Σε τροχιά στο τέλος Οκτωβρίου θα βρεθούν οι δύο πρώτοι από τους συνολικά 30 δορυφόρους που θα συνθέσουν τον «αστερισμό» του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo, την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό GPS.
Σε τροχιά στο τέλος Οκτωβρίου θα βρεθούν οι δύο πρώτοι από τους συνολικά 30 δορυφόρους που θα συνθέσουν τον «αστερισμό» του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo, την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό GPS. Μεγαλύτερη ασφάλεια στην αεροναυτιλία, μείωση της συμφόρησης στους δρόμους, καλύτερος έλεγχος των συνόρων είναι μερικές από τις βασικότερες υποσχέσεις του συστήματος, αρκεί φυσικά να αποκτήσουν όλοι τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Το Ε.Κ. εξετάζει ακριβώς την προετοιμασία εδώ στη Γη και τις ποικίλες παραμέτρους της, που διαφέρουν αναλόγως του χρήστη. Το Galileo θα προσφέρει πέντε διαφορετικές υπηρεσίες: την ανοιχτή υπηρεσία, την εμπορική υπηρεσία, την ασφαλή υπηρεσία, την υπηρεσία αναζήτησης και διάσωσης και την κυβερνητική υπηρεσία, στην οποία και αφορά η απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Ε.Κ., με εισηγητή το Γερμανό σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Norbert Glante.
Ένα ερώτημα είναι κατά πόσον θα πρέπει να επιτραπεί η κατασκευή των δεκτών από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., κάτι που η έκθεση υποστηρίζει, αρκεί να έχουν προηγουμένως υπογραφεί συμφωνίες για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας τους και την αποτροπή κάθε κινδύνου για το σύστημα.
Σημειώνει ο Glante ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί πως το Galileo θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2014, αλλά θυμίζει ότι «έχουν ήδη υπάρξει πολλές καθυστερήσεις και γι’ αυτό ελπίζω ότι όλοι θα πράξουν το δέον για να λειτουργήσει το σύστημα το συντομότερο δυνατό». Εξηγεί δε ότι δεν πιστεύει πως η κρίση και η οικονομική ύφεση θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του συστήματος, αρκεί να μην υπάρξουν υπερβάσεις στις εγκεκριμένες δαπάνες.
Αντιθέτως μάλιστα, για το Γερμανό ευρωβουλευτή το Galileo δε θα δημιουργήσει μόνο νέες θέσεις εργασίας αλλά θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανοίξει νέες αγορές και να γίνει ο βασικός «παίκτης» στη δορυφορική πλοήγηση.
Πηγή: econews.gr