Επιτυχημένο το «κάλεσμα πολιτών» με την απαίτηση διάσπασης του δήμου ενόψει της αναθεώρησης του «Καλλικράτη», αλλά δεδομένες και οι «λεσβιακές παθογένειες» που δεν μπορούν να βγάλουν κοινή πρόταση

«Να σπάσει εδώ και τώρα»!

18/04/2017 - 15:06 Ενημερώθηκε 19/04/2017 - 12:05

Κάτι παραπάνω από 100 άτομα ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα πολιτών», όπως χαρακτηρίστηκε, προχθές στο ΤΕΛ Καλλονής, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που πρέπει να δρομολογηθούν ενόψει της αναθεώρησης του «Καλλικράτη». Το κάλεσμα κρίθηκε συμπερασματικά επιτυχημένο, επειδή καταδείχθηκε η βούληση περί της αναγκαιότητας να εξαντληθούν οι πιθανότητες διεκδίκησης σπασίματος του ενός Δήμου Λέσβου, αλλά επιβεβαίωσε και εκείνο που αποτελεί διαχρονική παθογένεια στην τοπική κοινωνία του νησιού: την αδυναμία διαμόρφωσης ενός κοινού πλαισίου διεκδίκησης. Και αυτό γιατί, παρά το ότι το προεδρείο που αναδείχθηκε στη συνάντηση ξεκαθάρισε πως θα ήταν σκόπιμο να αποφευχθεί η ανάλωση της συζήτησης ως προς τον αριθμό των (νέων) δήμων, τελικώς (επαν)εμφανίστηκαν οι έντονες τοπικιστικές αντιλήψεις που οδήγησαν μέχρι και σε ψηφοφορία για το πόσοι δήμοι πρέπει να διεκδικηθούν.

Στα συμπεράσματα αυτού του καλέσματος, που ουσιαστικά υποκατέστησε και την αδράνεια της σημερινής αυτοδιοίκησης αλλά και των βουλευτών (που απείχαν προκλητικά), καταγράφεται ως κατεξοχήν θετικό το γεγονός πως εξασφαλίστηκε τελικώς η ενεργή συμμετοχή τριών σημερινών γεωγραφικών αντιδημάρχων στην (οκταμελή) επιτροπή διεκδίκησης συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση για την πολυπόθητη διάσπαση, με τους Ταξιάρχη Βέρρο, Μιχάλη Ρούσση και Μανώλη Αρμενάκα να αναλαμβάνουν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες που όρισε η συνέλευση. Η τελευταία παρεμπιπτόντως μπήκε και στη διαδικασία να ψηφίσει και το πόσοι δήμοι πρέπει να προκύψουν, με την πρόταση για τρεις (στη λογική των τριών πρώην επαρχιών) να υπερισχύει της εισήγησης του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης (πέντε δήμοι), αλλά να προκύπτει εντέλει μία… μέση λύση, που θα πάει και στο Μαξίμου και θα περιλαμβάνει ως μία πρόταση και τις δύο…

 

Οι παρευρισκόμενοι

Δεκάδες τοπικοί παράγοντες που υπηρέτησαν για χρόνια στο παρελθόν την αυτοδιοίκηση απ’ όλο το νησί, απλοί πολίτες (κυρίως) της Καλλονής αλλά και πολλοί παλιοί και νυν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της «περιφέρειας» του δήμου έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα που βγήκε την περασμένη εβδομάδα. Το κάλεσμα αυτό, που χαρακτηρίστηκε «των πολιτών», έτυχε ωστόσο και της υποστήριξης των τριών γεωγραφικών αντιδημάρχων, με τη δημοτική αρχή να εκπροσωπείται και από την πρόεδρο της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλα Πνακά και γενικά το δημοτικό συμβούλιο από τους Στρατή Κυρατζή, Αντώνη Κουμαρά και Ιγνάτη Χατζηχρήστου. Παρών και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Αλέξανδρος Ροδίτης, ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Προκόπης Σινάνης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλλονής Ιγνάτης Καραθεοδώρου αλλά και οι πρώην δήμαρχοι Σωτήρης Καρδαράς, Στέλιος Καραντώνης, Άρης Ελευθερίου και Δημήτρης Βατής.

Στη συνέλευση, ωστόσο, έδωσαν δυναμικό «παρών» και πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες του παρελθόντος της αυτοδιοίκησης, όπως οι Γιάννης Βατός, Παντελής Πατερέλλης, Γιάννης Τσακίρης, Χρήστος Καραπαναγιώτης, Απόστολος Πατέστος, ενώ εκ μέρους των κομμάτων παρέστη μόνο ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Χριστόφας και το μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Νικολάρα, με τον Βαγγέλη Μάκρα να εκπροσωπεί το βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, συντοπίτης μας Βασίλης Μαρκής, αναδείχθηκε ομόφωνα από τη συνέλευση πρόεδρός της, με τον Άρη Ελευθερίου να παίρνει θέση στο πλάι του, ορίζοντας μαζί του το πλαίσιο της συζήτησης. Οι δεκάδες ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα για να επιχειρηματολογήσουν για τις δυσκολίες που ανακύπτουν συνεχώς από τη λειτουργία του ενός δήμου κατέθεταν και τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση ενός διεκδικητικού πλαισίου, ψέγοντας άπαντες την ολιγωρία των σημερινών αιρετών μπροστά στις προσδοκίες για διάσπαση του δήμου που αφήνει με δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

 

Οι τοπικιστικές αντιλήψεις είναι πάντα… εδώ

Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η δήλωση του Άρη Ελευθερίου, που έλεγε πως «ακόμα κι αν δεν θέλουν κάποιοι σημερινοί θεσμικοί παράγοντες να σπάσει ο δήμος, εμείς πρέπει να τους υποχρεώσουμε να θέλουν»! Ο Γιάννης Βατός από τη μεριά του κατακεραύνωσε και εκείνους που σήμερα που ανοίγει η κουβέντα ξανά για τον «Καλλικράτη» «εξακολουθούν να θαυμάζουν το είδωλό τους στον καθρέπτη ως νέοι δήμαρχοι Λέσβου».

Πολύ γρήγορα όμως η συνέλευση κινδύνεψε να πάρει λάθος δρόμο, αφού δεν αποφεύχθηκε τελικά η συζήτηση σχετικά με το πόσοι (και ποιοι) δήμοι πρέπει να αναδειχθούν στη θέση εκείνου του ενιαίου της Λέσβου, με τους «τοπικισμούς» να επανέρχονται και να επαναφέρουν τους προβληματισμούς που διαχρονικά υπάρχουν για το τι πραγματικά θέλει η Λέσβος στο «χωροταξικό» και πώς μπορεί να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη ομοθυμία. Αυτό το παρατήρησε και ο Παντελής Πατερέλλης, ο οποίος μάλιστα θύμισε και το πώς η προηγούμενη απόπειρα διάσπασης του δήμου έπεσε στο κενό.

 

Οι τρεις πρώην επαρχίες να γίνουν δήμοι

Η πρόταση για τρεις δήμους στη λογική του «ιστορικά διοικητικού μοντέλου» της Λέσβου, με πυλώνα τις άλλοτε τρεις «επαρχίες», έτυχε μάλιστα της μεγαλύτερης υποστήριξης, αλλά δεν έλειψαν και οι κάθε λογής αντιπροτάσεις που αναδείκνυαν μέχρι και την προοπτική της καθιέρωσης και ενός δήμου προς τιμήν της ιστορικής φυσιογνωμίας της Μήθυμνας.

Στην εξέλιξη της συζήτησης σε αυτό το μοτίβο μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας δεν δίστασε να απευθυνθεί στη συνέλευση, που αποτελούνταν κυρίως από κατοίκους και πρώην και νυν αυτοδιοικητικούς της Καλλονής και της ευρύτερης περιοχής, λέγοντάς της ευθέως πως «δεν ήρθαμε εδώ για να δημιουργήσουμε Δήμο Καλλονής», εκφράζοντας έτσι την αναγκαιότητα να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του συνόλου των οικισμών του νησιού και των ιδιαιτεροτήτων τους και προτάσσοντας την υιοθέτηση ως «κοινής θέσης» την εισήγηση του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης (για πέντε δήμους). Την εισήγηση του ΙΤΑ «έφεραν» τελικά ως «γραμμή» και οι τρεις παρευρισκόμενοι εκ μέρους της δημοτικής αρχής αντιδήμαρχοι, στη λογική τού ότι αποτελεί και το ψήφισμα που έχει βγάλει το δημοτικό συμβούλιο.

 

Συνάντηση με τον υπουργό

Ο Ταξιάρχης Βέρρος δε πήγε ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας την ανάληψη της πρωτοβουλίας μαζί με τους κ.κ. Ρούσση και Αρμενάκα να ορίσουν μια οκταμελή επιτροπή από πολίτες και παλαιούς και νυν αυτοδιοικητικούς, που θα ζητήσει άμεσα μετά το Πάσχα παράσταση στον υπουργό Εσωτερικών με πρόταση τούς πέντε δήμους. «Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συνεννόησης εκ μέρους της κυβέρνησης, εγώ προσωπικά ως γεωγραφικός αντιδήμαρχος επιφυλάσσομαι για τις δικές μου ενέργειες…», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της αναγκαιότητας κλιμάκωσης της πίεσης.

Η επόμενη ημέρα

Με το πέρας της συνάντησης τώρα, ορίστηκε συντονιστική επιτροπή από γεωγραφικούς αντιδημάρχους, εκπροσώπους φορέων και απλούς πολίτες για τον καθορισμό και συντονισμό των δράσεων καθώς και για την άμεση κινητοποίηση των θεσμικών εκπροσώπων της λεσβιακής κοινωνίας.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο Άρης Ελευθερίου, την ερχόμενη Τρίτη 18 Απριλίου θα συνέλθει η συντονιστική επιτροπή για τη σύνταξη του πορίσματος ψηφίσματος, την ενημέρωση των εκπροσώπων του λεσβιακού λαού και τον καθορισμό ημέρας επίσκεψης και ενημέρωσης του αρμόδιου υπουργού. «Κρίθηκε κατάλληλη η συγκυρία και λόγω των θετικών τοποθετήσεων των αρμόδιων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων. Και η συνέλευση διαπίστωσε ότι πρόκειται για απαίτηση του συνόλου του λεσβιακού λαού και κάλεσε όλους όσοι έχουν δημόσιο λόγο και δυνατότητα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην επιτυχία της προσπάθειας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey