Ακατανόητο ξέσπασμα Κατζανού ότι θα βγει «με το όπλο»! «Έκανα την απεργία πείνας για να μην ξεφύγει η κατάσταση και ανέλαβα μόνος τις ευθύνες της διαμαρτυρίας» είπε ο Ν. Τρακέλλης

«Θα βγω με όπλο» [Vids]

28/06/2018 - 11:37 Ενημερώθηκε 29/06/2018 - 14:32

«Έχω κουραστεί και εγώ και ο τόπος» τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, στον Γιάννη Μπαλάφα, υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον οποίο συζήτησε σε ευρεία σύσκεψη παρόντων παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης χτες στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Μπαλάφας επανέλαβε τη δέσμευση Βίτσα περί αποσυμπίεσης από Σεπτέμβρη με τη μεταφορά ευάλωτων στην ενδοχώρα σε δομές υπό κατασκευή και ότι την ερχόμενη εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση για τον βιολογικό καθαρισμό της Μόριας. Σε ακατανόητο ξέσπασμα επιδόθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας που απείλησε ότι θα βγει με το όπλο σε περίπτωση που μεταφερθεί ο καταυλισμός, ενώ δήλωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση. Στον αντίποδα, ο κ. Τρακέλλης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε την απεργία πείνας, επιθυμώντας να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον διαμαρτυρόμενο πληθυσμό.

Ο Ν. Τρακέλλης

«Μίλησα με τον κ. Μπαλάφα και με τον κ. Γκουγκουλή. Με αυτά που τραβάω καθημερινά, δεν μπορώ να πιστέψω εύκολα τίποτα, είμαι επιφυλακτικός. Ο κ. Μπαλάφας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το Κέντρο της Μόριας θα έχει 3,5 χιλιάδες με σταδιακή αποσυμφόρηση. Είπε ότι μέχρι και τη Δευτέρα- Τρίτη θα υπογραφεί για το αποχετευτικό και τα λύματα. Είπαμε για τις αποζημιώσεις, τις διεκδικούμε γιατί ανήκουν στον κόσμο και πρέπει να είναι στο ταμείο του Δήμου 121.000 ευρώ. Εγώ όμως δεν θέλω τις αποζημιώσεις, θέλω την ηρεμία μου. Να λειτουργεί σωστά ο καταυλισμός, να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς, ώστε να μην έχουμε προβλήματα ούτε στο χωριό» τόνισε μετά τη σύσκεψη ο κ. Τρακέλλης.

 

Και πρόσθεσε: «Τι έπρεπε να κάνω, διαμαρτυρήθηκα μόνος μου για να κρατώ τις ισορροπίες και την αξιοπρέπεια του χωριού μου. Ο καθένας μπορεί να λέει να βγούμε στους δρόμους, δεν ξέρει όμως πώς μπορεί να ξεφύγει κάποιος. Το πήρα επάνω μου και ας κριθώ. Στεναχώρησα τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, το πήρα επάνω μου, για τον τόπο μου και για τους πρόσφυγες.»

 «Να δημιουργήσουμε ένα σημείο το καλοκαίρι, ώστε οι μεταφραστές να τους υποδεικνύουν πού μπορούν να κάνουν μπάνιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Παναγιούδας, Βαγγέλης Βιόλατζης που πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των χωριών πρέπει να γνωρίζουν για τον αριθμό των αφίξεων και ευχαρίστησε τον κ. Μπαλάφα για την παρουσία του.

Στην εκτενή σύσκεψη υπό τον υφυπουργό, Γ. Μπαλάφα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Ο Γ. Μπαλάφας

Ο κ. Μπαλάφας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επέκτασης του καταυλισμού στον σχεδιασμό του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετά τη σύσκεψη ανέφερε: «Όσα είπε ο κ. Τρακέλλης, νιώθω ότι βγαίνουν μέσα από την καρδιά και τη λογική του. Κατανοούμε τον αγώνα του και τα αίτια. Πιστεύουμε ότι και με αυτή τη διαμαρτυρία έβαλε ένα λιθαράκι να αντιμετωπιστούν καλύτερα κάποια ζητήματα. Είναι γνωστή η δέσμευση του κ. Βίτσα ότι τον Σεπτέμβριο προγραμματίζουμε τη μεγάλη αποσυμφόρηση μαζί με τον έλεγχο των ροών. Η δέσμευση ισχύει και κάνουμε όλες τις ενέργειες για να κάνουμε πραγματικότητα την αποσυμφόρηση. Η σύμβαση για το θέμα των λυμάτων είναι στο γραφείο του υπουργού. Για το θέμα της αστυνόμευσης, προβληματιζόμαστε κι εμείς. Η υπερσυσσώρευση πληθυσμού δημιουργεί εκ των πραγμάτων προβλήματα».

«Σε ποιες δομές, στο Κουτσόχερο ή στα Διαβατά ή σε διαμερίσματα στα Τρίκαλα δε νομίζω ότι έχει και πολύ σημασία», ξεκαθάρισε, και πρόσθεσε: «Βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα για τις δομές αυτές και σταδιακά θα γίνεται η μεταφορά. Δεν έχω καμία διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Θέλουμε τους 55.000 εγκλωβισμένους να τους κατανέμουμε σωστά στη χώρα. Υπάρχουν πόλεις συντηρητικές, που και με την παρουσία της εκκλησίας δέχτηκαν τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα»

Το SOS Κατζανού

«Δεν θα πω από την καρδιά μου ότι σας καλωσορίζω» ανέφερε αρχικά ο κ. Κατζανός κατά τη σύσκεψη. «Λυπάμαι που είμαι κάτοικος αυτού του νησιού. Από το 2014 που αναλάβαμε, αναλάβαμε για να υπηρετήσουμε τους πολίτες αυτού του νησιού και τον τόπο. Δυστυχώς σε μια γρήγορη εξέλιξη δεχτήκαμε αυτές τις προσφυγικές ροές. Τους περιθάλψαμε, τους βοηθήσαμε, σταθήκαμε δίπλα τους, αλλά αυτό είχε απήχηση ως αδυναμία. Όταν το κράτος ήταν απόν και οι Βρυξέλλες το ίδιο, ο Δήμος ήταν παρών. Δυστυχώς η εξέλιξη ήταν πάρα πολύ άσχημη. Βλέπω μια εκμετάλλευση από τους κυβερνώντες. Την αδυναμία μας την κάνετε όπλο. Χτες ένας μετανάστης ξάπλα στο οδόστρωμα, από πάνω του οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» φωτογραφία ότι τον περιθάλπουν. Έτσι θα υποδεχτούμε τους τουρίστες; Μόλις έβαλα τις φωνές, έβγαλαν τις μπλούζες, ήρθε το ΕΚΑΒ και λυπάμαι αλλά με το ζόρι τον έβαλα εγώ στο ΕΚΑΒ. Αστυνόμευση. Νόμος να εφαρμοστεί άμεσα, χτες όχι αύριο. Εκπέμπουμε ένα sos. Ξυπνάω τρεις το πρωί. Δεν αισθάνομαι αντιδήμαρχος, αλλά εργαζόμενος για να καθαρίσω τις βιτρίνες που έχουν αφοδεύσει που θα ξυπνήσει ο άλλος και θα πάει στη δουλειά του.

Χρειάζεται αποσυμφόρηση, και να πάνε στη Ρόδο και αλλού. Και να προτείνω και άλλο, μπορούν να μαζευτούν και να πάνε στο Γαϊδουρονήσι. Οι ΜΚΟ είναι κράτος εν κράτει. Βοηθήστε μας. Αυτά έχω να πω. Λυπηθείτε τον τόπο μας».

Ξέφυγε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας….

Και το σημείο που ξέφυγε…

Σε άλλο σημείο κατά τη σύσκεψη ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι «Τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να έχουμε ελεγχόμενη την κατάσταση με πολιτισμό, χωρίς επιθέσεις. Μπορούμε να βρούμε άλλο τρόπο; Δεν προτείνω δεύτερο καταυλισμό για να μην παρεξηγούμαστε.» Εκεί είναι που… ξέφυγε ο κ. Κατζανός και ανέφερε: «Καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν σκοπεύω να ξαναέρθω (σ.σ. κατέλθω) στις εκλογές, να θέσω τον εαυτό μου (σ.σ. υποψήφιο), με τίποτα με αυτά που έζησα, έτσι; Δεν το συζητάω. Τελεία. Σε έναν χρόνο τελειώνω. Εάν όμως, πριν, προταθεί να πάει σε άλλο μέρος το καμπ, τυγχάνει να είμαι αντιδήμαρχος Ευεργέτουλα, Αγιάσου, Πολιχνίτου και όλης της βορειοδυτικής Λέσβου, γεωγραφικός (σ.σ. αντιδήμαρχος) θα βγω με όπλο, θα βγω με όπλο και όποιος τολμήσει, θα τον δολοφονήσω. Το λέω. Αυτά που ζήσαμε υπουργέ, δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, ούτε ψύλλος στον κόρφο μας»

