Για την αποκατάσταση του θεάτρου

Ο υπεύθυνος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης, Στρατής Βλαστάρης Ο υπεύθυνος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης, Στρατής Βλαστάρης Φωτογραφία Αρχείου Ελένη Γαλάνη

1500 ευρώ από το Θεατρικό Εργαστήρι και τους Άστεγους στο Αναγνωστήριο

17/04/2024 - 13:39 Ενημερώθηκε 17/04/2024 - 21:49

Οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης, που παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Μικρές ιστορίες φόνων» του Παναγιώτη Μπρατάκου στο Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 22, 23 και 24 Μαρτίου 2024 και η Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «ΑΣΤΕΓΟΙ», που ανέλαβε την υποστήριξη και την οικονομική διαχείριση της εν λόγω παραγωγής, συναποφάσισαν  να παραχωρήσουν μέρος των εσόδων των παραστάσεων, που ανέρχεται στο ποσό των 1.500€, στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Στο σχετικό δελτίο Τύπου γίνεται αναφορά στο Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», που ιδρύθηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα (1894), ως συλλογικός φορέας της προσπάθειας ορισμένων Αγιασωτών που επιδίωκαν να προωθήσουν τη γενική παιδεία, τα γράμματα και τις τέχνες, στο πλαίσιο της Αγιασώτικης κοινωνίας.

Ιδρύθηκε από εμπόρους, βιοτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ονομαζόταν Φιλόμουσος Αδελφότης Αγιάσου «Η Ανάπτυξις», από το επόμενο όμως έτος (1895), καθιερώθηκε η ονομασία Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξις», την οποία φέρει μέχρι και σήμερα προσαρμοσμένη στη δημοτική (Αναγνωστήριο Αγιάσου «ΗΑνάπτυξη»). Ως ιδρυτής του Αναγνωστηρίου φέρεται ο Ηρακλής Νταρέλλης (οπλοποιός), στο μαγαζί του οποίου στεγάστηκε αρχικά το σωματείο, στη συνοικία «Απέσος» της Αγιάσου.

«Σήμερα, επτά χρόνια μετά την καταστροφή, το ιστορικό θέατρο του Αναγνωστηρίου και ένα από τα ομορφότερα του Αιγαίου παραμένει ένα άδειο κουφάρι, ένα ερειπωμένο απομεινάρι που προκαλεί απογοήτευση, πίκρα, θλίψη και οργή. Το κτίριο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου αποτελεί Φάρο Πολιτισμού όχι μόνο για τη Λέσβο αλλά για όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την εγκατάλειψή του καθώς η σημερινή του εικόνα ντροπιάζει το νησί μας» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που καταλήγει:  «Η πράξη μας αυτή έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και σηματοδοτεί την ανάγκη της υποστήριξης της προσπάθειας, που καταβάλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου, για την επίλυση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί.

Καλούμε και εμείς από την πλευρά μας την οργανωμένη πολιτεία και κάθε αρμόδιο καθώς και τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου μας να προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το κοινό του νησιού που στηρίζει τις προσπάθειες των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey