Όσοι γιατροί τού ΕΟΠΥΥ αναιρέσουν την αίτησή τους, δε θα μπορούν να επιστρέψουν

Σε αναμμένα κάρβουνα

22/02/2014 - 00:37

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι γιατροί τού ΕΟΠΥΥ στη Λέσβο, που από τη μία σκέφτονται αν θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ενάντια στη διαπιστωτική πράξη που τους έθεσε σε διαθεσιμότητα, κι από την άλλη εντός ολίγων ημερών καλούνται να αποφασίσουν αν θα βάλουν ή όχι λουκέτο στα ιατρεία τους για να παραμείνουν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι γιατροί τού ΕΟΠΥΥ στη Λέσβο, που από τη μία σκέφτονται αν θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ενάντια στη διαπιστωτική πράξη που τους έθεσε σε διαθεσιμότητα, κι από την άλλη εντός ολίγων ημερών καλούνται να αποφασίσουν αν θα βάλουν ή όχι λουκέτο στα ιατρεία τους για να παραμείνουν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Με αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ διά παντός απειλεί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τους γιατρούς που θα επιχειρήσουν να κάνουν… συνδικαλιστικά παιχνίδια. Ερώτηση για το θέμα έκανε ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Ξαναβάζει το μαχαίρι στο λαιμό των γιατρών τού ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας, ο οποίος άφησε να διαρρεύσει ότι όσοι γιατροί κάνουν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ για να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ και στη συνέχεια την αναιρέσουν ή την αποσύρουν, τότε δε θα μπορούν να συνάψουν στο μέλλον σύμβαση με τον Οργανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί η διορία εφτά ημερών στους γιατρούς σε διαθεσιμότητα να κάνουν την αίτηση, διαφορετικά θα θεωρούνταν αυτοδικαίως απολυμένοι. Παράλληλα, σε περίπτωση που κάνουν την αίτηση, θα πρέπει εντός ενός μήνα να προσκομίσουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έκλεισαν το ιατρείο τους.

Στη συνέχεια, όπως είχε τονίσει και ο διευθυντής τού ΙΚΑ, Στρατής Κύτελης, θα μπορούσαν αν παρέμεναν εκτός ΠΕΔΥ, να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ διατηρώντας το ιατρείο τους.

Επειδή όμως το Υπουργείο δεν έχει φτιάξει ακόμα το νέο οργανόγραμμα, δε γνωρίζει πόσους θα τοποθετήσει σε κάθε μονάδα και εικάζει ότι πολλοί θα άρουν τις αιτήσεις τους. Γι’ αυτό ο υπουργός έκανε λόγο για οριστικό διαζύγιο σε περίπτωση που οι γιατροί δεν… κρατήσουν το λόγο τους. Για ωμό εκβιασμό κάνει λόγο ο πρόεδρος των Γιατρών τού ΕΟΠΥΥ, Σάββας Κωφόπουλος, αλλά και ο βουλευτής κ. Ζερδελής, που κατέθεσε ερώτημα στους εισηγητές του Νόμου για το ΠΕΔΥ, μέλη τής Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

«Η προθεσμία των εφτά ημερών και του ενός μήνα για να κλείσουμε τα ιατρεία μας, είναι ήδη ελάχιστη. Δεν μπορεί ένας γιατρός να γνωρίζει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αν θα μπορεί να κλείσει τόσο γρήγορα το ιατρείο του», τόνισε ο κ. Κωφόπουλος. Γι’ αυτόν το λόγο η Ομοσπονδία των Γιατρών έστειλε χτες τις αιτήσεις προκειμένου να συμπληρώσουν οι γιατροί τα στοιχεία τους συμβουλεύοντάς τους να μην κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες είναι δεσμευτικές.

Η χωροταξική κατανομή
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας η χωροταξική κατανομή των μονάδων υγείας τού ΕΟΠΥΥ ανά υγειονομική περιφέρεια. Στην πρώτη φάση, δεν καταργείται καμμία μονάδα, απλά «τακτοποιούνται χωροταξικά» και από τον ΕΟΠΥΥ κατευθύνονται στις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών (ΔΥΠΕ) της χώρας. Η κατάργηση ή συγχώνευση των μονάδων και κέντρων υγείας θα αργήσει να γίνει και εκτιμάται σε έξι μήνες περίπου. Στη Λέσβο, που ανήκει στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, δεν αλλάζει κάτι προς το παρόν: όπου υπήρχαν ιατροί τού ΙΚΑ, παραμένουν.


Και ο Ιατρικός Σύλλογος στην κινητοποίηση

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ για το παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνουν από κοινού την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 6:30 το απόγευμα, στην Πλατεία Σαπφούς, για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Με ανακοίνωσή του συμμετέχει, εκτός των άλλων, και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, ο οποίος καλεί τους γιατρούς σε κοινούς αγώνες με όλους τους υγειονομικούς και τους πολίτες, για να ανατρέψουν την «ανθυγιεινή πολιτική». «Η πλατιά συσπείρωση και ο συντονισμός της πρόσφατης σύσκεψης για την Υγεία πρέπει να παγιωθεί και να γενικευτεί», επισημαίνεται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey