Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

Κατεδάφιση των Δημοτικών Σφαγείων στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης

13/04/2024 - 08:30 Ενημερώθηκε 13/04/2024 - 10:04

Κατά την συνεδρίαση της 01/04/2024 του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης αποφασίστηκε ομόφωνα η κατεδάφιση των κτηρίων των πρώην Δημοτικών Σφαγείων και του παρακείμενου κτίσματος νεωτερικού χαρακτήρα στην περιοχή του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης.

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση παρίστατο και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για την αδήριτη ανάγκη κατεδάφισης των κτηρίων των πρώην Δημοτικών Σφαγείων και του παρακείμενου κτίσματος με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Η εισήγηση έγινε από τον Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος στην εισήγησή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί την πιο καίρια αρχαιολογική και ιστορική θέση στην πόλη της Μυτιλήνης, την οποία χαρακτηρίζουν το εμβληματικό μνημείο του Κάστρου, οι λιμενοβραχίονες του βορείου εμπορικού λιμένα της Μυτιλήνης του 4ου αιώνα πΧ και η ελληνιστική στοά στο οικόπεδο του Δήμου. Το παράλιο μέτωπο της περιοχής χαρακτηρίζουν επίσης ο ΙΝ του Αγίου Νικολάου, παλαιό τζαμί, καθώς και το Βαλιδέ Τζαμί επί της οδού Κορνάρου.

Πρόκειται, όπως, αναφέρθηκε για μια περιοχή που εκτός της αρχαίας ιστορίας της, αποτέλεσε τον πυρήνα των εμπορικών δραστηριοτήτων της οθωμανικής κοινότητας πριν την απελευθέρωση του 1912, καθώς και τη θέση που υποδέχτηκε πρώτη το κύμα των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής.

Τα κτήρια των πρώην Σφαγείων καταγεγραμμένα στο Ελληνικό Κτηματολόγιο Βορείου Αιγαίου ως ενιαίο ακίνητο του Δήμου Λέσβου, κατασκευάστηκαν σύμφωνα με το αρχειακό υλικό τη δεκαετία του 1960 αφού καταστράφηκε το μεταπύργιο διάστημα του βορείου τείχους του Κάστρου. Για την ίδρυσή τους στη συγκεκριμένη θέση το Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην αριθμ. 30/24-07-1957 συνεδρία του αποφάνθηκε αρνητικά και ζήτησε να επιλεχθεί άλλη θέση, ενώ από την ίδια χρονική περίοδο καταγράφεται ο αγώνας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Τοπικών  Συλλόγων και ιδιωτών για την κατεδάφισή τους. (..) Ο χώρος που περιβάλλει το εξωτερικό τείχος του Κάστρου αποτελεί το άμεσο περιβάλλον του χαρακτηρισμένου μνημείου και η εγκατάσταση κτισμάτων μεγάλης κλίμακας, όπως των υφιστάμενων πρώην Δημοτικών Σφαγείων σε επαφή σχεδόν με αυτό, λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς το μνημείο του Κάστρου, δημιουργεί ένα αρχιτεκτονικό αποτύπωμα ασύμβατο με τα μνημεία του παραλιακού μετώπου της Επάνω Σκάλας και συντελεί στην υποβάθμιση του μνημειακού οχυρωματικού συνόλου. (..) Την αδήριτη ανάγκη της αποδόμησης των παραπάνω κτισμάτων επεσήμανε και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά την επίσκεψή της στην Λέσβο στις αρχές Ιουνίου του 2023.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey