Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Στρ. Μανωλακέλλη, με φόντο τις εκλογές του Μάη

Μανωλακέλλης: «Στην επιστημονική κοινότητα δεν χωράν κομματικές ταυτότητες» [Vid]

15/04/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 17/04/2024 - 10:29

Διατελεί, από το 2014, για 3 συνεχόμενες θητείες, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου και διεκδικεί, στις επικείμενες εκλογές, να διατηρήσει τα ηνία. Εκτιμά πως ο ανεξάρτητος και μακριά από χρωματισμούς συνδυασμός που ηγείται αποτελεί το κλειδί της εμπιστοσύνης και της αποδοχής της πλειοψηφίας του επιστημονικού κόσμου του ΤΕΕ όλα αυτά τα χρόνια και με μία τέτοια σύνθεση, για ακόμη μία φορά, ο Στρατής Μανωλακέλλης είναι υποψήφιος και επικεφαλής του συνδυασμού «Σύμπλευση Μηχανικών Αιγαίου».  

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, όπως και τα άλλα Επιμελητήρια, είναι ένας Επιστημονικός Φορέας. Γι’αυτό το λόγο θεωρώ ότι δεν ότι χωράνε κομματικές ταυτότητες σε ένα Επιμελητήριο. Όλοι μηχανικοί έχουν τις ίδιες ανάγκες και θέλουν η Διοίκηση να ανταποκρίνεται σε αυτές και γι’ αυτά τα ζητούμενα θα παλέψουμε και αυτή τη φορά και αυτός είναι και ο λόγος που στις προηγούμενες θητείες μου με όλους τους συναδέλφους από όλους τους συνδυασμούς δεν δημιουργήθηκαν προστριβές» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Ε». 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης

«Προτεραιότητά μας είναι το καλό του τόπου» 

Οι παρεμβάσεις που γίνονται κατά καιρούς από την επιστημονική κοινότητα όπως αναφέρει στο «Ε» έχουν στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των πολιτών όσο και των μηχανικών και αυτός θα είναι ο γνώμονας της στρατηγικής του. «Προτεραιότητά μας είναι το καλό του τόπου» είπε χαρακτηριστικά.  

Η εκτός σχεδίου δόμηση ήταν ένα θέμα που απασχόλησε έντονα το ΤΕΕ όπως και όλα τα παραρτήματα της επικράτειας. «Δώσαμε μία μεγάλη μάχη όλα τα παραρτήματα καθώς εν μία νυκτί πολλοί ιδιοκτήτες βρέθηκαν με οικόπεδα μη άρτια και οικοδομήσιμα και δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας».  

Το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» ήταν και αυτό ένα ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των προβλημάτων που παρουσίασε κατά την εφαρμογή του καθώς και για το γεγονός ότι στο πρόγραμμα των ετών 2018-2019-2020 υπήρχε ένα ΦΠΑ 24% που είχε σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο πολίτης της περιφέρειας με χαμηλότερο ΦΠΑ.  

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο Κτηματολόγιο για το οποίο πάγια θέση του ΤΕΕ είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν ημίμετρα και χρειάζεται μία εξ ολοκλήρου επανακτηματογράφηση σε όλη την περιοχή που αφορά τη Λέσβο και συγκεκριμένα την Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, την Δημοτική Ενότητα Γέρας με εξαίρεση τον Σκόπελο. «Κάναμε συναντήσεις με τις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων από το 2021 και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Ανάλογο πρόβλημα εντοπίζεται και στην Χίο και η πάγια θέση μας είναι μόνο η επανακτηματογράφηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πολίτες του Βόρειου Αιγαίου και συγκεκριμένα της Λέσβου και της Χίου να υποστούν και να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο».  

«Άλλο ένα θέμα που στηλιτεύσαμε ήταν εκείνο της Πολεοδομίας, τόσο της Μυτιλήνης όσο και της Καλλονής. Δώσαμε μία μεγάλη μάχη ώστε να κρατηθεί μία πολεοδομία. Δυστυχώς τότε οι δήμαρχοι δεν μπορούσαν να τα βρουν μεταξύ τους και διασπάστηκαν σε δύο Πολεοδομίες. Κάποια στιγμή το αρχείο της Πολεοδομίας ήταν σε άθλια κατάσταση και αναγκαστήκαμε να κινητοποιηθούμε δραστικά με αποτέλεσμα να σώσουμε το αρχείο γιατί ήταν σε αρκετά χάλια κατάσταση. Αυτή τη στιγμή και οι δύο πολεοδομίες έχουν πρόβλημα με την υποστελέχωση που υπάρχει έχουμε τις διαβεβαιώσεις των δημάρχων ότι στο εγγύς μέλλον τόσο η Πολεοδομία Μυτιλήνης όσο και Δυτικής Λέσβου θα στελεχωθούν με ένα άτομο παραπάνω τουλάχιστον η κάθεμία».  

Ένα άλλο ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο ήταν το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας όπου διοργανώνοντας μία Ημερίδα αρχικά και ακολούθως με ομάδες εργασίας συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν στον τέως Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, 33 προτάσεις του ΤΕΕ που το περιεχόμενό τους επικεντρωνόταν στο να είναι περισσότερο βιώσιμη η πόλη της Μυτιλήνης και ιδιαίτερα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Όπως επισημάνει ο κ. Μανωλακέλλης υπήρξαν και κάποιες διαφωνίες για κάποιες μελέτες έργα που υλοποιούσε ο Δήμος Μυτιλήνης. «Παράδειγμα παρέμβασης αποτελεί το Παλαιό Κολυμβητήριο το οποίο λόγω της θέσης - βρίσκεται εντός χερσαίας ζώνης λιμένα -θεωρούσαμε ότι δεν μπορεί να γίνει αθλητικό κέντρο αλλά να έχει -αν τελικά σωζόταν το κτήριο- να υπάρχει μία χρήση συναφή με το λιμάνι. Δυστυχώς βλέπουμε και επιβεβαιωνόμαστε ότι τελικά το Κολυμβητήριο παραμένει σε αυτή την άθλια κατάσταση που είναι ακόμη και σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Ακόμη υπήρξε παρέμβαση για τον αγωγό της Λαγκάδας αυτό το πολύ μεγάλο έργο το οποίο έπρεπε να γίνει για να μην εκδηλωθούν τα ίδια προβλήματα τα οποία προέκυψαν σε άλλες περιοχές. 

Στο πλαίσιο των ενεργειών του το ΤΕΕ διοργάνωσε εκδηλώσεις με στόχο την επιμόρφωση του επιστημονικού κόσμου, ενώ παράλληλα έκδωσε και ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή που η θεματολογία του αφορά την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Βρίσας και του Πλωμαρίου που στόχο είχε να μεταλαμπαδεύσει στους νέους μηχανικούς τον τρόπο επισκευής των σπιτιών μετά από σεισμό ούτως ώστε να διατηρήσουν την αρχιτεκτονική τους αίγλη. Για τις ανάγκες του συγγράμματος «επιστρατεύθηκαν» η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Μέσα από την δουλειά αυτή που έχει διανεμηθεί στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, οι ωφελούμενοι μπορούν ψηφιακά να δουν πως ήταν τα σπίτια αυτά πριν από 100 χρόνια.  

Άλλο ένα έργο ήταν η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του ΤΕΕ «Επομένως όποιος συνάδελφος θέλει μπορεί πλέον ηλεκτρονικά μέσα με τους κωδικούς Taxisnet να μπει και να πάρει αυτό που ζητάει το Τεχνικό Επιμελητήριο». Το έργο αυτό αποτελεί πρωτοτυπία για το Παράρτημα του Βορείου Αιγαίου καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΕ. Το έργο αυτό υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. «Για να γίνει όμως αυτό το πρόγραμμα θα πω ότι δούλεψε μία μεγάλη ομάδα και αρκετές ώρες ώστε να μπορέσει το ΤΕΕ να πάρει διαχειριστική επάρκεια». Αφού κατοχυρώθηκε η διαχειριστική επάρκεια αντλήθηκε και υλοποιήθηκε ακόμη ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα των 400 ευρώ με 475 επωφελούμενους (μέλη του ΤΕΕ και απλοί εργαζόμενοι) από Λήμνο και Ικαρία.  

 

Ο συνδυασμός «Σύμπλευση Μηχανικών Αιγαίου»  

Υποψήφιοι σε Λέσβο - Λήμνο: Αναστασία Βασιλείου, Κωνσταντίνος Βατούσης, Αλέξανδρος Ζούρος, Γεώργιος Κακές, Ειρήνη Καλαμποκά, Αντώνιος Καλδέλλης, Αλεξάνδρα Καλλίτσα, Φώτιος Κρητικόπουλος, Στρατής Μανωλακέλλης, Μαρία Μαρινάκη, Ελένη Μαυροφόρα, Νικόλαος Μουτάφης, Χριστόφορος Παναγόπουλος, Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Μυρσίνη Προκοπίου, Χρήστος Σαμαρτζίδης, Στέργιος Σιδέρης, Στυλιανός Χατζημιχαλάκης, Μιχαήλ Χτενέλλης.  

Υποψήφιοι σε Σάμο: Αθανάσιος Αποστόλου, Αλέξης Διακονικολάου, Νικόλας Ελένης, Δήμητρα Κατόγλου, Θεοφάνης Κουτζάς, Γεωργία Φραγκουλάκη.  

Υποψήφιοι σε Χίο: Σταύρος Αντωνίου, Γεώργιος Γιαλούρης, Παναγιώτης Καλλιοντζής, Ισίδωρος Καραμαούνας, Νικόλαος Λυπάρης, Ευάγγελος Μαϊστράλης, Νικόλαος Μάππας, Εμμανουήλ Μισυρλής, Ιωάννης Νικολαΐδης, Χρήστος Συνοδινός και Δέσποινα Ψυχή. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey