Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Και το πρόβλημα στελέχωσης του Μουσείου
Χιλιάδες επισκέπτες προσέλκυσε η εικαστική έκθεση «Λόγος και Εικόνα Θησαυροί Χαρακτικής» από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Tériade που φιλοξενήθηκε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, από 05 έως 29 Μαΐου από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, ενώ επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης είναι ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου Tériade.
Στο πολύτιμο σύμπαν του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, θέση ξεχωριστή κατέχουν τα Μεγάλα Βιβλία των καλλιτεχνών: οι εκδόσεις με τα έργα χαρακτικής των «ιερών τεράτων» της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τέχνης του 20ου αιώνα που συνομιλούν και κοσμούν με τρόπο απαράμιλλο τα επιλεγμένα από τον Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade σύγχρονά του λογοτεχνικά έργα, αλλά και τα εμβληματικά κείμενα που ανήκουν στην αρχαία ελληνική και τη μεσαιωνική γραμματεία.
Η ενότητα «Λόγος και Εικόνα», με ανεκτίμητους θησαυρούς Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade που παρουσιάζεται στην εμβληματική Δημοτική Πινακοθήκη - Βασιλική του Αγίου Μάρκου, σε διοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού-Εθελοντισμού & Μνημείων, αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης συνομιλίας και συνεργασίας με τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο. Παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό σύνολο 70 και πλέον αριστουργηματικών χαρακτικών έργων από τις συλλογές του Μουσείου που δεν εκτίθενται στις προθήκες του, με σκοπό τα έργα αυτά να αποτελέσουν μια πολύτιμη πνευματική, εκπαιδευτική και αισθητική μεταλαμπάδευση, μια εξαιρετική περιοδεύουσα εμπειρία θέασης, γνώσης και απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους θεατές.
«Αυτή η έκθεση είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού ή μάλλον μιας σκέψης ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία ναι μεν είναι κάποιες εκδηλώσεις που είναι για το κοινό εντός του Μουσείου Τεριάντ, αλλά το σημαντικότερο για το Μουσείο είναι να βγάλουμε προς τα έξω το περιεχόμενό του. Αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί εν δυνάμει επισκέπτες που θα ενδιαφερόταν, αν πληροφορηθούν μέσω αυτής της εξωστρέφειας, να έρθουν και να γνωρίσουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Λέσβου και μεταξύ αυτών και το Μουσείο Τεριάντ» είπε σε συνέντευξή του ο κ. Μανιατόπουλος εξηγώντας ότι σε αυτό το πλαίσιο το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, πριν 2-3 χρόνια, αποφάσισε να ετοιμαστεί ένα πολύ μικρό μέρος αντιπροσωπευτικό της συλλογής που να αποτελεί παράλληλα μια ολοκληρωμένη παρουσίαση από έργα που είχε στο ντεπό, τα οποία θα μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα.
Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο ήταν ο δεύτερος σταθμός αυτών των ενεργειών, ο πρώτος ήταν η Αίγινα το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Το νέο ΔΣ και το ζήτημα στελέχωσης του Μουσείου
Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Tériade είναι ΝΠΔΔ και σύμφωνα με τους όρους του διαθέτη και τον νομοθέτη το ΔΣ απαρτίζεται από τους εκπροσώπους κάποιων φορέων. Πρόσφατα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Από το Υπουργείο Πολιτισμού ορίστηκε πρόεδρος η διεθνολόγος Λίλα ντε Τσάβες Χρονοπούλου, η οποία όπως επισημαίνει ο κ. Μανιατόπουλος τυγχάνει της αναγνώρισης πολλών διεθνών φορέων γεγονός που συνηγορεί στην ανάδειξη του Μουσείου.
Στόχος και του νέου ΔΣ είναι η προβολή του Μουσείου προς το εξωτερικό και όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Μανιατόπουλος ήδη έχουν προγραμματιστεί κάποιες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό χτίζονται σχέσεις με την Γαλλική πρεσβεία δεδομένου ότι τα περισσότερα έργα του Μουσείου αποτυπώνουν την γαλλική κουλτούρα.
Στους ανασταλτικούς παράγοντες ανάδειξης του Μουσείου ο κ. Μανιατόπουλος είπε ότι εντοπίζονται προβλήματα ως προς την συνδρομή των τοπικών αρχών με ιδιαίτερη αναφορά σε Περιφέρεια και Δήμο. «Σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδος γίνονται κάποια μικρά βήματα που ωστόσο «χτίζουν» γέφυρες. Κάτι τέτοιο δεν εντοπίζεται εδώ τουλάχιστον την τελευταία 15ετία. Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία δεν υπάρχει μια οργανωμένη πολιτική προβολής» εξηγώντας ότι αυτό έχει αντίκτυπο τόσο στο Μουσείο όσο και στον τουρισμό του νησιού γενικότερα. «Θα μπορούσαν κάποια πράγματα να καθιερωθούν και να οργανωθούν καλύτερα (..) Όσο και αν προσπαθούμε από μόνοι μας, αν δεν υπάρχει ουσιαστική βοήθεια δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος», τόνισε ο κ. Μανιατόπουλος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υποστελέχωση του Μουσείου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του και επισημαίνοντας παράλληλα ότι γνώστες είναι και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης καθώς υπάρχουν αντιπρόσωποι αυτής στο ΔΣ. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το Μουσείο δεν έχει μόνιμο προσωπικό και πως την δεδομένη χρονική περίοδο εργάζονται δύο άτομα με συμβάσεις που εκπνέουν το προσεχές διάστημα, ενώ αναφέρει ότι οι οργανικές θέσεις είναι 7-8. Χωρίς προσωπικό όπως τονίζει ο κ. Μανιατόπουλος δεν είναι εύκολο να «κυνηγήσει» το Μουσείο χρηματοδοτικά προγράμματα που συνηγορούν στην ανάδειξή του ζητώντας την ουσιαστική στήριξη από τους αρμόδιους.