Ο στρατιωτικός «γιατρός των φτωχών» της Λήμνου, Θωμάς Λούκας, παρουσιάζει το πρόβλημα στον υπουργό Υγείας

Σοβαρά προβλήματα λόγω πλαφόν

22/01/2014 - 14:57

Τα προβλήματα που προέκυψαν από τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας για τα πλαφόν συνταγογράφησης των ιατρών, αλλά και τις επικείμενες επιβολές πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, παρουσιάζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο στρατιωτικός «γιατρός των φτωχών», όπως αποκαλείται στη Λήμνο.

Τα προβλήματα που προέκυψαν από τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας για τα πλαφόν συνταγογράφησης των ιατρών, αλλά και τις επικείμενες επιβολές πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, παρουσιάζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο στρατιωτικός «γιατρός των φτωχών», όπως αποκαλείται στη Λήμνο. Ο γιατρός που προσφέρει δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες στους απόρους και ανασφαλίστους της Λήμνου, Θωμάς Λούκας, ζητά από τον υπουργό να παρέμβει άμεσα καθώς σε λίγο, όπως τονίζει, «θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδες καταστάσεις».
 
Η εφαρμογή όλων όσα προβλέπονται για το θέμα της συνταγογράφησης στη Λήμνο, σύμφωνα με τον κ. Λούκα, θα έχει ως αποτέλεσμα «από τη μία οι ασθενείς να μη βρίσκουν ιατρό να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακα και από την άλλη, οι ιατροί ακόμα και να θέλουν να γράψουν συνταγές, να μην μπορούν γιατί δε θα τους αφήνει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Σύμφωνα με τον κ. Λούκα, όλοι πρέπει να «βάλουν πλάτη» για να βγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί. Αλλά «από το να βοηθήσουμε όμως όλοι με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι να καταργούμε στα μισά του μήνα τη δωρεάν δημόσια υγεία, απέχουμε πολύ».

Χωρίς γιατρό…
Αρχικά επισημαίνει ότι στη Λήμνο το ιατρείο τού ΕΟΠΥΥ δεν έχει πλέον ιατρό από τις αρχές του Δεκεμβρίου τού 2013, ενώ οι ιδιώτες παθολόγοι οι οποίοι έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είναι μόλις τέσσερις. Οι αγροτικοί ιατροί που υπηρετούν στο νησί, έπρεπε να είναι οκτώ και είναι μόνο τρεις και όταν θα ολοκληρωθεί και η θητεία αυτών, κανείς δεν ξέρει αν θα αντικατασταθούν, «αφού οι απολαβές ενός αγροτικού ιατρού είναι πλέον αποτρεπτικές και ένας μη Λημνιός πολύ δύσκολα θα αποφασίσει να έρθει στο νησί», όπως σημειώνει ο κ. Λούκας.

Η εφαρμογή πλαφόν στη συνταγογράφηση όλων των ιατρών, αφού πλέον συνταγογραφούν λιγότεροι ιατροί στη Λήμνο, «σημαίνει αυτόματα πως θα υπάρχουν ασθενείς που δε θα μπορούν να βρουν σε ολόκληρο το νησί (ούτε καν στο Νοσοκομείο, αφού και εκεί θα ισχύει το πλαφόν) ιατρό για να τους γράψει τα φάρμακα. Τι θα κάνουν; Θα τα πληρώνουν όλα από την τσέπη τους; Αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ένας ασθενής που έχει μόνο διαβήτη και υπέρταση, μπορεί να χρειάζεται και 100 ευρώ για τα φάρμακά του κάθε μήνα, αν τα πληρώσει εξ ολοκλήρου και όχι απλώς τη συμμετοχή.».

Όμως, πέρα από αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λούκα θα συμβεί και κάτι ακόμα πιο οδυνηρό, καθώς θα δίνεται στους ιατρούς το θλιβερό «προνόμιο» να δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων. «Λόγω του ότι τα ακριβά φάρμακα για ειδικές περιπτώσεις θα επιβαρύνουν δυσανάλογα το πλαφόν του κάθε ιατρού, τότε αυτός θα προτιμά να μη συνταγογραφεί σε ασθενείς π.χ. με μεταμόσχευση ή σε αυτούς που λαμβάνουν ινσουλίνη ή σε ασθενείς αιμοκαθαιρόμενους που χρειάζεται να παίρνουν ερυθροποιητίνη, και αυτές είναι μερικές μόνο κατηγορίες. Τι θα κάνουν τότε όλοι αυτοί οι ασθενείς; Πού θα αποταθούν; Φαντάζεστε έναν καρκινοπαθή να γυρίζει δεξιά και αριστερά, πότε στο νοσοκομείο και πότε στους ιδιώτες ιατρούς, παρακαλώντας για να του γράψουν τα φάρμακα;», αναφέρει ο κ. Λούκας στην επιστολή του.

Ρύθμιση νησιωτικότητας
Στη συνέχεια προτείνει, σε εφαρμογή της νησιωτικότητας, να υπάρξει ρύθμιση του ύψους του πλαφόν της συνταγογράφησης για τις νησιωτικές περιοχές. Σχετικά με το θέμα του επικείμενου πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις, τονίζει ότι και σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα.

Ολοκληρώνοντας τις προτάσεις του, ο κ. Λούκας τονίζει χαρακτηριστικά στον υπουργό Υγείας: «Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η διαδικασία που εφαρμόζει ο στρατιωτικός ιατρός προκειμένου να αποφασίσει σε ποιον τραυματία θα προσφέρει βοήθεια και ποιον θα εγκαταλείψει, ονομάζεται “διαλογή”. Το γνωρίζουμε ότι η χώρα βιώνει συνθήκες πολέμου. Μη μας μετατρέπετε όμως όλους σε στρατιωτικούς ιατρούς εν τω μέσω μάχης.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey