Πώς ν’ αντιμετωπίσετε το άγχος των εξετάσεων

01/07/2012 - 05:56
Καθώς έφτασαν οι εξετάσεις των Πανελληνίων δεν είναι λίγοι οι μαθητές που νιώθουν άγχος. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι είναι ότι το άγχος θεωρείται φυσιολογικό μέχρι κάποιο σημείο. Λίγο άγχος είναι ωφέλιμο, γιατί βοηθάει το άτομο να συγκεντρωθεί πολύ καλά και να είναι σε εγρήγορση.
Καθώς έφτασαν οι εξετάσεις των Πανελληνίων δεν είναι λίγοι οι μαθητές που νιώθουν άγχος. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι είναι ότι το άγχος θεωρείται φυσιολογικό μέχρι κάποιο σημείο. Λίγο άγχος είναι ωφέλιμο, γιατί βοηθάει το άτομο να συγκεντρωθεί πολύ καλά και να είναι σε εγρήγορση.
Πώς να αντιμετωπίσουν το άγχος οι μαθητές; Αρχικά, πρέπει να υπάρχει ένας σωστός τρόπος μελέτης, να υπάρχει ένα πρόγραμμα μελέτης. Δηλαδή, καλό είναι οι μαθητές να διαβάζουν με προγραμματισμό και οργάνωση, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο. Να κάνουν σωστή κατανομή της εργασίας. Να προετοιμάζονται πολύ πριν από τις εξετάσεις, να έχουν ένα μακροπρόθεσμο στόχο και να μη στριμώχνονται στο τέλος. Σημαντικό επίσης, να ακολουθούν ένα πρόγραμμα, ούτε υπερβολικά απαιτητικό ούτε υπερβολικά ελαστικό. Το πρόγραμμα καλό είναι να είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, έτσι ώστε ούτε να αγχωθούν, αλλά ούτε και να χαλαρώσουν παραπάνω από όσο χρειάζεται, με κίνδυνο να μην πετύχουν τελικά έναν εφικτό στόχο.
Επιπλέον, κάτι εξίσου σημαντικό με το σωστό τρόπο μελέτης είναι και τα συχνά διαλείμματα από το διάβασμα. Τα διαλείμματα είναι χρήσιμα γιατί ξεκουράζουν το μαθητή τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Τα διαλείμματα καλό είναι να είναι απαλλαγμένα από τη διασκέδαση που προσφέρουν η τηλεόραση, ο υπολογιστής ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι γονείς, λοιπόν, καλό είναι να παροτρύνουν τα παιδιά τους να αξιοποιούν σωστά το λίγο ελεύθερο χρόνο τους (βόλτες με φίλους μακριά από το περιβάλλον διαβάσματος, ώστε να επικοινωνούν σκέψεις και συναισθήματα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας).

Πρέπει, ακόμα, να τονιστεί η σημαντικότητα του ύπνου. Δηλαδή, τα παιδιά δεν πρέπει να στερούνται τον ύπνο, όσο απαιτητικό και αν είναι το πρόγραμμά τους αυτή την περίοδο. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορεί οι Πανελλήνιες να είναι μια καθοριστική περίοδος στη ζωή των μαθητών, αλλά από την άλλη δεν αποτελούν και τη συντέλεια του κόσμου! Δε χρειάζεται ο μαθητής να αγχώνεται ή να πανικοβάλλεται φοβούμενος ότι δε θα τα καταφέρει. Ο μαθητής θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στις εξετάσεις και από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες επιλογές, που μπορεί να σκεφτεί σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δε θα είναι ικανοποιητικά. Το σίγουρο, και αυτό που χρειάζεται να έχουν γονείς και μαθητές στο μυαλό τους, είναι ότι μία πιθανή αποτυχία στις εξετάσεις δε σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Πλέον, υπάρχουν τόσο πολλές εναλλακτικές για επαγγελματική αποκατάσταση, που οι Πανελλήνιες και η εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα δεν είναι η μόνη διέξοδος. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, δεν είναι και λόγος αυτός για να μειωθεί το κίνητρο του μαθητή.

* Η Μαρία Βερβέρη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη Α.Π.Θ., M.Sc. Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων University of Leiden, Netherlands.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey