμα συνολικά στην οικονομία. Διότι καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα να «κουμπώνονται», επηρεασμένοι από το αρνητικό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey