Εμπρός στο δρόμο των… Γρεβενών

01/07/2012 - 05:56
Μετά τα πάθη, φαίνεται πως κοντοζυγώνει η ανάσταση για τους δημότες του Νομού Γρεβενών, που αντέδρασαν στο χωροταξικό σχεδιασμό του «Καλλικράτη» διεκδικώντας μικρότερους σε έκταση δήμους.
Θετική εισήγηση απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας σε προσφυγή για να «διχοτομηθεί» ο τεράστιος σε έκταση Δήμος Γρεβενών

Μετά τα πάθη, φαίνεται πως κοντοζυγώνει η ανάσταση για τους δημότες του Νομού Γρεβενών, που αντέδρασαν στο χωροταξικό σχεδιασμό του «Καλλικράτη» διεκδικώντας μικρότερους σε έκταση δήμους. Η είδηση για τα Γρεβενά, που έκανε τις προηγούμενες μέρες το γύρο της χώρας, αναφέρει ότι τα λάθη του διοικητικού σχεδιασμού είναι αντιμετωπίσιμα απ’ τη δικαιοσύνη. Κι αν όντως, όπως μεταδόθηκε, το Συμβούλιο της Επικρατείας εισηγείται θετικά στο αίτημα για «διχοτόμηση» του δήμου-τέρατος που συγκροτήθηκε στην περιοχή, ανοίγει ο δρόμος να διεκδικήσει και η Λέσβος διά της Δικαιοσύνης το δίκιο της. Έχοντας και το πλεονέκτημα ότι, με παρόμοια έκταση με αυτή του Δήμου Γρεβενών, διαθέτει τον τριπλάσιο πληθυσμό.

Ακριβώς πριν ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2010, το «Ε» δημοσιοποιώντας τις χωροταξικές επιλογές τού υπό μορφή νομοσχεδίου τότε «Καλλικράτη», είχε αποκαλύψει ότι όλη η Λέσβος, με έκταση 1.633,83 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 90.643 κατοίκων, θα γίνει ένας δήμος-τέρας, όπως τον χαρακτηρίσαμε πρωτοσέλιδα. Λίγες μέρες αργότερα, όταν και δημοσιοποιήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία του όλου σχεδιασμού, διαπιστώθηκε πως ο Δήμος Λέσβου θα ήταν ο 18ος σε πληθυσμό όλης της χώρας, αλλά και ο μεγαλύτερος σε έκταση. Ακολουθούσαν σε μέγεθος με 1.581 τετραγωνικά χιλιόμετρα ο Δήμος Κιλκίς, με 1.565 ο Δήμος Ελασσόνας Λάρισας και τέταρτος, με έκταση 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο Δήμος Ρόδου.
Τότε, σε ό,τι αφορά στο Νομό Γρεβενών, η εισήγηση προέβλεπε τη δημιουργία των τριών δήμων, Γρεβενών, Βασιλίτσας και Δεσκάτης, αντίστοιχα έκτασης 921, 938 και 430 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο μεγαλύτερος δήμος

Λίγο μετά, με την ψήφιση του «Καλλικράτη», στο Νομό Γρεβενών αντί τριών, τελικά έγιναν δύο δήμοι, εκ των οποίων ο Δήμος Γρεβενών (ενοποιήθηκε με το Δήμο Βασιλίτσας) με 1.859 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξεπέρασε σε μέγεθος και το Δήμο Λέσβου, αλλάζοντας έτσι τη σειρά βάσει της έκτασης των 325 νέων δήμων και μετατοπίζοντας στη δεύτερη θέση της κατάταξης το νησιωτικό δήμο.
Για τα νέα, όμως, δεδομένα υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες του «καποδιστριακού» Δήμου Θεόδωρου Ζιάκα, που αρχικά προβλεπόταν να μετάσχει στο Δήμο Βασιλίτσας και τελικά συνενώθηκε με ακόμη εννέα ΟΤΑ στο Δήμο Γρεβενών. Σύμφωνα με την προσφυγή, οι δημότες ζητούν να «σπάσει» σε δύο κομμάτια ο Δήμος Γρεβενών, με το επιχείρημα ότι καλύπτει μια τεράστια έκταση κοντά 2.000.000 στρεμμάτων. Η πρόταση είναι να αποσχισθεί ο τέως Δήμος Θεόδωρου Ζιάκα, αλλά και ο Δήμος Αγίου Κοσμά και μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές του ορεινού όγκου (Αβδέλλα, Σαμαρίνα κ.λπ.) να αποτελέσουν έναν ξεχωριστό δήμο.
Μάλιστα, στον τοπικό Τύπο της περιοχής φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις στελεχών τού ΠΑΣΟΚ Γρεβενών, που ανέφεραν ότι «ήταν λάθος η χωροταξική διάταξη του “Καλλικράτη”. Πρέπει να διορθωθεί ο χάρτης στο Ν. Γρεβενών. Επιβάλλεται πλέον να ιδρυθεί ο Δήμος Βασιλίτσας. Ας κάνουμε όλοι αυτοκριτική.».
Μια δεύτερη δικαστική απόφαση για την περιοχή - η οποία πήρε πανελλαδικά πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα - αφορούσε σε απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου (Εκλογοδικείου) Κοζάνης, με την οποία και οδηγούνται ξανά στις κάλπες οι δημότες των Γρεβενών, εντός των επόμενων δύο μηνών, γιατί, όπως έκρινε το δικαστήριο μετά από ένσταση δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον πληθυσμό της η Δημοτική Ενότητα Γρεβενών θα έπρεπε να διαθέτει 20 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι 18, όπως όρισε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δημιουργείται δεδικασμένο για Λέσβο…

Ποιος θα προσφύγει;

Μαζί με την είδηση για την ακύρωση των εκλογών στα Γρεβενά και την επανάληψή τους, υπήρξαν δημοσιεύματα («Ελευθεροτυπία», ιστοσελίδα www.autodioikisi.gr κ.ά.) στα όποια αναφέρονταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «η εισήγηση του ΣτΕ στην προσφυγή που κατέθεσαν κάτοικοι από το Ζιάκα, προκειμένου να αποσχιστεί η περιοχή από το Δήμο Γρεβενών, είναι θετική. Κατόπιν τούτου, το ενδεχόμενο “να σπάσει στα δύο” ο Δήμος είναι ορατό, με τη δημιουργία του 326ου δήμου της χώρας να είναι πλέον “προ των πυλών”.».
Αν οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε δημιουργείται δεδικασμένο για να «διχοτομηθεί» ένας δήμος εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του. Η διαφορά δε μεταξύ των Δήμων Γρεβενών και Λέσβου είναι μόλις 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα, οπότε ό,τι θα μετρήσει στην απόφαση του Συμβουλίου για τα Γρεβενά, μπορεί να μετρήσει και για τη Λέσβο. Η οποία, συγκριτικά με το Δήμο Γρεβενών που έχει πληθυσμό 30.564 κατοίκων, έχει ακόμη ένα «συν» στην προοπτική να διχοτομηθεί, αφού διαθέτει με 90.643 κατοίκους τον τριπλάσιο πληθυσμό.
Εννοείται πως μετά ή και πριν την απόφαση για τα Γρεβενά, θα πρέπει να κινηθεί ανάλογη διαδικασία προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν θέλει η Λέσβος (που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις απ’ τη χωροταξική επιλογή του ενός δήμου όλο το νησί) να αντιδράσει, ακολουθώντας το παράδειγμα του τέως Δήμου Θεόδωρου Ζιάκα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey