Τους «έφαγαν» τα αγριοκούνελα

01/07/2012 - 05:56
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αγρότες της βορειανατολικής και κεντρικής Λήμνου ένα μήνα πριν ξεκινήσει η σπορά των σιτηρών, καθώς εμφανίζεται μεγάλη εγκατάλειψη της καλλιεργήσιμης γης, λόγω των ζημιών που προκαλούν τα αγριοκούνελα.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αγρότες της βορειανατολικής και κεντρικής Λήμνου ένα μήνα πριν ξεκινήσει η σπορά των σιτηρών, καθώς εμφανίζεται μεγάλη εγκατάλειψη της καλλιεργήσιμης γης, λόγω των ζημιών που προκαλούν τα αγριοκούνελα. Αν και από πλευράς Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναμενόταν να εκδοθεί η απόφαση για την έναρξη του οργανωμένου νυκτερινού κυνηγιού του αγριοκούνελου με συνεργεία, οι αγρότες του νησιού δείχνουν ιδιαίτερα απογοητευμένοι, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται να μην έχει περιορίσει το πρόβλημα.

Σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του αγριοκούνελου, που έχουν παρθεί από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι τώρα τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους αγρότες αναποτελεσματικά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει σωστή οργάνωση των συνεργείων.
Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Βλάσσης Καπαρός, μιλώντας στο «Ε» περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί από τις ζημιές που προξενούν τα αγριοκούνελα στην παραγωγή της Λήμνου. «Θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε ο κ. Καπαρός, «γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το οργανωμένο νυκτερινό κυνήγι είναι μόνο κατ’ όνομα, κάθε χρόνο καθυστερεί να αρχίσει και δε γίνεται σωστά. Όσο για τη λύση που πρότεινε ο κ. Παπαγεωργίου, περιμένουμε να έρθει ο ίδιος στο νησί, να φράξει ο ίδιος τις τρύπες για να μη βρίσκουν διέξοδο να βγουν, όπως μας είπε, τα αγριοκούνελα. Αυτά τα λέει ένας επιστήμονας, αλλά στην πράξη δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή.»

Και τον επόμενο μήνα
Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει τον επόμενο μήνα που θα ξεκινήσει η σπορά, καθώς και φέτος μεγάλες εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες. Συνολικά, πάνω από το 40% της αγροτικής έκτασης θα μείνει ακαλλιέργητο, ενώ σε κάποιες περιοχές του νησιού και συγκεκριμένα στη Πλάκα, την Παναγιά, το Κοντοπούλι και το Ρεπανίδι θα ξεπεράσει το 60%. Σύμφωνα με τον κ. Καπαρό, υπάρχουν παραγωγοί που είχαν καλλιεργήσει πάνω από 500 στρέμματα και αναγκάστηκαν στο τέλος να αγοράσουν καρπούς για να ταΐσουν τα ζώα τους.
Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, συγκεκριμένα η περιοχή στα Πασάδικα, μεταξύ Κοντοπουλίου και Παναγιάς, μένει όλη ακαλλιέργητη, έκτασης πάνω από 2.000 στρεμμάτων, ενώ υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και σε περιοχές στα Καμίνια και το Ροσσοπούλι.
«Ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια της απελπισίας γιατί δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις», ανέφερε στο «Ε» ο κ. Αδαμίδης, ενώ τόνισε ακόμη: «Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, την οποία θα πρέπει να δούμε σε νέα βάση και να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και κυρίως του λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση, γιατί περνούν τα χρόνια και η κατάσταση αυτή παγιώνεται.»

Το κυνήγι της πέρδικας
Σχετικά με το κυνήγι της πέρδικας, αυτό ξεκίνησε την Τέταρτη 16 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα οι κυνηγοί θα μπορούν να κυνηγούν την πέρδικα όλες τις επόμενες επτά Κυριακές μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου.
Στη νέα κυνηγετική περίοδο πολλοί ήταν οι κυνηγοί από πολλά μέρη της Ελλάδας που επέλεξαν τη Λήμνο για το κυνήγι της πέρδικας, ενώ για θέματα προστασίας της πανίδας του νησιού, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του. Μέριμνα του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου είναι η προστασία της πέρδικας για να μπορεί και τα επόμενα χρόνια να αναπτύσσεται στο περιβάλλον του νησιού.
Εξάλλου, όπως έχουν δείξει συγκεκριμένες μελέτες, πρόκειται για τη μοναδική αυθεντική νησιωτική πέρδικα στη Ευρώπη, λόγω του ότι δεν έχει αλλοιωθεί από απελευθερώσεις εκτροφείων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey