Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι αυξήσεις στην κατανάλωση νερού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν λογικές σε μία εποχή όπου θα πρέπει ο καταναλωτής να αντιληφθεί την αξία του. Ωστόσο τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΛ, δείχνουν ότι διοίκηση και αυτοδιοικητικοί δεν έχουν αντιληφθεί την αξία του. Αυτό γιατί οι όποιες αποφάσεις τους δεν έρχονται να λύσουν τις παθογένειες, που διατηρούνται χρόνια τώρα με ότι αυτό συνεπάγεται για μια επιχείρηση που σκοπό έχει να υπηρετήσει το δικαίωμα του ανθρώπου σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό. Βέβαια μπορεί να αντιληφθεί κάποιος το «ανήθικο» της καταστάσεως, δεδομένου ότι στο 2024 σε χώρους υψηλής κατανάλωσης νερού ή δεν υπάρχουν υδρομετρητές ή είναι «πειραγμένοι».
«Πηγές» που γνωρίζουν τα της ΔΕΥΑΛ αναφέρουν ότι σε γήπεδα με γκαζόν, όπου απαιτείται νερό για διατήρηση της καλής κατάστασης του χώρου για να μπορούν να παίζουν οι ομάδες δεν υπάρχουν υδρομετρητές. Όπως υδρομετρητές δεν υπάρχουν στην Μαρίνα Πλωμαρίου και σε ολόκληρους οικισμούς. Παράλληλα εντοπίζονται «πειραγμένοι» υδρομετρητές με ασυνήθιστα χαμηλή κατανάλωση στο Λιμενικό Ταμείο, σε μονάδες υγείας, σε στρατόπεδα, στο ΚΕΔ Λέσβου, ακόμη και σε ξενοδοχεία -που υπολογίζουν στην χρέωση των πελατών την κατανάλωση νερού!
Μάλιστα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την ευαισθησία και το περί δικαίου αίσθημα που διακρίνει κάποια μέλη της νέας Διοίκησης της ΔΕΥΑΛ που σχετίζονται άμεσα με τους παραπάνω χώρους - δηλαδή γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν υδρομετρητές- ωστόσο θεώρησαν δίκαιο να ψηφίσουν αυξήσεις τιμών για τους ανόητους- ας μας επιτραπεί ο όρος - καταναλωτές που θέλησαν να έχουν υδρομετρητές.
Δεν θα αναλωθούμε στις στρατηγικές «κωλοτούμπες» δημοτικών συμβούλων που μέχρι πέρυσι καταψήφισαν τις αυξήσεις του νερού και έθεταν όρους και προϋποθέσεις επικαλούμενοι τα παραπάνω στοιχεία ή τα 8 εκ. ανείσπρακτα της ΔΕΑΥΛ για την όποια αύξηση. Αντιθέτως φέτος, που δεν διορθώθηκε τίποτα, με την διαχείριση του νερού στην Λέσβο, θεώρησαν σωστό να υπερψηφίσουν, ή άλλοι που την ...έκαναν- ενώ τους είχε ορίσει ο κόσμος με την ψήφο τους να βρίσκονται εκεί- σήμερα εισηγούνται τις αυξήσεις.
Θα αναλωθούμε όμως στο θέμα των προβληματικών καταστάσεων που οι μέχρι τώρα διοικήσεις της ΔΕΥΑΛ φαίνεται να τις ανέχονται. Σε κάθε περίπτωση η ορθή διοίκηση σηματοδοτεί επίλυση προβλημάτων και αυτό τον δρόμο ακολουθούν οι σωστές Διοικήσεις. Μπορεί στην Λέσβο, η ιστορία να έχει δείξει ότι οι περισσότερες διοικήσεις οργανισμών ή εταιρειών συνηθίζουν να ακολουθούν πορεία Τιτανικού, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο ορθός δρόμος.
Παράλληλα εκκωφαντική μπορεί να πει κανείς πως είναι η σιωπή του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, όχι τόσο ως προς τις νέες ανατιμήσεις, αλλά ως προς την διατήρηση των προβλημάτων της εταιρείας, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή της, όπως και των ίδιων ως εργαζομένων στην εταιρεία.
Καταλήγοντας στον σχολιασμό θα μνημονεύσουμε τα λόγια που σημειώνονται στο απόσπασμα από πρακτικό της 3/26-1-2021 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης με θέμα «Έγκριση νέων τιμών ύδρευσης - αποχέτευσης ΔΕΥΑΛ έτους 2021» και που ειπώθηκαν από έναν άνθρωπο που τότε είχε δώσει αρνητική ψήφο, ενώ σήμερα θετική : «Η υπηρεσία θα πρέπει να διορθώσει όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν το αυξημένο κόστος και αν δεν αλλάξει κάτι σε διάστημα 5-6 μηνών τότε να συζητήσει ξανά το θέμα αύξησης των τιμών».