Η καθημερινότητα του εθελοντή… στην πλατεία Σαπφούς
01/07/2012 - 05:56
Τις δράσεις που αναπτύσσουν οι εθελοντές της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά οι επισκέπτες της έκθεσης «Βγες από την καθημερινότητα - Μπες στη θέση ενός εθελοντή των “Γιατρών χωρίς Σύνορα”», που εγκαινιάστηκε από χθες το πρωί στην πλατεία Σαπφούς.
Τις δράσεις που αναπτύσσουν οι εθελοντές της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά οι επισκέπτες της έκθεσης «Βγες από την καθημερινότητα - Μπες στη θέση ενός εθελοντή των “Γιατρών χωρίς Σύνορα”», που εγκαινιάστηκε από χθες το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή.
Ήδη αρκετοί ήταν από χθες οι επισκέπτες και κυρίως μαθητές σχολείων που επισκέφθηκαν από την πρώτη μέρα την εντυπωσιακή αυτή έκθεση, που «μεταφέρει» με βιωματικό τρόπο σε έναν προσφυγικό καταυλισμό. Μια μεγάλη νταλίκα έχει χωριστεί σε δωμάτια, όπου μπορεί να δει κανείς ένα ιατρείο χολέρας, ένα επισιτιστικό κέντρο, ένα κέντρο επεξεργασίας νερού και με τη βοήθεια ακουστικών που φοράει από την είσοδό του να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες καθενός από τους εθελοντές της οργάνωσης (γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί). Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διεθνές πρακτορείο «Magnum Photos» που «βάζουν» από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη στο «κλίμα» των αποστολών.
Η περιγραφή της δουλειάς
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στους χώρους της έκθεσης, τα μέλη της αποστολής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» περιγράφουν κάθε στιγμή τη δουλειά που γίνεται από την πλευρά των εθελοντών και τις συνθήκες που υπάρχουν. Για παράδειγμα, στο «επισιτιστικό κέντρο» συγκλονίζουν οι περιγραφές για τα περιστατικά παιδιών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του υποσιτισμού και η διάσταση του καρπού του χεριού τους μπορεί να είναι και μερικοί μόνο πόντοι. Μετρώντας τον καρπό του χεριού, οι γιατροί είναι σε θέση να καταλάβουν το στάδιο όπου βρίσκεται το παιδί και να πάρουν τα μέτρα που χρειάζεται για να το βοηθήσουν να επανέλθει. Στο «ιατρείο χολέρας» ο επισκέπτης μπορεί να δει μια αναπαράσταση ασθενούς στο κρεβάτι όπως ακριβώς είναι σε καταυλισμούς προσφύγων, με τον ορό και όλο τον εξοπλισμό για την αντιμετώπιση αυτής της τόσο σοβαρής και ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας.
«Βασικός στόχος της έκθεσης, όπως φαίνεται και από το μήνυμα, είναι να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες κατοίκους της Μυτιλήνης να ζήσουν για λίγα λεπτά τη ζωή και την καθημερινότητα ενός εθελοντή, γιατρού, νοσηλευτή ή τεχνικού που βρίσκεται στο πεδίο και δίνει καθημερινά μια δική του μάχη για να προσφέρει σε πληθυσμούς που είναι σε ανάγκη, σε πληθυσμούς που υποφέρουν, που δεν έχουν την υγειονομική περίθαλψη που θα έπρεπε», δήλωσε στο «Ε» η υπεύθυνη Τύπου των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Μαρία Πασχούλα.
Σε 60 χώρες
Όπως τονίζει η ίδια. οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» έχουν αναπτύξει δράσεις σε πάνω από 60 χώρες παγκοσμίως, με υποστήριξη 3.000 εθελοντών. Οι αποστολές γίνονται κυρίως σε χώρες Αφρικής, Λατινικής Αμερικής, Ασίας, ενώ υπάρχουν προγράμματα και στην Ευρώπη.
Όσο για το πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται την προσφορά των «Γιατρών Σύνορα», η κ. Πασχούλα αναφέρει: «Από τις δυο χρονιές που έχει πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση, ο κόσμος γνωρίζει τους Γ.Χ.Σ., ξέρουν ποιοι είναι, αλλά πολλές φορές μπορεί να θεωρούν ότι είναι κάτι μακρινό, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Οικονομικά και ηθικά, πάντως, η ελληνική κοινωνία μάς υποστηρίζει τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε είναι να μπουν στο ρόλο και να καταλάβουν από πολύ κοντά και βιωματικά πια το τι ακριβώς κάνει ένας εθελοντής. Αν δεν έχεις την άμεση εικόνα, μπορεί να χάνεις ένα κομμάτι αυτής της καθημερινότητας.»
Χθες, πρώτη μέρα της έκθεσης, την επισκέφθηκαν πάνω από 60 παιδιά, μαθητές σχολείων δημοτικού. Το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών ήταν πολύ μεγάλο. «Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ άμεσα και μεταφέρουν πολύ γλαφυρά αυτά που έχουν δει και βιώσει μέσα στην έκθεση. Εκφράζουν απορίες, εντυπωσιάζονται από το τι κάνει π.χ. ένας γιατρός, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός τεχνικού που θα φροντίσει για πρακτικά ζητήματα (ασφάλεια, εξυγίανση νερού), τους εντυπωσιάζει, δεν έχουν σκεφτεί ότι πέρα από γιατρούς έχουν συμμετοχή οι νοσηλευτές ή οι τεχνικοί. Ταυτίζονται με κάποιους ρόλους, κάποιοι είναι πολύ σίγουροι ότι θέλουν να γίνουν γιατροί ή νοσηλευτές και να συμμετέχουν σε αποστολή. Το σημαντικότερο, κάνουν σύγκριση με τη δική τους καθημερινότητα και αντιλαμβάνονται το πόσο “τυχεροί” είναι γιατί έχουν πράγματα που πολλά παιδιά σε αυτές τις χώρες δεν τα έχουν», λέει η κ. Πασχούλα.
Ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από σχολεία της Λέσβου να επισκεφθούν μέχρι την Κυριακή την έκθεση στην πλατεία Σαπφούς, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Όπως τονίζουν τα μέλη της αποστολής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», καλό θα ήταν για πρακτικούς λόγους, αλλά και για την καλύτερη ενημέρωσή τους, να επικοινωνούν με τους υπευθύνους της έκθεσης για να προγραμματίζεται η επίσκεψή τους. Τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 6936-699018 (Βασίλης Τάκος, υπεύθυνος έκθεσης).