Δύο εξαιρετικού ενδιαφέροντος συναυλίες με μελοποιημένη ποίησή του, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στον εμβληματικό χώρο του ελαιοτριβείου των προγόνων του, το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά, παρουσιάζονται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή.
Δυο συναυλίες με μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, στο ελαιοτριβείο των προγόνων του
Δύο εξαιρετικού ενδιαφέροντος συναυλίες με μελοποιημένη ποίησή του, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στον εμβληματικό χώρο του ελαιοτριβείου των προγόνων του, το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά, παρουσιάζονται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή.
Οι συναυλίες δίνονται στα πλαίσια των εκδηλώσεων της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» (με τη φροντίδα της οποίας αναστυλώθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο το ιστορικό ελαιοτριβείο του Παπάδου), συμμετέχοντας στον εορτασμό για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Όπως είναι γνωστό, η σειρά των σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώθηκε με τη στενή συνεργασία της ποιήτριας κ.
Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Η πρώτη συναυλία, που θα γίνει σήμερα Σάββατο 30 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στο μικρό αίθριο του Ελαιοτριβείου, περιλαμβάνει έργα του διακεκριμένου συνθέτη
Γιώργου Κουρουπού πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα ποιήματα της
Σαπφούς - σε νεοελληνική απόδοση του ποιητή -, καθώς και μια τιμητική αναφορά σε παλιότερες μελοποιήσεις ποιημάτων του Ελύτη από το
Μάνο Χατζιδάκι και το
Μίκη Θεοδωράκη. Ερμηνεύουν οι διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές
Σπύρος Σακκάς και
Δάφνη Πανουργιά, συνοδεύουν ο ίδιος ο συνθέτης (πιάνο) και η
Βιβή Γκέκα (μαντολίνο) και απαγγέλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα ακουστεί για πρώτη φορά ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που βασίζεται στο ποίημα του Ελύτη «Της Σελήνης της Μυτιλήνης», το οποίο συνέθεσε ο Γιώργος Κουρουπός ειδικά για τις επετειακές εκδηλώσεις στο Ελαιοτριβείο Βρανά και που δίνει και τον τίτλο στη συναυλία.
Για το νέο αυτό έργο, ο Γιώργος Κουρουπός σημειώνει στο έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας: «Η νέα μου πρόταση για τη Μυτιλήνη έχει ως κεντρικό άξονα το συγκινητικό ποίημα “Της Σελήνης της Μυτιλήνης - Παλαιά και Νέα Ωδή”. Απαγγέλλεται ολόκληρο, συνοδεία πιάνου, μαντολίνου και πολλών κρουστών οργάνων, που χειρίζονται οι τρεις φωνές που μετέχουν στο έργο. Στόχος μου ήταν να μεταφέρω τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του ποιήματος στον κόσμο των ήχων και όχι να αναπαραστήσω το φυσικό ηχητικό περιβάλλον. Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες ανταύγειες του φεγγαριού, η γοητεία, η μελαγχολία, ο φόβος της νύχτας, ο εύθραυστος ψυχισμός του παιδιού και ο εξομολογητικός διαλογισμός του ποιητή, αναζητούν το ηχητικό τους ανάλογο.»
Πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω της σχετικά μικρής χωρητικότητας του μικρού αιθρίου του Ελαιοτριβείου Βρανά όπου θα γίνει η σημερινή συναυλία, θα γίνει ταυτόχρονη τηλεοπτική κάλυψη και προβολή της συναυλίας από μεγάλη οθόνη στον παρακείμενο υπαίθριο χώρο των ελαιοαποθηκών, ώστε να την παρακολουθήσουν άνετα κάποιοι που τυχόν δε θα εξασφαλίσουν θέση.
Και αύριο…
Μια δεύτερη μεγάλη συναυλία με μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα γίνει αύριο Κυριακή 31 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.000 θεατές. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας αυτής η σπουδαία τραγουδίστρια
Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με τη συνοδεία του
Στέφανου Κορκολή στο πιάνο, θα ερμηνεύσει και πάλι, 27 χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση, το κλασσικό πλέον μουσικό έργο που την καθιέρωσε. Πρόκειται για το έργο «Προσανατολισμοί» του
Ηλία Ανδριόπουλου, που αποτελείται από μελοποιημένα μέρη της ομώνυμης πρώτης ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη.
Στη συναυλία θα παρευρεθεί και θα προλογίσει ο διακεκριμένος συνθέτης του έργου, ο οποίος θα ερμηνεύσει στο τέλος του προγράμματος δύο ανέκδοτα νεανικά του τραγούδια που ανήκουν στον ίδιο κύκλο.
Για τη μελοποίηση των «Προσανατολισμών», ο Ηλίας Ανδριόπουλος σημειώνει: «Σε αυτή την τελευταία και οριστική μουσική επεξεργασία του έργου δε θα ήθελα να παρεκκλίνω από την αρχική μου ευαισθησία, αλλά να ενσωματώσω νεώτερα στοιχεία της έκφρασής μου - πιο περίτεχνα ίσως -, που θέλω να πιστεύω ότι συνιστούν ένα προχώρημα των μουσικών ιδεών μου πάνω στους “Προσανατολισμούς”. Αναλογίζομαι κάποιες φορές πως οι πηγές της ευαισθησίας μου, που εμποτίζουν ολόκληρο το σώμα της μουσικής μου, εντοπίζονται στα χρόνια της εφηβείας μου. Τότε υπήρξαν για μένα οι μεγάλες συναισθηματικές φορτίσεις. Το μόνο που καταθέτω στη μετέπειτα καλλιτεχνική μου διαδρομή είναι να εμπλουτίζω αυτήν τη νεανική ευαισθησία με νέους και πιο ώριμους εκφραστικούς τρόπους.»