Ένταση και «επαναστατικές κορώνες» ήταν η πρώτη αντίδραση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης προχθές το απόγευμα, λίγη ώρα μετά την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου «Καλλικράτης» από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.
Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
Ένταση και «επαναστατικές κορώνες» ήταν η πρώτη αντίδραση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης προχθές το απόγευμα, λίγη ώρα μετά την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου «Καλλικράτης» από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση. Στη συζήτηση που ακολούθησε, όμως, όταν ακούστηκαν και άλλες απόψεις υπέρ του σχεδίου, οι αντιδράσεις αμβλύνθηκαν και οι αρχικές προτάσεις που είχαν τεθεί για παραιτήσεις, κλείσιμο του δήμου, δυναμικές κινητοποιήσεις, κατέληξαν τελικά στο να μην παρθεί απόφαση ούτε καν για έκδοση ψηφίσματος…
Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε προχθές το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ο «Καλλικράτης», μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού για ένα μόνο δήμο στη Λέσβο. Η πλειοψηφούσα παράταξη της δημοτικής αρχής εμφανίστηκε να μην ακολουθεί «κοινή γραμμή» όσον αφορά στον «Καλλικράτη». Ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής - ο οποίος έχει τοποθετηθεί και σε γραπτή δήλωση που είχε εκδώσει πριν λίγες ημέρες, όταν για πρώτη φορά «διέρρευσε» το σχέδιο για ένα δήμο στη Λέσβο - «εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος, ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξής του, όπως Π. Πατέρελλης και Μ. Λόζου, τάχθηκαν υπέρ.
Γενικά, πάντως, και η συνεδρίαση δε συνεχίστηκε όπως ξεκίνησε, αφού η ένταση που υπήρξε στις πρώτες τοποθετήσεις, προς το τέλος της συζήτησης… «ξεφούσκωσε».
Έντονη αντίδραση Γιακαλή
Ειδικότερα, στην αρχική του ομιλία ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, εμφανίστηκε ν’ αντιδρά έντονα, δήλωσε χαρακτηριστικά «έξω φρενών» για τα όσα ανακοινώθηκαν για τη δημιουργία ενός δήμου στη Λέσβο, είπε ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει την πρόταση στην ΚΕΔΚΕ τη Δευτέρα και πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος. Πρότεινε επίσης να λάβει αποφάσεις η ΤΕΔΚ για τη μορφή αντίδρασης και να πάρουν θέση και οι τοπικοί φορείς.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Επόμενη Μέρα», Άρη Χατζηκομνηνού, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις επιλογές της που καταδικάζουν τον τόπο και συμφώνησε να υπάρξει έντονη αντίδραση. Από την άλλη μεριά, όμως, εξαπέλυσε φαρμακερές βολές κατά του δημάρχου για τη στάση του κατά του προγράμματος, λέγοντας: «Σου “βγήκε” τότε με τον “Καποδίστρια”, δεν ξέρω αν θα σου βγει και τώρα.»
Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, όπως του Βαγγέλη Μάκρα και του Μάκη Βενέτα που ζήτησαν να παραιτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Υπέρ»… και αιχμές
Ξεκάθαρη θέση υπέρ του προγράμματος πήρε ο αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης. «Δεν ντρέπομαι για τον πολιτικό χώρο που ανήκω», είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας επιβάλλονται αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. «Όταν ενώνονται επιχειρηματικοί κολοσσοί προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, εμείς θα στυλώνουμε τα πόδια και θ’ αντιδρούμε;»
Ιδιαίτερα όσον αφορά στη Λέσβο, θύμισε την περίπτωση της Ακαδημίας όπου όλο το νησί είχε ξεσηκωθεί όταν έγινε γνωστή η απόφαση κατάργησής της και τώρα όλοι αναγνωρίζουν τα οφέλη από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Μαρία Λόζου, η οποία συγκρούστηκε λεκτικά με το δημοτικό σύμβουλο Μάκη Βενέτα, στον οποίο θύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία με την οποία ήταν υποψήφιος βουλευτής ήταν εκείνη που ετοιμαζόταν να εφαρμόσει ένα ανάλογο σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης, το οποίο όμως την τελευταία στιγμή το απέσυρε φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Η ίδια έκανε και ένα σχόλιο, το οποίο εκλήφθηκε ως ξεκάθαρη αιχμή (όχι μόνο προς την αντιπολίτευση), όταν είπε: «κρυβόμαστε ο καθένας ανάλογα με τις περιστάσεις και πότε βάζουμε το προσωπείο του “αυτοδιοικητικού” και πότε του “κομματικού”, ανάλογα πώς μας βολεύει».
Η δημοτική σύμβουλος Λένα Πετρέλλη διαφώνησε με τη συζήτηση του θέματος την ίδια μέρα που έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις, χωρίς να προλάβει να γίνει επαρκής ενημέρωση του σώματος για τις αλλαγές και το τι προβλέπει το σχέδιο. Η τοποθέτησή της φάνηκε, πάντως, αντίθετη με τη λογική της «καταδίκης» του σχεδίου.
Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φλώρος, ο οποίος αναφέρθηκε και εκείνος στα παραδείγματα της Ακαδημίας αλλά και του «Καποδίστρια», όταν και πάλι είχαν υπάρξει αντιδράσεις και διαφωνίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης, ο οποίος ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές του «Καποδίστρια», απαντώντας σε αιχμές που ακούστηκαν από τοποθετήσεις άλλων συμβούλων ότι στην πορεία εκείνος δέχθηκε το πρόγραμμα, είπε: «Δεν κρύψαμε ποτέ ότι ήμαστε ενάντια στον “Καποδίστρια”. Μπορεί να έγιναν έργα στα χωριά και το αναγνωρίζουμε, όμως χάθηκε η καθημερινότητα των πολιτών. Το ίδιο θα ισχύσει πιστεύουμε και με τον “Καλλικράτη” και χειρότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αντίδραση για τη στάση Ραγκούση
Στην πορεία της συζήτησης το θέμα εστιάστηκε στη στάση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, απέναντι στην αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ Λέσβου.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, είπε: «Είμαι αντίθετος με το χωροταξικό όπως παρουσιάστηκε. Με πείραξε, όμως, περισσότερο η αλαζονική συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών. Όφειλε να ακούσει την κάθε ΤΕΔΚ και ας πάρει στο τέλος τις δικές του αποφάσεις όπως νομίζει. Αυτή η στάση τού “δε συζητώ” με βρίσκει κάθετα αντίθετο.» Και ο κ. Πατέστος, πάντως, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη λογική του ενός δήμου στη Λέσβο, λέγοντας ότι «δε θα λειτουργήσει».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρος Δημηρούδης, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και πρότεινε να βγει ένα ομόφωνο ψήφισμα που ν’ αποδοκιμάζει την ενέργεια του υπουργού που δε δέχθηκε την αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ. «Δε θα πρέπει να μας ενώσει το θέμα που προέκυψε;», είπε χαρακτηριστικά.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή θεσμική αλλαγή, η οποία γίνεται ερήμην του κύριου εταίρου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό το πράγμα θέλει αντίδραση», σχολίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη τώρα», Γιάννης Ζερδελής.
Στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας», Άρης Χατζηκομνηνός, απαντώντας και στα όσα ειπώθηκαν προηγουμένως ότι η Ν.Δ. ήταν η πρώτη που ξεκίνησε το πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης - το οποίο όμως τελικά δεν προχώρησε -, είπε: «Δεν είμαστε αντίθετοι με τη φιλοσοφία του προγράμματος, αρκεί να ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή να γίνει δεκτή η πρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Λέσβο να γίνουν τρεις δήμοι.» Ο ίδιος στήριξε και πάλι τις προτάσεις που είχαν ακουστεί πριν για κλείσιμο του δήμου και επίσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, τέλος, στη δευτερολογία του εστίασε στην αντίδραση ως προς τη στάση Ραγκούση, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του για το κλείσιμο του δήμου ή την παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου ως μορφή αντίδρασης.
«Δε θέλω να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο τον κοροϊδεύουμε, γιατί το κλείσιμο του δήμου θα σημάνει όγκους σκουπιδιών στο κέντρο που θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, ενώ οι παραιτήσεις επίσης δεν είναι λύσεις, γιατί ακολουθείται μια ολόκληρη διαδικασία (αποδοχής από την Περιφέρεια, τοποθέτηση αναπληρωτών κ.ά.) που λίγο καιρό πριν τις εκλογές δεν έχει νόημα», τονίζοντας ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν άλλοι τρόποι αντίδρασης.
Η συζήτηση του θέματος δεν κατέληξε τελικά σε έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για τη στάση Ραγκούση όπως ήταν η εισήγηση, αφού ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ότι για να έχει νόημα ένα ψήφισμα θα πρέπει να είναι ομόφωνο. Δεν υπήρξε, όμως, ομοφωνία, αφού υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διατύπωσή του.