«Υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων»

06/03/2015 - 22:21

Τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης αναδεικνύει μέσα από επιστολή του προς το «Ε» ο προϊστάμενος τού ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, πνευμονολόγος Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Απάντηση Χατζηγιάννη για την κατάσταση στο ΠΕΔΥ

Τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης αναδεικνύει μέσα από επιστολή του προς το «Ε» ο προϊστάμενος τού ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, πνευμονολόγος Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Ο κ. Χατζηγιάννης, εκφράζει την αντίρρησή του για το χαρακτηρισμό της κατάστασης στο ΠΕΔΥ ως «υπό κατάρρευση», παραδεχόμενος ωστόσο πως υπάρχουν αρκετές δυσλειτουργίες και ζητώντας τη βοήθεια όλων ώστε να πεισθούν οι διοικούντες να επιληφθούν των κακώς κειμένων. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Χατζηγιάννη:

«Διαβάζοντας το άρθρο σας, τόσο εγώ όσο και οι γιατροί της Μονάδας μας, διερωτόμαστε αν πρέπει να εξακολουθούν να μας εμπιστεύονται οι περίπου 200 ασθενείς που προσέρχονται καθημερινά ζητώντας ιατρική βοήθεια.

Η ερώτηση είναι απλή: Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε ή απλά να προσελκύσουμε κοινό με “βαρύγδουπους” τίτλους; Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Ασφαλώς και από το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης λείπουν γιατροί σε σύγκριση με την εποχή τού πρώην ΙΚΑ και μάλιστα νευραλγικές ειδικότητες (π.χ. καρδιολόγος, παιδίατρος).

Μείναμε πέντε συνάδελφοι που περάσαμε τη βάσανο της διαθεσιμότητας τέτοια εποχή πέρυσι και ήρθαν οικειοθελώς να μας συνδράμουν σε μόνιμη βάση δύο γενικοί γιατροί και μία παθολόγος, μία επικουρική παθολόγος και μία επικουρική μικροβιολόγος (οι μόνες που ενδιαφέρθηκαν στην προκήρυξη για οκτώ θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων…) και μας ενισχύουν επίσης ορισμένες σταθερές μέρες της εβδομάδας (για να μην αφήνουν ακάλυπτη την ύπαιθρο), άλλοι τέσσερις γενικοί γιατροί.

Για το νοσηλευτικό προσωπικό δε θα μπορούσα να ισχυριστώ το ίδιο. Όλο το προσωπικό τού τέως ΙΚΑ μεταφέρθηκε στο ΠΕΔΥ (εννιά νοσηλεύτριες, τρεις μαίες, τέσσερις υπάλληλοι εργαστηρίων, μία επισκέπτρια υγείας, μία κοινωνική λειτουργός και τέσσερις διοικητικοί -υπάρχει μόνο μία σοβαρή έλλειψη σε τεχνολόγο ακτινολογικού). Άραγε, τα κέντρα υγείας που δουλεύουν 24ωρο, πόσο προσωπικό διαθέτουν;

Ο τίτλος του άρθρου, όμως, μειώνει και υποβαθμίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων πασχίζουν να κρατήσουν όρθια αυτή την πολύπαθη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Δε μας ενισχύει το κουράγιο να συνεχίσουμε, αντίθετα μας απογοητεύει.

Από πού προέκυψε ότι παραπέμπουμε την πλειοψηφία των ασθενών που προσέρχονται για εξετάσεις, στο Νοσοκομείο; Εδώ “φτύσαμε αίμα” παλεύοντας με τη γραφειοκρατία για να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπέστατη λειτουργία των εργαστηρίων μας.

Ο βουλευτής μας κ. Ζερδελής το γνωρίζει από πρώτο χέρι. Είναι αλήθεια αυτό που παρατήρησε ο αγαπητός συνάδελφος πρώην διευθυντής της Μονάδας (αναρωτιέμαι, όμως, γιατί δεν παρέμεινε στη Δημόσια Υγεία να δώσει και εκείνος ένα χεράκι βοηθείας και προτίμησε το ιδιωτικό του ιατρείο…).

Δεν έχουμε 700 συνταγές τη μέρα γιατί απαγορέψαμε να έρχονται σακούλες με βιβλιάρια από τα φαρμακεία και ναι μεν είμαστε απελπιστικά λίγοι, αλλά δε δουλεύουμε ένα τρίωρο με το μυαλό μας σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο και τον κόσμο που μας περιμένει… Εξετάζουμε τους ασθενείς μας, είτε τακτικά στα ιατρεία είτε στο Τμήμα Επειγόντων που εμείς δημιουργήσαμε μαζί με τη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Κανείς δε μας το επέβαλε. Αντί να μας χλευάζετε, δώστε και σεις ένα χεράκι να πείσουμε τους διοικούντες να μη κλείνουμε στις 14:00, γιατί όντως αναγκαζόμαστε να κάνουμε μισές δουλειές και να μην παρακολουθούμε όσο θέλουμε τους αρρώστους μας. Άμεσες λύσεις σάς προτείναμε. Καλό βέβαια είναι να υπάρχει μεσο-μακρυπρόθεσμος σχεδιασμός όταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες οικονομικές συγκυρίες, αλλά μέχρι τότε, είμαστε αναγκασμένοι να δουλέψουμε με αυτά που έχουμε. Το “όλα ή τίποτα” ενέχει τον κίνδυνο του πραγματικού λουκέτου της Μονάδας μας και τότε…»

σ.σ. Στις δεκάδες αναφορές του στις δυσμενείς τα τελευταία χρόνια μεταβολές, τόσο στο Πρωτοβάθμιο όσο και στο Δευτεροβάθμιο Σύστημα Υγείας, το «Ε» ουδέποτε χλεύασε οποιαδήποτε προσπάθεια και πάντοτε τόνιζε τη φιλότιμη προσπάθεια του συνόλου των εργαζομένων να καλύψουν τις όποιες δυσλειτουργίες και ελλείψεις στους κρίσιμους για όλους μας χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η επιστολή του κ. Χατζηγιάννη, η οποία προφανώς βρίσκει σύμφωνους συνολικά τους εργαζόμενους στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, επιβεβαιώνει το χθεσινό μας δημοσίευμα για τη σοβαρότητα των προβλημάτων στο ΠΕΔΥ και εξυπακούεται ότι συμπράττουμε σε κάθε προσπάθεια των εργαζομένων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Άλλωστε, αυτός είναι ο απώτερος στόχος τόσο του χθεσινού όσο και των μέχρι τώρα δημοσιευμάτων μας.

Αν ο τίτλος «υπό κατάρρευση» ακούγεται υπερβολικός στον κ. Χατζηγιάννη, τότε πολύ ευχαρίστως τον αντικαθιστούμε με τη δική του φράση από τη συγκεκριμένη επιστολή: «Ο τίτλος του άρθρου, όμως, μειώνει και υποβαθμίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων πασχίζουν να κρατήσουν όρθια αυτή την πολύπαθη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας». Τα ερώτημα που αυτομάτως δημιουργείται, είναι πώς κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι εργαζόμενοι να κρατήσουν όρθιο κάτι που δεν... καταρρέει.
Ακόμα, είμαστε πρόθυμοι να φιλοξενήσουμε με αναλυτικά δημοσιεύματα τις πολύ σοβαρές επισημάνσεις του κ. Χατζηγιάννη για «σακούλες με βιβλιάρια από φαρμακεία» και «γιατρούς που δούλευαν τρίωρα με το μυαλό σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey