Κατακόρυφα αυξάνεται η κίνηση επισκεπτών από την Τουρκία στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της κατάργησης της βίζας για τους κατόχους «πράσινων διαβατηρίων».
Κατακόρυφα αυξάνεται η κίνηση επισκεπτών από την Τουρκία στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της κατάργησης της βίζας για τους κατόχους «πράσινων διαβατηρίων». Οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, κάνουν λόγο για κύμα Τούρκων τουριστών, οι οποίοι διαμένουν στο νησί για διήμερα και τριήμερα, επισκέπτονται μνημεία, ψωνίζουν και δοκιμάζουν τοπικά προϊόντα. Η κίνηση αναμένεται να παραμείνει αυξημένη τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Πάνω από 1.000 Τούρκοι επισκέπτες εκτιμάται ότι έφθασαν μόνο την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη. Όπως έχει ήδη γράψει το «Ε», οι κάτοχοι των «πράσινων διαβατηρίων» αποτελούν την «ελίτ» της τουρκικής κοινωνίας καθώς είναι απασχολούμενοι στο Δημόσιο, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, διπλωμάτες κ.α., οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πλέον, να επισκέπτονται την Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται να εκδίδουν βίζα, κάτι που απαιτούσε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Τα καραβάκια από Τουρκία, μεταφέρουν καθημερινά από 150 έως 250 άτομα ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες μόλις φθάσουν στην πόλη, μεταφέρονται με οργανωμένες εκδρομές, σε τουριστικές περιοχές του νησιού. «Αυτοί που έρχονται οργανωμένα και πηγαίνουν σε εκδρομές, έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί, οι υπόλοιποι που δεν έρχονται οργανωμένα, δεν έχουν καλές εντυπώσεις γιατί δεν γνωρίζουν πώς να μετακινηθούν και να εξυπηρετηθούν στο νησί και ταλαιπωρούνται. Ως προς αυτό το ζήτημα, χρειάζεται και οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, να συμβάλουν ώστε να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα».
Οι περισσότεροι επισκέπτες ψωνίζουν και στην αγορά του νησιού, προτιμώντας κυρίως τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, ούζο αλλά και κεραμικά. «Δεν είναι λίγοι και αυτοί που ψωνίζουν και ρούχα ή άλλα είδη από την αγορά», λέει μιλώντας στο «Ε», ο διερμηνέας της τουρκικής γλώσσας Άρης Λαζαρής.
Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο:
«Μετά από δέκα χρόνια πιέσεων…»
Την εφαρμογή του μέτρου κατάργησης της βίζας για τους κατόχους των «πράσινων διαβατηρίων», χαιρέτησε σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
Η «Συνύπαρξη» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία δεν ίσχυε η απρόσκοπτη είσοδος Τούρκων τουριστών με «πράσινα διαβατήρια», κατ’ εξαίρεση της συνθήκη Σένγκεν.
Επισημαίνει επίσης τη συμβολή της Κίνησης στην άσκηση πίεσης στις αρμόδιες αρχές και την κινητοποίηση των τοπικών φορέων, στην κατεύθυνση αυτή. «Τα μέλη της “Συνύπαρξης” σχεδόν μία δεκαετία τουλάχιστον, προσπαθούν με υπομνήματα και παραστάσεις στις Αρχές, να επισημάνουν την σπουδαιότητα της ελεύθερης αμφίδρομης διακίνησης των πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου, με την οποία εξασφαλίζεται αμοιβαιότητα στην επικοινωνία και τον πολιτισμό, αλλά και στο εμπόριο και κυρίως στον τουρισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και καταλήγει η Κίνηση, σημειώνοντας ότι «η εφαρμογή του μέτρου για τα “πράσινα διαβατήρια”, έτυχε θετικής υποδοχής απ’ την κοινωνία, πράγμα που σημαίνει ότι προωθείται η αμοιβαιότητα και προάγεται η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών, ενώ αμβλύνονται οι αντιθέσεις και οι προκαταλήψεις απ’ τα μισαλλόδοξα κηρύγματα μιας κακώς εννοούμενης και ξεπερασμένης απ’ τη ζωή, ρατσιστικής και εθνικιστικής “φιλοπατρίας”».