Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κείμενο: ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
Φωτογραφίες: ΙΓΝΑΤΗΣ ΤΣΙΚΝΗΣ
Χρώματα παντού και γύρω «μάστορες» κάθε εθνικότητας. Ευρωπαίοι εθελοντές, μα και πρόσφυγες και μετανάστες, Αλγερινοί, Μαροκινοί, Τυνήσιοι επί τω έργω. Με τίτλο εργασίας «One happy family» ο Ελβετικός Σταυρός μέσα σε δύο μήνες δημιούργησε ένα κοινωνικό κέντρο, στέκι για πρόσφυγες και μετανάστες ενάντια στο κλίμα ασχήμιας και μιζέριας των εικόνων των καταυλισμών, 35 λεπτά με τα πόδια από το Κέντρο της Μόριας και 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του Δήμου στον Καρά- Τεπέ. Υπολογίζεται ότι η συνολική επένδυση του χώρου που εκτείνεται σε έξι στρέμματα θα κοστίσει 200.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων ενός έτους.
Δραστηριοποιείται στο προσφυγικό από το 2010, στο στέκι μεταναστών στην Αθήνα, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αχιλλέας Πεκλάρης. Από το 2015 έπεσε «με τα μούτρα» στις βάρκες στη Λέσβο, στη συνέχεια βρέθηκε στους καταυλισμούς της Ειδομένης, της Αθήνας σε άλλες δομές. Έχει έρθει στη Λέσβο τουλάχιστον 12 φορές. Συνεργάζεται με το Deutsche Welle και τη δημόσια Ολλανδική τηλεόραση. Με τον ελβετικό σταυρό συνεργάζεται εδώ και ένα χρόνο και είναι σύμβουλος Επικοινωνίας και Τύπου, αλλά έχει και θέση συμβούλου ως προς τους πρόσφυγες επιχειρώντας να τους συνδράμει. «Ένας άνθρωπος χωρίς χαρτιά, που θεωρείται παράνομος, είναι σημαντικό να αισθανθεί ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον ακούσει και να τον πάρει τηλέφωνο. Κι όταν αυτός είναι δημοσιογράφος τότε ο μετανάστης κι ο πρόσφυγας αισθάνεται πολύ καλύτερα. Αυτό εφαρμόσαμε σε δύο καταυλισμούς στη Θεσσαλονίκη επί 10 μήνες και έχουμε την εμπειρία. Σε έναν με Κούρδους και σε άλλον με Σύρους.»
«Ο Ελβετικός Σταυρός δεν είναι ΜΚΟ. Δεν ζητήσαμε ούτε θέλουμε να πάρουμε κρατικό χρήμα, αυτή είναι η φιλοσοφία μας» λέει στο «Ε» ο Αχιλλέας Πεκλάρης.
Όχι μια άλλη «Μόρια»
Σινεμά, καφετέρια, μπαξές, βιβλιοθήκη και 1000 μερίδες φαγητού μαγειρεμένες από τους εθελοντές της Κοινωνικής Κουζίνας «ο Άλλος Άνθρωπος» θα βρίσκονται καθημερινά στο Social Centre (Κοινωνικό Κέντρο) στον Καρά- Τεπέ: «Εμείς δεν θέλουμε κάτι χίπικο, αλλά ένα χώρο, μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι ανεξαρτήτως καταγωγής θα συνυπάρχουν. Και είναι ένα στοίχημα που θέλουμε να πετύχουμε, να βρεθεί ισορροπία μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων.»
Θα είναι προσφυγική δομή; «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλον έναν καταυλισμό. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Μυτιλήνη είναι κάτι τέτοιο. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε εναλλακτικές μέσα στην ημέρα για κείνον που μένει στον Καρά- Τεπέ και στη Μόρια. Ξέρουμε ότι αργία μήτηρ πάσης κακίας. Επίσης είναι άχαρο για ένα παιδί 20 χρόνων να βρίσκεται χωρίς να κάνει τίποτα σε έναν ξένο χώρο. Μιλάμε για πιτσιρικαρία. Αυτοί οι πιτσιρικάδες μάλιστα είναι και οι πιο ανήσυχοι, οι πιο φιλόδοξοι- πώς να το πω, δυναμικοί νέοι της Αφρικής και της Ασίας. Αποφάσισαν να μη δεχτούν τον πόλεμο και τη φτώχεια τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε, μπορεί να βράζει το αίμα τους, αλλά σε αυτή την ηλικία τα παιδιά πλακώνονται στα γήπεδα, είναι ανήσυχα, έτσι είναι η νεότητα. Αν πας στο Λονδίνο ένα βράδυ στις παμπ ξέρεις τι μπουνιές παίζουν;» μας λέει.
«Να μην τους φοβόμαστε»
Και εξηγεί: «Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ανθρώπους που είναι επί ξύλου κρεμάμενοι και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει το αύριο. Ας μη γελιόμαστε, οι μετανάστες είναι η κινητήρια δύναμη του τόπου, πώς χτίστηκε η Αμερική, η Ευρώπη δεν είχε γκασταρμπάιτερς; Εγώ δεν φοβάμαι τους 20χρονους, φοβάμαι τον Ερντογάν. Φοβάμαι τον Τραμπ. Ο 20χρονος από την Αλγερία ή το Μαρόκο, αν του μιλήσεις, θα σε ακούσει. Και αυτό είναι δοκιμασμένο, λειτουργεί. Όταν υπάρχει σημείο αναφοράς και ξέρει ο άλλος πού μπορεί να απευθυνθεί, τότε οι εντάσεις μειώνονται και εξαφανίζονται.»
Ελβετικός Σταυρός… από τον Μόλυβο!
Αισιόδοξος και πάντα θετικός, ο Α. Πεκλάρης επισημαίνει ότι «Οι Ελβετοί είναι καλοί στην οργάνωση, οι Έλληνες στη φιλοξενία, άρα αυτό το μίγμα μπορεί να δημιουργήσει εκπληκτικά πράγματα. Παρουσιάζει παραδοσιακά τον ανθρωπισμό της αυτή η χώρα (σ.σ. η Ελβετία), εξάλλου εκεί ξεκίνησε και ο Ερυθρός Σταυρός.»
Ο Ελβετικός Σταυρός ξεκίνησε το 2015 στη Λέσβο: «Η οικογένεια Ρέμπερ, μεσοαστική από τη Βέρνη έρχονταν διακοπές επί 8 χρόνια στο Μόλυβο. Το 2015 έπεσαν πάνω στις βάρκες. Σοκαρίστηκαν και εθελοντικά βοηθούσαν τους πρόσφυγες που κατέφταναν στις ακτές.»
Η προσπάθεια του Ελβετικού Σταυρού ξεκίνησε από το facebook όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα ιδιωτών από όλα τα μέρη του κόσμου μέσω της βοήθειας διεθνών media «και ήταν ουσιαστικά και η μόνη οργάνωση από την Ελβετία που λειτουργεί στην Ελλάδα. Οπότε μετά τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε ο Ελβετικός Σταυρός να έρθει στη Λέσβο, ειδικά μετά τους θανάτους στη Μόρια.»
Γιατί Στέκι και όχι δομή;
Ερχόμενοι εδώ, εξηγεί ο Α. Πεκλάρης, «δεν είχαμε μια συγκεκριμένη ιδέα για το τι θα υλοποιούσαμε. Ήρθαμε με ανοιχτό μυαλό. Συζητήσαμε με το Δήμαρχο, με τη διοίκηση του Κερά Τεπέ και με τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες για το τι θεωρούν καλύτερο να δημιουργηθεί. Όλοι μας είπαν ότι χρειάζεται ένα μέρος όπου οι πρόσφυγες να απασχολούνται για να μη δημιουργούνται εντάσεις. Σε αυτή τη λογική κι εμείς χτίζουμε έναν χώρο που όταν θα τελειώσει δεν θα θυμίζει προσφυγική δομή. Κάποιος μας είπε να μας φέρει Iso-Box. Το αρνηθήκαμε, δεν θέλουμε να γίνουμε καταυλισμούς, αλλά έναν χώρο απόδρασης από τις υφιστάμενες δομές.»
«Δεν είμαστε ΜΚΟ»
Η χρηματοδότηση προέρχεται καθαρά από ιδιώτες: «Κυρίως από Ελβετούς και Γερμανούς. Ο Ελβετικός Σταυρός δεν είναι ΜΚΟ. Δεν ζητήσαμε ούτε θέλουμε να πάρουμε κρατικό χρήμα, αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Είμαστε διαφανείς γιατί τα χρήματα τοποθετούνται μόνο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Ένα άλλο ζήτημα που μας κάνει να διαφέρουμε από τις ΜΚΟ είναι ότι δεν έχουμε τέτοια γραφειοκρατία. Επίσης δεν έχουμε τους κανόνες που γίνονται εμπόδια για να ολοκληρώνονται γρηγορότερα οι εργασίες. Είμαστε λοιπόν ένας οργανισμός που συμπληρώνει τα κενά που δυστυχώς είναι πολλά. Κανείς δεν ξεχνά ότι οι άνθρωποι που χτυπήθηκαν από το σεισμό στην Αθήνα το 1999 έμεναν επί τέσσερα χρόνια σε κοντέινερς. Δεν μπορώ λοιπόν να θεωρώ ότι είμαστε ιδιαίτερα οργανωμένοι στη διαχείριση κρίσεων.