Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας για ένα 4χρονο αγόρι από τη Μυτιλήνη για το οποίο ζητούνται ανάδοχοι γονείς.
Το σκληρό πρόσωπο της κρίσης φαίνεται από τα μάτια μικρών παιδιών που καθημερινά βιώνουν άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Οικογένειες εξαθλιωμένες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα οδηγούνται σε αδιέξοδο και φθάνουν στο σημείο να δίνουν τα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες όταν πλέον δεν μπορούν να τα φροντίζουν.
Τα ιδρύματα σε όλη τη χώρα έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ενώ αίσθηση προκάλεσε προχθεσινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, όπου αναφέρεται ότι ένα αγόρι τεσσάρων ετών έχει ανάγκη από ανάδοχους γονείς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας της Μυτιλήνης με πολλά προβλήματα, κάποια από τα οποία έχουν πολλές φορές δει το φως της δημοσιότητας. Τα παιδιά αποτελούν θύματα μιας ζωής που σίγουρα δεν επέλεξαν.
Σε αδιέξοδο βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό οι κοινωνικές υπηρεσίες, στις προσπάθειές τους να παρέμβουν σε προβληματικές οικογένειες ώστε να προστατέψουν παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν μέσα σε ακατάλληλο περιβάλλον. Οι απαντήσεις από όλα τα ιδρύματα της χώρας είναι αρνητικές, το «Χαμόγελο του Παιδιού» αντιμετωπίζει τα γνωστά σε όλους οικονομικά προβλήματα που το απειλούν με κλείσιμο, οι υπηρεσίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τα παιδιά μένουν κυριολεκτικά στο έλεος στο Θεού.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και φαινόμενα γονιών που μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο ή λόγω νοητικών προβλημάτων που μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, οδηγούνται ακόμη και στην… πώληση των παιδιών τους για να ζήσουν.
Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, οι υπηρεσίες και η Εισαγγελία καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε όπου είναι δυνατόν ν’ απομακρύνονται τα παιδιά από το οικογενειακό περιβάλλον άμεσα.
«Θα δούμε πολλά ακόμη που δεν είχαμε δει…»
Είναι η πρώτη φορά που γνωστοποιείται ουσιαστικά δημοσίως πρόσκληση για ανάδοχη οικογένεια για παιδιά στη Μυτιλήνη. «Θα δούμε ακόμη πολλά που δεν είχαμε δει, γιατί τα προβλήματα είναι ασφυκτικά και δεν έχουμε άλλο τρόπο από το να ζητήσουμε τη βοήθεια της κοινωνίας», μας λέει στέλεχος της Πρόνοιας.
Η αναδοχή είναι διαφορετική από την υιοθεσία και έχουν τη δυνατότητα οι κοινωνικές υπηρεσίες να προχωρούνε σε αυτό το μέτρο όταν διαπιστώνεται αδυναμία από ιδρύματα ν’ αναλάβουν ένα περιστατικό παιδιού και όταν κρίνεται αναγκαία η απομάκρυνσή του από το οικογενειακό περιβάλλον. Οι ανάδοχοι γονείς αναλαμβάνουν ουσιαστικά να φιλοξενήσουν και να φροντίσουν το παιδί για όσο διάστημα χρειαστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί το παιδί να μείνει και μόνιμα στην οικογένεια. Αντίθετα με την υιοθεσία, που προϋποθέτει η οικογένεια να μην έχει άλλα παιδιά, οι ανάδοχοι γονείς μπορούν να έχουν και άλλα παιδιά.
Είναι ενθαρρυντικό ότι από προχθές, όταν δημοσιοποιήθηκε η περίπτωση του μόλις τεσσάρων ετών αγοριού, έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, είτε από οικογένειες που ενδιαφέρονται ν’ αναλάβουν την αναδοχή του είτε από πολίτες που δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν οικονομικά το παιδί.
Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας θα γίνει αξιολόγηση των οικογενειών που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για αναδοχή, καθώς και η τελική επιλογή. Πολύ πιθανό είναι ν’ ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τα άλλα δυο μικρότερα παιδιά της ίδιας οικογένειας, ηλικίας δύο ετών και 50 ημερών.
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στο τετράχρονο αγόρι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα τηλέφωνα 22513 53919, 22513 53918 και 22513 53916, από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. καθημερινά.