Στο Ενωσιακό Γήπεδο Θερμής μπροστά σε αρκετό κόσμο που έδειξε ενδιαφέρον για τις προσπάθειες των… λιλιπούτειων ποδοσφαιριστών, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή οι ημιτελικοί αγώνες του Παιδικού Πρωταθλήματος της ΕΠΣΛ.
Στο Ενωσιακό Γήπεδο Θερμής μπροστά σε αρκετό κόσμο που έδειξε ενδιαφέρον για τις προσπάθειες των… λιλιπούτειων ποδοσφαιριστών, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή οι ημιτελικοί αγώνες του Παιδικού Πρωταθλήματος της ΕΠΣΛ. Σε ένα κατά γενική ομολογία, από τα καλύτερα πρωταθλήματα που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια από κάθε άποψη, όλες οι ομάδες που συμμετείχαν, προσέφεραν θέαμα και συγκινήσεις και κέρδισαν στο τέλος το ζεστό χειροκρότημα όλων όσων παρακολούθησαν τις αναμετρήσεις. Εμείς σήμερα, θέλοντας να επιβραβεύσουμε τους εν δυνάμει πρωταγωνιστές του λεσβιακού μας ποδοσφαίρου αλλά και τους ανθρώπους που στηρίζουν τα τμήματα υποδομής, τους κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα, εκφράζοντας και τον προβληματισμό μας για όσους ακόμα αγνοούν την έννοια της «υποδομής»…
Για να φτάσουμε στο σημείο τα παιδικά πρωταθλήματα να κερδίσουν ξανά τον κόσμο, προηγήθηκαν κάποιες αφανείς στους πολλούς αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές από τη διοργανώτρια αρχή. Συγκεκριμένα, για πρώτη χρονιά σε όλα τα παιχνίδια, χρησιμοποιήθηκαν τριάδες διαιτητών από τον ΣΔΠΛ, ενώ όλα τα παιχνίδια καλύφθηκαν με γιατρό με μέριμνα της ΕΠΣΛ και χρηματοδότηση από το Νομαρχιακό Αθλητικό Οργανισμό Λέσβου. Αυτά τα δείγματα σοβαρής οργάνωσης, ανέβασαν εκ των πραγμάτων το κύρος και το επίπεδο του παιδικού πρωταθλήματος.
Το φετινό πρωτάθλημα
Όμως και το ποδόσφαιρο που παίχθηκε φέτος από τα παιδιά, ήταν υψηλών απαιτήσεων. Στο πρωτάθλημα έλαβαν μέρος 14 ομάδες αν υπολογίσουμε και κάποιες συνεργασίες (είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν μαζί και δύο ομάδες από τον ίδιο Δήμο), η ΑΕΛ Καλλονής, ο Αρίων Μήθυμνας, ο ΑΟ Βασιλικών, η ΕΜΑΣ Φίλια, ο Όλυμπος Αγιάσου, η Αναγέννηση Γέρας, ο Αιγέας Πλωμαρίου, τα Λιονταράκια, η ΑΕΜ, ο Παλλεσβιακός, η Νεάπολη, ο Οδ. Ελύτης και ο Αίας. Στον ημιτελικό προκρίθηκαν οι δύο πρώτες ομάδες των ομίλων. Η Αναγέννηση Γέρας και ο Οδυσσέας Ελύτης από τον α’ όμιλο και ΑΟ Βασιλικών και ΑΕΛ Καλλονής από τον β’ όμιλο.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο αγώνας ΑΟ Βασιλικών - Οδ. Ελύτης έληξε 1-1 και Αναγέννηση Γέρας - ΑΕΛΚ 4-1. Στον τελικό προκρίθηκε παρά την ισοπαλία, η ομάδα του ΑΟ Βασιλικών βάσει της σχετικής προκήρυξης της ΕΠΣ, και η Αναγέννηση Γέρας. Στο μικρό τελικό ΑΕΛ Καλλονής και Οδ. Ελύτης.
Η «ψυχή» του πρωταθλήματος
Ποιοι βρίσκονται όμως πίσω από όλο αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα; Αναμφίβολα σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία αυτή έχει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Υποδομής, ένας άνθρωπος που με τη σοβαρότητα, την εργατικότητα που τον διακρίνει, και την καθολική αποδοχή από όλα τα σωματεία, έχει καταφέρει να κρατά αυτά τα πρωταθλήματα σε υψηλό επίπεδο. Φυσικά όμως μερίδιο στην επιτυχία έχει τόσο η ΕΠΣ Λέσβου γενικότερα, αλλά και ο Σύνδεσμος Διαιτητών Λέσβου και φυσικά τα ίδια τα σωματεία με τα τεχνικά επιτελεία τους. Αξίζει τον κόπο όμως να δούμε το προφίλ των ομάδων που συμμετέχουν στην τελική φάση του Παιδικού Πρωταθλήματος, ξεκινώντας από το περσινό πρωταθλητή.
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ
ΑΟ Βασιλικών
Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια. Ψυχή της ομάδας ο Στρατής Αλεξίου, ο οποίος συγκέντρωσε όλα τα παιδιά της περιοχής του Πολιχνίτου μετά και τη διάλυση της άλλοτε ομάδα του Πολιχνίτου, καταφέρνοντας με τη δουλειά του να τα κάνει να πρωταγωνιστήσουν στο Παιδικό Πρωτάθλημα. Έχει στη δύναμή του περίπου 30 παιδιά αυτής της ηλικίας και δεν έχει παρουσία σε πρωταθλήματα μικρότερης κατηγορίας Τζούνιορ-Προτζούνιορ.
ΑΕΛ Καλλονής
Η ομάδα ασχολείται με την υποδομή τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα από τότε που τοποθετήθηκε στο γήπεδο χόρτο, κάνοντας αισθητή την παρουσία της σε όλα τα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΣΛ. Τόσο στο Παιδικό, όσο και στο Τζούνιορ και Προτζούνιορ. Τροφοδοτεί παράλληλα με παίκτες τις Μικτές ομάδες της ΕΠΣΛ στις ανάλογες ηλικίες. Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής στη δύναμή της και στις τάξεις της προπονούνται αυτή τη στιγμή περισσότερα από 100 παιδιά. Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της δουλειάς που γίνεται στην ΑΕΛΚ, το ανδρικό τμήμα της, το οποίο αγωνίζεται στο Περιφερειακό πρωτάθλημα και αποτελεί αυτή τη στιγμή πρότυπο οργάνωσης ποδοσφαιρικού σωματείου για το Βόρειο Αιγαίο. Όπως και το ότι πολλά παιδιά της, προερχόμενα από τα τμήματα υποδομής, αυτή τη στιγμή πλαισιώνουν την ανδρική ομάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι Μαγγανάς, Δουνιάς, Γκιάτα, Τουμπακάρης, Σαμπάνης και Βαμβουκλής… Βασικά εργαλεία του Σωτήρη Αντωνίου σήμερα… Πρόεδρος των τμημάτων υποδομής είναι ο Κατσαρός Γιώργος και προπονητής ο Τσαταλμπασίδης Τάσος.
Αναγέννηση Γέρας
Η ομάδα προήλθε από τη συγχώνευση των ομάδων Γέρας Παπάδου και Δάφνης Μεσαγρού. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει την περιοχή της Γέρας. Ψυχή των τμημάτων υποδομής ο Στρατής Αργυρέλλης. Έχει στη δύναμή της περισσότερα από 35 παιδιά και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Παιδικό Πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει παρουσία στα πρωταθλήματα Τζούνιορ και Προτζούνιορ.
Οδυσσέας Ελύτης
Μια νέα ομάδα, που για πρώτη χρονιά έλαβε μέρος στο Παιδικό Πρωτάθλημα και κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Είναι ο εκπρόσωπος του Δήμου Μυτιλήνης στην τελική φάση. Έχει στο δυναμικό της περισσότερα από 100 παιδιά και τα προηγούμενα χρόνια έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μικρότερα πρωταθλήματα Τζούνιορ και Προτζούνιορ δίνοντας παράλληλα και αρκετούς ποδοσφαιριστές στις Μικτές Ομάδες αυτής της κατηγορίας. Υπεύθυνος της Ακαδημίας είναι ο Παράσχος Λάσκαρης και έχει σαν συνεργάτες το Γιώργο Αντωνίου και το Δημήτρη Φωταρέλλη.
Λίγοι οι μιμητές τους…
Για επίλογο θα θέλαμε όμως να γράψουμε ότι οι ομάδες που προαναφέρθηκαν, παρά την αξιόλογη προσπάθειά τους για το μέλλον του λεσβιακού ποδοσφαίρου, δυστυχώς είναι πολύ λίγες (σε αριθμό για να μην παρεξηγούμαστε). Δυστυχώς η έννοια «υποδομή», παραμένει ακόμη άγνωστη στις περισσότερες ομάδες του νομού μας. Και στο μέλλον αυτό θα φανεί. Όμως εμείς σήμερα οφείλουμε να απονείμουμε τα εύσημα στους ανθρώπους που δουλεύουν σήμερα για το αύριο και επενδύουν στο μέλλον του ποδοσφαίρου. Και φυσικά αρωγοί στο δύσκολο αυτό εγχείρημά τους, πρέπει να είναι η πολιτεία γενικότερα και η τοπική μας αυτοδιοίκηση ειδικότερα, προσφέροντας τις κατάλληλες συνθήκες για τα νιάτα του ποδοσφαίρου. Για να δούμε στο μέλλον, ομάδες σαν τον Αιολικό του 80΄ με ποδοσφαιριστές Μυτιληνιούς να πρωταγωνιστούν ακόμα και στο επίπεδο Β΄ Εθνικής, σαν την ΑΕΛΚ του σήμερα, αλλά και πολλούς νέους εκπρόσωπούς μας στη Super league σαν τον Αγρίτη, το Μανούσο και τον Παυλή. Για όσους όμως επιμένουν να αγνοούν ακόμα τα τμήματα υποδομής, σημειώνουμε ότι οι ομάδες που ήδη επένδυσαν σε αυτήν, έχουν γερά θεμέλια και δεν θα κινδυνεύσουν να διαλυθούν στο μέλλον. Και φυσικά δε θα χρειάζονται να πληρώνουν τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές, για να στέκονται ακόμα και στο επίπεδο της Α΄ Τοπικής…