Θετικά αποτελέσματα για τη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Θετικά αποτελέσματα ως προς την ύπαρξη ή μη παχυσαρκίας σε μαθητές της Λέσβου έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας της μυτιληνιάς καταγωγής Βενετίας Ιωαννίδη, φοιτήτριας.
Θετικά αποτελέσματα ως προς την ύπαρξη ή μη παχυσαρκίας σε μαθητές της Λέσβου έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ένα σύνολο 60 μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων του Σχολείου, έγινε στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας της μυτιληνιάς καταγωγής Βενετίας Ιωαννίδη, φοιτήτριας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ίδια επέλεξε να πραγματοποιήσει την έρευνά της σε σχολείο της Μυτιλήνης, τόσο λόγω της καταγωγής της, όσο και λόγω του τοπικού διατροφικού χαρακτηριστικού της Λέσβου, που είναι το ελαιόλαδο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χρήση «Ερωτηματολογίου Διατροφικών Συνηθειών και Άθλησης», που συμπλήρωσαν 30 αγόρια και 30 κορίτσια του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, με τη βοήθεια των γονιών τους.
Στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει τις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών ηλικίας 10 - 12 ετών και να δείξει εάν υπάρχουν ποσοστά παχυσαρκίας. «Ήθελα να δω τι τρώνε και σε τι ποσότητα, και κυρίως το κατά πόσο συνδυάζεται η καθημερινότητά τους με την άσκηση, τόσο μέσα στη σχολική δραστηριότητα, όσο και στην εξωσχολική, καθώς και το εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν τους επιτρέπει να ασκηθούν», είπε μιλώντας στο «Ε» η 23χρονη φοιτήτρια.

Τι έδειξε η έρευνα
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, εκτός άλλων, πως το 66,6% των μαθητών γυμνάζεται και σε άλλους χώρους εκτός σχολείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών δήλωσε πως στο σπίτι χρησιμοποιούν καθημερινά ελαιόλαδο, το 85% πως τρώει καθημερινά πρωινό και το 78,3% ότι καταναλώνει σε αυτό γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Τέλος, το 71,7% των μαθητών δήλωσε ότι καταναλώνει όσπρια πάνω από μια φορά την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη Βενετία Ιωαννίδη, η συστηματική χρήση ελαιολάδου και οσπρίων στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, η συστηματική κατανάλωση πρωινού γεύματος με γαλακτοκομικά προϊόντα κατά κανόνα χαμηλά σε λιπαρά και η συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες φυσικής αγωγής φαίνονται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μη εμφάνιση παχυσαρκίας στο συγκεκριμένο ηλικιακό δείγμα.
«Φάνηκε πως δεν υπάρχει παχυσαρκία στους μαθητές των συγκεκριμένων τάξεων. Σε όλο το σύνολο βρέθηκε μόνο ένα υπέρβαρο παιδί. Όχι ότι η ακατάλληλη διατροφή δεν μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αλλά για τις συγκεκριμένες ηλικίες, φάνηκε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.»
Η ίδια υποστηρίζει, μάλιστα, πως το δείγμα ήταν αρκετά αντιπροσωπευτικό, για να μπορούν τα συμπεράσματα να γενικευτούν και σε επίπεδο νησιού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πρόκειται να παρουσιαστούν στο 19ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής, που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή από τις 20 έως τις 22 Μαΐου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey