Για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Λουτρών

09/04/2015 - 15:18

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμά μας για το λεγόμενο «Γαλλικό Νεκροταφείο» στη Σκάλα Λουτρών ο αναγνώστης μας κ. Νίκος Σπανός, τοπικός σύμβουλος Λουτρών, μας έστειλε επιστολή με την οποία αναφέρεται στη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Επιστολή με αφορμή δημοσίευμα του «Ε»

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμά μας για το λεγόμενο «Γαλλικό Νεκροταφείο» στη Σκάλα Λουτρών ο αναγνώστης μας κ. Νίκος Σπανός, τοπικός σύμβουλος Λουτρών, μας έστειλε επιστολή με την οποία αναφέρεται στη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στην επιστολή αυτή ο κ. Σπανός αναφέρει:

«Με αφορμή το δημοσίευμα σας με θέμα «Η πατρίς...ευγνωμονούσα;» θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που αναδείξατε το μνημείο της περιοχής μας, με λυπεί όμως το γεγονός που τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει εκείνες οι ενέργειες για να αποκατασταθούν αυτές οι ψυχές που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας αναφέρω ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός από ιστορικά μνημεία, από τα οποία τα περισσότερα παραμένουν αναξιοποίητα, ανεκμετάλλευτα και το πιο στενάχωρο καταστρέφονται και εξαφανίζονται μέρα με τη μέρα.

Θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια ανάδειξης αυτών των μνημείων, ώστε να γίνουν γνωστά και επισκέψιμα στον κόσμο μαθαίνοντας την ιστορία των Λουτρών.
Είναι ευθύνη μας να τα διατηρήσουμε και να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.
Μέσα από ιστορικά βιβλία αλλά και μαρτυρίες συγχωριανών μου οφείλω επιγραμματικά να σας αναφέρω μερικά από αυτά:
Εντός του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το ψηλό καμπαναριό της κτισμένη το 1815 και ο πύργος Βιεννά που χρονολογείται το 1826.

Νότια του χωριού στην περιοχή Παληόλουτρος παρουσιάζεται έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον λόγω του ότι διακρίνονται ίχνη αρχαίου οικισμού.

Λίγο ψηλότερα στη θέση «παλιά εκκλησιά» υπάρχουν ερείπια βυζαντινής εποχής, όπου λέγεται από μαρτυρίες ότι εκεί έζησε εξόριστη και πέθανε η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία.

Επίσης στην περιοχή Τσεσμέδες νοτιοανατολικά από το χωριό βρίσκεται η Βασιλική εκκλησία των Λουτρών με θαυμάσιο τρίχρωμο ψηφιδωτό του μεσαίου κλιτού της από πτηνά και κληματίδες που τείνει να εξαφανιστεί.

Στην πλαγιά του βουνού Δίβολο έχουν βρεθεί έξι αρχαίοι τάφοι με όστρακα που χρονολογούνται στα τέλη του 5ου και αρχών του 4ου αιώνα.

Στην περιοχή της Σκάλας Λουτρών βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς της Αψηλής (Προσφυγοπαναγιά), η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε από τους Μικρασιάτες που ήρθαν στην περιοχή από τον μεγάλο διωγμό, καθώς επίσης και το παραδοσιακό ναυπηγείο ο γνωστός «ταρσανάς» όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά την τοποθέτηση του πλοίου στα «βάζα» την ανέλκυση του καθώς και τη στιγμή που πέφτει στη θάλασσα μετά την επισκευή του.

Λίγο έξω από το χωριό της Σκάλας Λουτρών και προς την έξοδο προς Χαραμίδα βρίσκεται το γαλλικό νεκροταφείο μνημείο του Ά Παγκοσμίου πολέμου.

Ακόμη στη Σκάλα Λουτρών στο κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου έχει βρει στέγη το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 το οποίο έχει εγκαινιαστεί από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Αύγουστο το 2006  και μέσα εκεί φυλάσσονται με ιδιαίτερη ευλάβεια ανεκτίμητα κειμήλια, αντικείμενα και χειρόγραφα έγγραφα μεγάλης ιστορικής αξίας τα οποία έφεραν μαζί τους από τα απέναντι παράλια, για να μας θυμίζουν την μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ποτέ ο ελληνισμός.

Ακριβώς απέναντι από το χώρο του μουσείου διασώζεται το μόνο προσφυγικό σπίτι για το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μια προσφυγική κατοικία  του 1930, λόγω όμως της εκτεταμένης φθοράς που παρουσιάζει, θα ήταν καλό να βρεθεί μια λύση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάδειξη της και να δοθεί προς χρήση.  

Σίγουρα θα υπάρχουν και πολλά περισσότερα και ίσως αυτό να είναι η αφορμή να τα ανακαλύψουμε και να τα κατοχυρώσουμε για όφελος των μελλοντικών γενεών μας.

Να σας αναφέρω ότι στο χώρο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του συλλόγου «το Δελφίνι» έχει κατασκευαστεί από το έτος  1996 με πρωτοβουλία το συλλόγου θερινό αμφιθέατρο με τρεις πέτρινες κερκίδες χωρητικότητας 200 ατόμων περίπου που μπορούν να φιλοξενήσουν πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και σε συνεργασία  με το Δημοτικό σχολείο Λουτρών, με τη βοήθεια των μικρών μαθητών μας, να γίνουν εργασίες με θέμα «Εξερευνώντας μαθαίνουμε την ιστορία των Λουτρών».

Γνωρίζοντας την προσφορά σας και την ευαισθησία σας για την προκοπή αυτού του τόπου θα σας παρακαλέσω λόγω του ότι πλησιάζει και η θερινή περίοδος  και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχαιολογικές υπηρεσίες του τόπου μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όλος αυτός ο πολιτισμός να βγει ξανά στην επιφάνεια.

Με εκτίμηση
Νικόλαος Χ. Σπανός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey