Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνέντευξη του μελετητή Γιάννη Φλωρίδη για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες στη Λέσβο και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις επιδοτήσεις
Σημαντικό έργο το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή πνοή όταν ολοκληρωθεί και συγκεκριμένα όταν φτάσει σε ένα επίπεδο όπου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι χάρτες και θα έχουν δικαιωθεί οι όλοι όσοι ενδιαφερόμενοι μέσα σε αυτό το σύστημα βρίσκονται εμπλεκόμενοι, χαρακτηρίζει, εκείνο των δασικών χαρτών, σε συνέντευξή του στο «Εμπρός» ο μελετητής, Γιάννης Φλωρίδης.
Μέχρι στιγμής οι δασικοί χάρτες αποτελούν πρόβλημα για το νησί της Λέσβου και αυτό γιατί, το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του νησιού έχει χαρακτηριστεί δασικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης.
Ήδη από την πρώτη στιγμή ανάρτησής τους προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις τόσο από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, αλλά και βουλευτές του νησιού που με παρεμβάσεις τους ζητούν να τεθεί το θέμα σε νέες βάσεις. «Αγκάθι» αποτελούν τα ποσά των παραβόλων που μπορούν να χαρακτηριστούν δυσβάσταχτα δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, ειδικά για τους κτηνοτρόφους οι οποίοι πρέπει να έχουν μεγάλες εκτάσεις γης.
Αν δεν διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται αγρότες και κτηνοτρόφοι να δουν να μειώνονται τα ποσά των επιδοτήσεων καθώς θα έχουν πρόβλημα με τις εκτάσεις που δικαιούνται επιδότησης.
Τι είναι οι δασικοί χάρτες
Οι δασικοί χάρτες απεικονίζουν διαχρονικά τα πολύγωνα των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, δηλαδή των εκτάσεων που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις - πετρώδεις εκτάσεις) και κατά αυτόν τον τρόπο, προσδιορίζεται με σαφήνεια η οριοθέτηση του χώρου, στον οποίο ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζονται όρια ιδιοκτησιών ή επιλύονται ιδιοκτησιακά ζητήματα.
Οι δασικοί χάρτες, αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για την ολοκλήρωση του δασολογίου, που επιτάσσεται από το σύνταγμα ήδη από το έτος 1975, και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία ανάρτησής τους για το σύνολο της χώρας. Είναι ένα έργο σημαντικό για την καταγραφή και αποτύπωση της δημόσιας περιουσίας και την απογραφή και προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδος. Οι δασικοί χάρτες είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, Υ.Π.ΕΝ. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Οι ιδιοκτήτες γης
Δεδομένο είναι ότι οι ιδιοκτήτες κτημάτων θα πρέπει να ενεργοποιηθούν προκειμένου σε πρώτη φάση να διαπιστώσουν αν τα κτήματά τους έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Έπειτα ακολουθεί ένας δύσκολος δρόμος, εκείνος των ενστάσεων και της συγκέντρωσης στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η εν λόγω έκταση δεν είναι δασική. Οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες μπορούν να αναζητηθούν στον ισότοπο της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και πιο συγκεκριμένα στον παρακάτω σύνδεσμο : <http://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension>
Οι ενστάσεις
Οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες επιδέχονται διορθώσεων και γι’ αυτό το λόγο προβλέπονται αντιρρήσεις κατόπιν καταβολής τέλους αλλά και ατελώς, καθώς και αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων, διαδικασίες που μπορεί ακολουθήσει όποιος δεν συμφωνεί με το περιεχόμενό τους.
Κάθε ιδιοκτήτης ο οποίος διαφωνεί με την αποτύπωση αυτή όπως έχει γίνει σήμερα, πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά -τα οποία διαφέρουν κατά περίπτωση- προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος αντιρρήσεων.
Με τις αντιρρήσεις προβάλλονται λόγοι που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επιλογή Γεωτεχνικών, και ειδικότερα της ειδικότητας του Δασολόγου, ως Τεχνικών Συμβούλων, αφού κατέχουν την κατάλληλη κατάρτιση, επάρκεια και επαγγελματική εμπειρία, προκειμένου να υποστηρίξουν εμπεριστατώμενα και με επιστημονικά δεδομένα τις αντιρρήσεις.
Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, εφόσον έχουν έννομο συμφέρον.
Οι ημερομηνίες
Οι προθεσμίες των αντιρρήσεων στην Διεύθυνση Δασών Λέσβου ξεκίνησε στις 12 Φλεβάρη και λήγει στις 25 Μαΐου. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στο εξωτερικό, η παραπάνω προθεσμία επεκτείνεται κατά 20 ημέρες.
Τα παράβολα
Κάθε αίτηση αντίρρησης θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα παράβολο. «Για κάποιες εκτάσεις που είναι μεγάλες, είναι πολύ μεγάλο σε αξία και το παράβολο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάποιος ο οποίος θα πρέπει να κάνει αντιρρήσεις επί δύο εκτάσεων, π.χ. βοσκοτόπων, τις οποίες κατέχει στη δυτική πλευρά της Λέσβου και είναι από 250 ή 200 στρέμματα και πάνω -γιατί τέτοιες είναι οι εκτάσεις που συζητούμε οι χορτολιβαδικές- η υποβολή αντιρρήσεων θα έχει ένα κόστος της τάξης των 3.300 ευρώ για κάθε κτήμα» είπε ο κ. Φλωρίδης δίνοντας ένα παράδειγμα ως προς τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες γης, αγρότες και κτηνοτρόφοι, αν οι αρμόδιοι φορείς δεν φροντίσουν να υπάρξει μια ορθολογική για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής διαχείριση της όλης κατάστασης. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός των παραβόλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και για την σύνταξη του φακέλου αντιρρήσεων.
Οι ενέργειες
Ο κ. Φλωρίδης χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι έχουν ενεργοποιηθεί βουλευτές του νησιού και έχουν υποβάλει ερωτήματα για τις ιδιορρυθμίες που παρατηρούνται στη Λέσβο στους αρμόδιους υπουργούς σε μία προσπάθεια διευθέτησης της υπάρχουσας κατάστασης. «Στόχος είναι κάποια πράγματα που έχουν παρατηρηθεί να μην βάλουν σε ταλαιπωρία τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε ότι το γενικό νομικό πλαίσιο το οποίο χαρακτηρίζει τα δάση είναι συγκεκριμένο και δεν μπορεί να αλλάξει. «Αλλά όσο αφορά στο τεχνικό κομμάτι, στο θέμα των παραβόλων και σε εκείνο των προφανών λαθών μπορεί να βρεθεί μία λύση προτού φτάσει στο αποκορύφωμά της η διαδικασία των αντιρρήσεων» είπε στη δήλωσή του.
Τι επιτυγχάνεται με τη σωστή ολοκλήρωση των δασικών χαρτών
Μέχρι σήμερα, για τη διαπίστωση του χαρακτήρα μίας έκτασης, έπρεπε να ακολουθηθεί η χρονοβόρα διαδικασία με συνέπεια τις καθυστερήσεις σε επενδύσεις και στις συναλλαγές των πολιτών, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Αιγαίου. Γενικότερα, υπήρχε αδυναμία άμεσης αντιμετώπισης των καταπατήσεων δημόσιας δασικής γης και των αυθαίρετων οικιστικών επεκτάσεων και ήταν έντονο το φαινόμενο της σκόπιμης καταστροφής δασικών οικοσυστημάτων με εμπρησμούς και λαθραίες εκχερσώσεις. Ακόμη, η θέσπιση χρήσεων γης ήταν προβληματική καθώς δεν ήταν οριοθετημένες οι πάσης φύσεως δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, που αποτελούν περίπου το 65-70% της έκτασης της χώρας.
Έτσι με την κύρωση των δασικών χαρτών: