Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένας ανεκτίμητος ιστορικός θησαυρός
Μέχρι την Κυριακή 16 Οκτωβρίου δίνεται η ευκαιρία επίσκεψης της Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης για όλους όσοι ενδιαφέρονται να δουν από κοντά έναν ασύγκριτο ιστορικό θησαυρό και να αντλήσουν πληροφορίες για την περίοδο 1919-1922 που αφορούν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα από την έκθεση «Μνήμη Μικρασίας 2022» που διοργανώνει η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου μαζί με τον Δήμο Μυτιλήνης με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.
Η έκθεση περιλαμβάνει συλλογές με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα, από φιλοτελιστές και συλλέκτες της Μυτιλήνης, αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας. Συμμετέχουν επίσης με εκθέματα οι φορείς: 98 ΑΔΤΕ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γενικά Αρχεία του Κράτους (Τμήμα Λέσβου), Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ).
Τα εκθέματα εντάσσονται χρονολογικά σε 3 ενότητες. Η πρώτη αφορά στην «Η ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία» και περιλαμβάνει εκθέματα με καρτ-ποστάλ της Σμύρνης και άλλων πόλεων με έντονο το ελληνικό στοιχείο, με επιστολόχαρτα και τιμολόγια ελληνικών επιχειρήσεων, με δημόσια έγγραφα, όπως πιστοποιητικά γεννήσεως και βαπτίσεως (κάποια υπογεγραμμένα από μητροπολίτες που αργότερα μαρτύρησαν και ανακηρύχθηκαν άγιοι από την Εκκλησία), αλλά και φωτογραφίες από τον διωγμό του 1914. Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο: «Η Μικρασιατική Εκστρατεία» και περιλαμβάνει αντίγραφο της πολεμικής σημαίας της Μεραρχίας Αρχιπελάγους και εκθέματα με φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ στρατιωτών, αξιωματικών, πολεμικών επιχειρήσεων και τελετών, με επιστολές στρατιωτικών, με τα γραμματόσημα, τις επισημάνσεις, τις ταχυδρομικές σφραγίδες, τα χαρτόσημα και τα χαρτονομίσματα που χρησιμοποιούνταν στις πόλεις που τίθονταν υπό ελληνική διοίκηση, καθώς και με τα χαρτονομίσματα και τις ομολογίες που σχετίζονται με το αναγκαστικό δάνειο του 1922.
Η τρίτη και τελευταία ενότητα έχει τίτλο « Η Μικρασιατική Καταστροφή και το προσφυγικό ζήτημα» και όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, Μιχάλης Βαΐτης περιλαμβάνει εκθέματα με φωτογραφίες και έγγραφα από την περίθαλψη και ενσωμάτωση των προσφύγων και τους προσφυγικούς συνοικισμούς, με τα γραμματόσημα του κινήματος «Επανάσταση 1922», με τα πρόσφατα γραμματόσημα για τους πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς, καθώς και με έγγραφα για τη διαχείριση των ανταλλάξιμων περιουσιών. Εδώ περιλαμβάνεται και έκθεμα με τη βάρκα Ευαγγελίστρια της οικογένειας Χαραλάμπους.
Προσωπικό γραμματόσημο & αναμνηστική ταχυδρομική σφραγίδα
Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφόρησε προσωπικό γραμματόσημο, χρησιμοποιήθηκε αναμνηστική ταχυδρομική σφραγίδα την ημέρα των εγκαινίων στο χώρο της έκθεσης, ενώ εκδόθηκε και αναμνηστικός φάκελος. Το γραμματόσημο έχει παράσταση το ζωγραφικό έργο «Διωγμός» (λάδι σε μουσαμά, 110 Χ 85 εκ.) του Κώστα Μανιατόπουλου, Διευθυντή του Μουσείου Τεριάντ. Η αναμνηστική σφραγίδα είναι εμπνευσμένη από τις βάρκες με τις οποίες οι πρόσφυγες κατέφυγαν στις ακτές της Λέσβου από τα απέναντι παράλια, όπως η οικογένεια Χαραλάμπους.
Το ταχυδρομικό κατάστημα Μυτιλήνης παρέμεινε ανοικτό την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ώρες 9.00-14.00 για την εξυπηρέτηση των φιλοτελιστών και άλλων ενδιαφερομένων που ήθελαν να προμηθευτούν γραμματόσημα ή άλλα φιλοτελικά προϊόντα.
Η διάρκεια της έκθεσης
Η έκθεση θα λειτουργήσει ως τις 16 Οκτωβρίου με το εξής ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη: 9:00-13:00 και 18:00-20:00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00-13:00. Σάββατο, Κυριακή: 10:00-13:00. Μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης για ξενάγηση στα εκθέματα και ενημέρωση για το γραμματόσημο και τον φιλοτελισμό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τα εγκαίνια
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης γραμματοσήμων και τεκμηρίων «Μνήμη Μικρασίας 2022» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Μυτιλήνης και η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου (ΦΕΛ) με την υποστήριξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ). Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης π. Ιάκωβος Καραμούζης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβου, ο Στρατηγός Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ κ. Γρηγόριος Μπουντλιάκης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Ευστράτιος Κύτελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Χριστόφας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Τσακύρης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης κ. Αλέκος Κουζινόγλου, ο Διευθυντής Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, ο Περιφερειακός Τομεάρχης Νήσων των ΕΛΤΑ κ. Ηλίας Παναγόπουλος, η Προϊσταμένη του Κεντρικού Ταχυδρομικού Καταστήματος Μυτιλήνης κα Μαρία Μαρινέλλη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Λέσβου των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) κα Άννα Λιγνού, η κα Δώρα Τζέκου από την Κεντρική Διεύθυνση Δημοσίων-Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κα Πέρθα Καλέμη ως εκπρόσωπος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, μέλη και φίλοι της ΦΕΛ και πλήθος κόσμου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, ο Δ/της Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ενώ σύντομες περιγραφές των εκθεμάτων έκαναν η Προϊσταμένη των ΓΑΚ Λέσβου, ο Αντιπρόεδρος της ΦΕΛ κ. Στρατής Αναγνώστου και ο Πρόεδρος της ΦΕΛ κ. Μιχάλης Βαΐτης. Γραπτούς χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (ΕΦΟ) κ. Νίκος Μαλλούχος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Θεματικού Φιλοτελισμού & Νεότητας και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΦΟ κ. Παντελής Λεούσης, ο Πρόεδρος της Φιλοτελικής Ένωσης Δωδεκανήσου κ. Νίκος Καρανικόλας, ο έφορος του περιοδικού Φιλοτέλεια της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας κ. Κώστας Χαζάπης, καθώς και πολλά μέλη και φίλοι της ΦΕΛ εκτός Λέσβου.