Μια μεγάλη σελίδα της τοπικής ιστορίας σβήστηκε για πάντα με το κάψιμο του Ληξιαρχείου του Δήμου Μανταμάδου, όλων των ντοκουμέντων ζωής των σημερινών 3.000 δημοτών και όλων των προηγούμενων, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που είχαν επιλέξει το προσκύνημα του Ταξιάρχη για να βαφτίσουν τα παιδιά τους ή να παντρευτούν.
(Υπάρχει σχετικό Video)
Μια μεγάλη σελίδα της τοπικής ιστορίας σβήστηκε για πάντα με το κάψιμο του Ληξιαρχείου του Δήμου Μανταμάδου, όλων των ντοκουμέντων ζωής των σημερινών 3.000 δημοτών και όλων των προηγούμενων, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που είχαν επιλέξει το προσκύνημα του Ταξιάρχη για να βαφτίσουν τα παιδιά τους ή να παντρευτούν. Σε αυτή την τραγική απώλεια των 100 περίπου τόμων του Ληξιαρχείου, που αναμένεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό, προστίθενται και άλλες, μικρότερες ζημιές απ’ την προχθεσινή πυρκαγιά, με ομοίως χρονοβόρα κι ιδιαίτερα κοπιαστική διαδικασία αποκατάστασης.
της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Μανταμάδου ουδέποτε έπαψε να στεγάζει υπηρεσίες προς τους δημότες της περιοχής, αφού για μία περίοδο πριν από οκτώ χρόνια περίπου, οπότε και λειτούργησε ως δημαρχιακή στέγη, φιλοξενούσε, όπως μας είπε ο τέως δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, τα μικρά παιδιά ως προσωρινός παιδικός σταθμός. Μετά την κατάργηση, μάλιστα, του Δήμου, προοριζόταν να γίνει το Κέντρο Υγείας της ευρύτερης περιοχής. «Ποτέ δε θυμάμαι το παλιό Σχολείο να μην εξυπηρετεί τον κόσμο των χωριών μας», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, που επί της πρώτης δικής του δημαρχιακής θητείας μετακόμισαν εκεί το Ληξιαρχείο, η Τεχνική Υπηρεσία και η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Μανταμάδου.
Όλο το Ληξιαρχείο…
Με τη δημιουργία το 1999 του καποδιστριακού Δήμου Μανταμάδου, το Ληξιαρχείο της πρώην Κοινότητας Μανταμάδου «συνενώθηκε» με τα Ληξιαρχεία των άλλων τριών Κοινοτήτων, Κάπης, Κλειούς και Πελόπης, σε ένα. Έτσι, στο χώρο του δημοτικού ακινήτου που καταστράφηκε προχθές το απόγευμα απ’ τη φωτιά, είχαν συγκεντρωθεί 100 περίπου τόμοι ληξιαρχείου απ’ όλα τα χωριά του Δήμου.
Σύμφωνα με το ληξίαρχο και ταμία του τέως Δήμου Μανταμάδου, Παναγιώτη Σαμαρά, αυτοί οι 100 τόμοι που κάηκαν αποτελούν και τη σοβαρότερη απώλεια, τη μεγαλύτερη καταστροφή που έκανε η φωτιά. Το Ληξιαρχείο τηρούσε βιβλία όλων των γεννήσεων, των γάμων, των θανάτων που έγιναν στα τέσσερα χωριά του Δήμου απ’ το 1929 έως σήμερα, δηλαδή για 82 συνολικά χρόνια.
Όπως όλα τα ληξιαρχικά βιβλία, αυτά που κάηκαν ήταν δημόσια έγγραφα, που από τις πράξεις που είχαν καταχωρηθεί σε αυτά εκδίδονταν αντίγραφα, αποσπάσματα με αίτηση του αναφερομένου σ’ αυτές ή οποιουδήποτε είχε έννομο συμφέρον, αποδεδειγμένα.
Στο Ληξιαρχείο, εκτός απ’ τα γεγονότα (γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι, βαπτίσεις), καταχωρούνται κι όλες οι μεταβολές που αφορούν τους δημότες, όπως υιοθεσίες, διαζύγια, αναγνωρίσεις, αλλαγές επωνύμου και κύριου ονόματος, ανάκτηση οικογενειακού επωνύμου από έγγαμη γυναίκα, αλλαγή φύλου, ονοματοδοσία, αλλαγή ιθαγένειας, αλλαγή αστικής κατάστασης κ.ά., ενώ εκδίδονται και βεβαιώσεις που πιστοποιούν όλα τα παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι για απλές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα την είσπραξη των εξόδων κηδείας απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία, χρειάζεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου, ενώ αντίστοιχη βεβαίωση χρειάζεται για να κλείσει ο φάκελος ενός αποθανόντος στην εφορία.
Το προσκύνημα
Ο κ. Σαμαράς, που ως ληξίαρχος είχε πλήρη εικόνα των εγγράφων που αφορούσαν τους δημότες Μανταμάδου, Κλειούς, Κάπης και Πελόπης, ανέφερε ότι «είναι ασύλληπτο το μέγεθος των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν, κι ευτυχώς που υπάρχει και το δημοτολόγιο, που ήταν ενημερωμένο κι έτσι θα μπορέσουν να βρουν άκρη οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τις χιλιάδες των εγγραφών που έχουν γίνει στο Ληξιαρχείο του Μανταμάδου μετά από μυστήρια, γάμους και βαφτίσεις, που τελέστηκαν στο προσκύνημα του Ταξιάρχη, από πιστούς απ’ όλη τη χώρα.».
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, το Ληξιαρχείο ενημέρωνε τα κατά τόπους δημοτολόγια για τις πράξεις που εγγράφονταν σε αυτό και αφορούσαν δημότες άλλων περιοχών. Όμως υπάρχουν έγγραφα, όπως για παράδειγμα ληξιαρχικές πράξεις βάφτισης που ζητούνται όταν πάει ένα παιδί σχολείο, τις οποίες και εξέδιδε - συχνά απ’ την αναζήτηση εγγράφων μέσω ΚΕΠ - το Ληξιαρχείο, ενώ ανάλογες βεβαιώσεις δίνονται και για όσους έχουν παντρευτεί στο Μανταμάδο και ήθελαν για παράδειγμα ληξιαρχική πράξη για να βάλουν τη σύζυγό τους στην εφορία.
«Θεωρώ ότι για τα έγγραφα της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας που κάηκαν, παρά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, κάποια στιγμή θα βρεθεί άκρη. Για το Ληξιαρχείο ειλικρινά δεν μπορώ να αναλογιστώ τι θα συμβεί», κατέληξε ο κ. Σαμαράς, που κρίνει ότι σε πρώτη φάση θα γίνονται ένορκες βεβαιώσεις για την πιστοποίηση των εγγραφών που υπήρξαν στο Ληξιαρχείο, σε συνδυασμό πάντα με τις καταχωρήσεις που έχουν γίνει στο Δημοτολόγιο.
Κάηκαν παραστατικά 140.000 ευρώ, μελέτες και έγγραφα
Επειδή έως το τέλος του μήνα θα γινόταν η παράδοση όλων των οικονομικών στοιχείων στον ενιαίο Δήμο Λέσβου, ο κ. Σαμαράς είχε εκτυπώσει όλα τα σχετικά έγγραφα και τα φύλασσε στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου, στο οποίο φυλάσσονταν ακόμη επιταγές, βιβλιάρια καταθέσεων, όπως και 20.000 ευρώ περίπου σε ρευστό.
Χθες το πρωί, το χρηματοκιβώτιο, που υπέστη μικρές ζημιές στην κλειδαριά του, μεταφέρθηκε σε σιδηρουργείο της περιοχής, όπου παρουσία του αντιδημάρχου Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου, Γιώργου Κυριαζή, και των δημοτικών συμβούλων της περιοχής Δημήτρη Ζαφειρίου και Παναγιώτη Σταμάτη, ανοίχτηκε και το περιεχόμενό του μετά από πρακτικό που συντάχθηκε παραδόθηκε στο ΚΕΠ για να διαβιβαστεί στο Δήμο Λέσβου.
Παραμένει άγνωστο σε ποιο στάδιο είχε προχωρήσει η ψηφιακή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από το Δήμο Μανταμάδου στο Δήμο Λέσβου, αφού το έργο είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Εκείνο που σίγουρα κάηκε ήταν τα τιμολόγια και μια σειρά από παραστατικά οφειλετών του Δήμου, που συνολικά ανέρχονταν σε περίπου 140.000 ευρώ και βρίσκονταν σε χάρτινα ντοσιέ, που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ομοίως κάηκαν μελέτες και έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας, κι ό,τι άλλο δεν υπήρχε σε ψηφιακή μορφή.
Η αποτίμηση της ζημιάς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά όπως ανέφεραν υπηρεσιακά στελέχη, όπως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού του τέως Δήμου Μυτιλήνης, Στέλιος Ελευθερίου, «για να μπορέσουν να αποκατασταθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού, για να συνταχθούν εκ νέου βιβλία και παράλληλα να απασχοληθεί ικανός αριθμός αρμόδιων δημοτικών υπαλλήλων, που με τις εγγραφές και απ’ το Δημοτολόγιο θα επιχειρήσει να βάλει τάξη. Διαφορετικά, δύσκολα θα βρεθεί άκρη και θα περιμένει τεράστια ταλαιπωρία όσους χρειαστούν κάποια ληξιαρχική πράξη.».
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και κάτοικοι του χωριού
Στάχτη ένα ιστορικό δημοτικό κτήριο
της ΠΕΛΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗ
Στάχη έγινε το παλιό Σχολείο Μανταμάδου, όπου στεγάζονταν δημοτικές υπηρεσίες (Οικονομική Υπηρεσία, Ληξιαρχείο), από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας. Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και κατοίκων που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική.
Η φωτιά έγινε αντιληπτή στις 4:30 περίπου το απόγευμα, όταν οι φλόγες είχαν ήδη βγει έξω από τη στέγη του κτηρίου. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και μεγάλη δύναμη με τέσσερα οχήματα απ’ τη Μυτιλήνη και του Κλιμακίου Καλλονής έσπευσαν στο σημείο με 15 άνδρες. Μέχρι να φθάσει η Πυροσβεστική, ήδη κάτοικοι με κουβάδες και λάστιχα προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το κτήριο. Ήδη, όμως, οι φλόγες είχαν καλύψει τα πάντα, ενώ οι παλιές ξύλινες κατασκευές στο εσωτερικό του (παγδατί) έδιναν «τροφή» στις φλόγες για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Δίπλα από το φλεγόμενο κτήριο υπήρχαν και άλλα σπίτια, που όμως δεν κινδύνευσαν αφού ευτυχώς δεν ήταν εφαπτόμενα. Έντρομοι, όμως, οι περίοικοι παρακολουθούσαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.
Άφθονο νερό
Εκείνο που βοήθησε το έργο της κατάσβεσης ήταν ότι υπήρχε άφθονο νερό τόσο από τα υδροφόρα οχήματα, όσο και από το μόνιμο δίκτυο του χωριού. Είχε, όμως, ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι φωτιά είχε τυλίξει ολόκληρο το κτήριο. «Υπήρχε άφθονο νερό και δεν υπήρξε πρόβλημα ροής. Η φωτιά είχε ξεκινήσει από τον πάνω όροφο του κτηρίου και κινήθηκε γρήγορα στο ισόγειο. Καταφέραμε να σώσουμε μόνο το υπόγειο του κτηρίου, όπου βρισκόταν και η δεξαμενή πετρελαίου. Το πετρέλαιο βέβαια δεν αναφλέγεται εύκολα, όμως αν έφθανε εκεί η φωτιά σίγουρα θα δημιουργούσε επιπλέον πρόβλημα», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Μιχάλης Λαζάρου, ο οποίος μαζί με τον περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου συντόνιζαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών στη μάχη με τις φλόγες.
Η φωτιά έσβησε τελικά το βράδυ, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής έμειναν στο σημείο όλη τη νύχτα για τον κίνδυνο ανάφλεξης.
Στο υπόγειο του κτηρίου βρέθηκε ευτυχώς άθικτο το χρηματοκιβώτιο του Δήμου. Το χρηματοκιβώτιο βρισκόταν στον πάνω όροφο, κατέληξε όμως στο υπόγειο όταν κατέρρευσε το ξύλινο πάτωμα. Στο υπόγειο σώθηκαν και αρκετά έγγραφα που φυλάσσονταν εκεί, σε αντίθεση με όλα τα αρχεία του Ληξιαρχείου που βρισκόταν στον πάνω όροφο, όπου και καταστράφηκαν τα πάντα.
Τεχνικά…
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνέπειες της πυρκαγιάς. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι φλόγες μπορεί να κατέστρεψαν τα πάντα στο εσωτερικό του, δεν μπόρεσαν όμως να προκαλέσουν φθορές στο φέροντα οργανισμό του κτηρίου. Το κτήριο είναι πέτρινο και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι ασφαλές. Έχει καταστραφεί, βέβαια, ολόκληρο το εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να έχει μείνει ουσιαστικά «τέσσερις τοίχοι». Ήδη ο Δήμος έχει δώσει εντολή σε μηχανικούς να εξετάσουν το κτήριο και να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλές.
Η διοίκηση της Πυροσβεστικής ανέθεσε στο Ανακριτικό Τμήμα να ξεκινήσει αμέσως έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς. Ήδη, δε, έχει ανατεθεί σε ηλεκτρολόγο εμπειρογνώμονα ο έλεγχος του κτηρίου για το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, που φαίνεται να είναι και το πιθανότερο, ωστόσο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, αφού στο κτήριο υπήρχαν υπάλληλοι μέχρι τις 3 το μεσημέρι και ένα αναμμένο τσιγάρο μπορεί να προκάλεσε τη φωτιά.
Στο Μανταμάδο, στη διάρκεια της φωτιάς
Έσπευσαν ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι Όλοι στο Μανταμάδο
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και παλιός πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου, Παναγιώτης Σταμάτης, ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ότι βγαίνει καπνός απ’ το παλιό Σχολείο, όπου και στεγάζονταν δημοτικές υπηρεσίες.
O κ. Σταμάτης ειδοποίησε τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου, Μιχάλη Χατζηδημητρίου, και το δημοτικό υπάλληλο Σταύρο Ματζουράνη, οι οποίοι άνοιξαν την είσοδο του κτηρίου που φλεγόταν, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να μπει κανείς σε αυτό. Αμέσως έφτασαν τα πυροσβεστικά του Δήμου και κάτοικοι που βοηθούσαν στην πυρόσβεση, μεταξύ των οποίων και ο τέως δήμαρχος Στέφανος Αποστόλου, ενώ ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν ο αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου, Γιώργος Κυριαζής, και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ζαφειρίου.
Λίγο μετά έφτασαν ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος και οι αντιδήμαρχοι Ποιότητας Ζωής Γιάννης Βατός και Καθαριότητας Ηλίας Κουνιαρέλλης, οι οποίοι και συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό κτήριο του τέως Δημαρχείου Μανταμάδου.
Χθες στη Μυτιλήνη, για να σωθούν τα υπόλοιπα
Σε μελέτη σκοπιμότητας - κόστους προχωρά η δημοτική αρχή, για τα μέτρα προστασίας των δημοτικών ακινήτων Προέχει η ασφάλεια
Διερευνητική σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να προστατευθούν τα δημοτικά ακίνητα, έγινε χθες με πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου. Σε συνέχεια της σύσκεψης, θα υπάρξει μελέτη σκοπιμότητας και κόστους, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις που μπορεί να γίνουν για τη μέγιστη ασφάλεια όλων των κτηρίων του Δήμου.
Μία μέρα μετά τη φωτιά σε δημοτικό ακίνητο στο Μανταμάδο, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σύσκεψη υπό το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, με θέμα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των δημοτικών καταστημάτων και των καταστημάτων διαφόρων δημοτικών οργανισμών, όπως και των λοιπών χώρων δημοτικής ευθύνης, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στο σύνολο των 13 δημοτικών ενοτήτων, από ενδεχόμενους κινδύνους πυρκαγιών, κλοπών κ.λπ., και γενικότερα μέτρα αναδιάρθρωσης του συστήματος Πολιτικού Σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με το ισχύον σύστημα του Νόμου «Ξενοκράτης» για τα δημοτικά ακίνητα.
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης, όπως ανακοινώθηκε απ’ το Δήμο Λέσβου, θα καταστούν αντικείμενο «συνθετικής συγκεκριμένης μελέτης, συνυπολογιζόμενης και της οικονομικής αποτίμησης των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από ειδική προς τούτο επιτροπή και αποφάσεων της δημοτικής αρχής, λίαν προσεχώς, ώστε κατά τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό να υπάρξουν συνθήκες μεγίστης δυνατής ασφάλειας των δημοτικών χώρων, των αρχείων τους, των υπαλλήλων που εργάζονται σ’ αυτά και των συναλλασσομένων συνδημοτών μας».
Στη σύσκεψη παρέστησαν ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου, Κομνηνός Δαγγέλης, ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Ματής, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, Μιχαήλ Λαζάρου, ο υπολιμενάρχης Μυτιλήνης, Νικόλαος Γρηγορέλλης, οι αντιδήμαρχοι Λέσβου Γιάννης Βατός, Απόστολος Πατέστος, Θεμιστοκλής Αθανάσης, Απόστολος Αθανασιάδης, Γεώργιος Κυριαζής και Ηλίας Κουνιαρέλλης.