Απάντηση Δήμου Λέσβου στον Γ. Μπαλπακάκη

Τα προβλήματα οφείλονται στους υπεράριθμους

Σχετικά με τις δηλώσεις του Διοικητή του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννη Μπαλμπακάκη στο φύλλο της εφημερίδας μας της 26-6-2018, αναφορικά με την βοήθεια που παρέχει ο Δήμος Λέσβου στον Πρόεδρο της Μόριας Νίκο Τρακελλη, όπου ο κ. Μπαλπακάκης ανέφερε ότι ο Δήμος οφείλει να βοηθήσει περαιτέρω το χωριό, το γραφείο Τύπου του δημάρχου αναφέρει τα παρακάτω:

«Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται από την πρώτη στιγμή πολυεπίπεδα και έμπρακτα δίπλα στον Πρόεδρο και τους κατοίκους της Μόριας. Η αρμοδιότητα κοπής χόρτων από τον Δήμο αφορά τα ευρισκόμενα εντός οικισμού χόρτα. Αρμοδιότητα στην οποία ο Δήμος ανταποκρίθηκε και συνεχίζει όπου χρειάζεται να ανταποκρίνεται επαρκώς. Άλλωστε όπως είναι γνωστό οι πρόσφατες πυρκαγιές συνέβησαν εντός ιδιωτικών οικοπέδων- κτημάτων.

Καλούμε τον  κ. Μπαλμπακακη  εάν θέλει να βοηθήσει αποτελεσματικά τόσο τους κατοίκους της Μόριας όσο και τον κ. Τρακέλλη, να  συμβάλλει με τις ενέργειες που του αναλογούν στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, στην ουσιαστική αποσυμφόρηση του ΚΥΤ, και όχι να υποδεικνύει λανθασμένα και ατυχώς τον Δήμο ως έμμεσο υπεύθυνο για τις πυρκαγιές γύρω από αυτό.

Η πηγή των προβλημάτων των κατοίκων της Μόριας και των γύρω περιοχών οφείλονται στην ύπαρξη υπεράριθμων αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ Μοριας. Κάθε άλλη αιτιολόγηση είναι παραπλανητική.»

Σύλλογος Μόριας Παναγιούδας για το κλείσιμο των άτυπων δομών

«Να προλαμβάνουν οι Αρχές»

Μετά την καταγγελία του Συλλόγου κατοίκων Μόριας -Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας για  δραστηριότητες της ΜΚΟ «Συμπαράσταση Λέσβου ΑΜΚΕ» και την απόφαση της Περιφερειάρχη να κλείσουν οι άτυπες δομές, ο Σύλλογος κρίνει θετικά την απόφαση αυτή «και περιμένουμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να τηρήσει τη δέσμευσή του για τον έλεγχο της νομιμότητας και του τρόπου λειτουργίας όλων των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί μας.»

Επίσης μετά την αναφορά του Συλλόγου (τον Απρίλιο), κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και ψέκασαν, καθυστερημένα όμως (το Μάιο), τα λιμνάζοντα λύματα στους παρακείμενους χειμάρρους του χωριού της Μόριας. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης είναι τα αναρίθμητα και μολυσμένα κουνούπια που ταλαιπωρούν φέτος το χωριό.

«Εύλογο όμως θα ήταν οι αρχές αυτού του τόπου να αντιλαμβάνονται μόνες τους τα οφθαλμοφανή ,τεράστια και γνωστά τοις πάσι προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή (λύματα, παραβατικότητα, επέκταση ΚΥΤ) , να βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων, να τους βοηθούν, να επιλαμβάνονται τη λύση των προβλημάτων και να μην περιμένουν καταγγελίες και αναφορές από τους τοπικούς συλλόγους για να ενεργοποιηθούν» καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συλλόγου κατοίκων Μόριας- Παναγιούδας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey