Θέλει το Πανεπιστήμιο Αθηνών να αποκτήσει παράρτημα στη Λέσβο, όπως είπε ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Καποδιστριακού στο δήμαρχο Λέσβου, στην προχθεσινή συνάντηση τους.
Θέλει το Πανεπιστήμιο Αθηνών να αποκτήσει παράρτημα στη Λέσβο, όπως ανεπιφύλακτα είπε ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Καποδιστριακού στο δήμαρχο Λέσβου, στην προχθεσινή τους συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή, όταν η συζήτηση έφτασε στην… ταμπακέρα, στο πώς δηλαδή θα καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Βρίσας, ο αντιπρύτανης αποκάλυψε ότι απ’ την πλευρά του Πανεπιστημίου επιδιώκεται θεματική διεύρυνσή του, ώστε να αποτελέσει το ένα απ’ τα έξι Περιβαλλοντικά Παρατηρητήρια που θέλει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνέχεια δε της συνάντησης, δρομολογείται στη Μυτιλήνη ή στην Αθήνα κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υποστηριχθεί και να μπει σε νέα βάση η όλη προσπάθεια.
Όπως έγραψε το «Ε» ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, είχε το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση με τον αντιπρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμά Σφηκόπουλο για το Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Πολιτισμού Βρίσας. Στη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, συμμετείχε ο πρώην αντιπρύτανης και εκ των πρωταγωνιστών της προσπάθειας να γίνει το Κέντρο-παράρτημα του Πανεπιστημίου στη Λέσβο, Μιχάλης Δερμιτζάκης, αλλά και ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, στη συνάντηση, την οποία και επεδίωξε κατόπιν επαφών που είχε προ ημερών με τους Βρισαγώτες στην Αθήνα, στην κοπή της πίτας τους, έγινε απόλυτα σαφής η πρόθεση των νέων πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών να γίνει το έργο.
Θέμα λειτουργικών
«Όφειλα, απέναντι και στους Βρισαγώτες που με επίταση έθεσαν το θέμα, να ξεκαθαρίσω την κατάσταση για το πολύπαθο έργο, που ενώ δημοπρατήθηκε δύο φορές ακόμη δεν έχει ξεκινήσει», τόνισε ο κ. Βουνάτσος, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει και δεύτερη συνάντηση για το ίδιο θέμα, στην οποία και εκτός των προαναφερθέντων της πρώτης σύσκεψης θα ζητήσει να μετάσχουν ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, αλλά και ο πληρεξούσιος εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών για το Κέντρο, Κώστας Ταξείδης.
Στη δεύτερη αυτή σύσκεψη, που προϋπόθεση για την οριστικοποίησή της είναι να προηγηθεί μία καταγραφή των δεσμεύσεων που υπάρχουν από όλους τους συμμετέχοντες για το Κέντρο, η συζήτηση θα πάει ένα ακόμη βήμα μπροστά απ’ την κατασκευή, στη λειτουργία του Κέντρου.
Αυτό το θέμα, το υψηλό λειτουργικό κόστος που θα έχει η μονάδα της Βρίσας, απασχόλησε και απασχολεί ιδιαίτερα - όπως εξήγησε ο κ. Σφηκόπουλος - το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για την αντιμετώπισή του, μάλιστα, επιδιώκεται, και μάλιστα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για την ευόδωση της προσπάθειας, η διεύρυνση θεματικά του Κέντρου, ώστε εκτός όλων των άλλων σκοπών του να αποτελέσει και το ένα απ’ τα έξι Περιβαλλοντικά Παρατηρητήρια της Ευρώπης. Για το οποίο φέρεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών να έχει ήδη υποβάλει υποψηφιότητα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διεκδικώντας να το αναλάβει στεγάζοντάς το στο παράρτημα της Βρίσας.
«Φαίνεται πως απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει γίνει πολύ καλή προεργασία σε αυτή την κατεύθυνση και αν μη τι άλλο, όπως μας εξήγησε και ο αντιπρύτανης στη συνάντηση που είχαμε, η δημιουργία του παρατηρητηρίου θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του παραρτήματος. Ενός Κέντρου που προσωπικά δεν υπάρχει ούτε ένας Λέσβιος που να μην επιθυμεί διακαώς να κατασκευαστεί στον τόπο μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξή του», ανέφερε ο κ. Βατός, επαναλαμβάνοντας όπως και ο δήμαρχος τις πολύ καλές προθέσεις και τη θέληση των νέων πρυτανικών αρχών της Αθήνας να γίνει το Κέντρο.