Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οκτώ χρόνια μετά την αποκάλυψη που συντάραξε τη Μυτιλήνη, για το γνωστό ως σκάνδαλο του οξυγόνου στο Βοστάνειο, έρχεται μετά τα πρόστιμα, η ώρα και το ποινικό μέρος της υπόθεσης να φτάσει στη Δικαιοσύνη. Αύριο απολογείται στον ανακριτή η πρώην διοικήτρια του ιδρύματος Τριανταφυλλιά Αδαμαντίδου, που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για τη λήψη εικονικών τιμολογίων. Μέσα στο Μάρτιο έχει οριστεί η δίκη και για τους τρεις κατηγορούμενους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2006, όταν με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας αποκαλύφθηκε οικονομικό σκάνδαλο συνολικού ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το οποίο αφορούσε στην προμήθεια οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης την περίοδο 1999 - 2006. Σύμφωνα με το πόρισμα, το Νοσοκομείο εμφανιζόταν να αγοράζει και να πληρώνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες οξυγόνου σε σχέση με αυτές που πραγματικά προμηθευόταν.
Τα πρόστιμα
Παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου, που ολοκληρώθηκε με την απόδοση κατηγοριών σε τρεις υπαλλήλους, διερευνήθηκε η υπόθεση και φορολογικά. Σε συνέχεια των ελέγχων που έγιναν απ’ το ΣΔΟΕ, επιβλήθηκε πρόστιμο για την παράβαση έκδοσης εικονικών τιμολογίων στην προμηθεύτρια του οξυγόνου εταιρεία, καθώς και στον αντιπρόσωπό της στο νησί, ενώ ασκήθηκε δίωξη και κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τη «λήψη» εικονικών τιμολογίων.
Κι αυτό γιατί η φορολογική νομοθεσία, ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, προβλέπει ότι διώκεται και αυτός που εκδίδει πλαστά τιμολόγια, αλλά και αυτός που τα αποδέχεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Βοστάνειο. Συνολικά το Νοσοκομείο επιβαρύνθηκε με πρόστιμα της τάξης των δύο περίπου εκατομμυρίων ευρώ για τις φορολογικές παραβάσεις που αφορούσαν στο σκάνδαλο του οξυγόνου. Στην εταιρεία είχε επιβληθεί πρόστιμο της τάξης τού 1,8 εκατ. ευρώ, το οποίο αποδέχθηκε και πλήρωσε, ενώ το Νοσοκομείο προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης επέβαλε έξι πρόστιμα στο Νοσοκομείο, το πρώτο εκ των οποίων πλήρωσε το Βοστάνειο το Σεπτέμβριο του 2012 με συμψηφισμό μέρους της τακτικής χρηματοδότησης που το αφορούσε, ύψους 111.000 ευρώ. Ανάλογη διαδικασία συμψηφισμού ακολουθήθηκε και πέρυσι το Μάρτιο, με τη δεύτερη «καμπάνα», της τάξης των 450.000 ευρώ.
Σημειωτέον ότι μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε πέρυσι και δεδομένων των παραιτήσεων που είχαν υποβληθεί από στελέχη της διοίκησης τα οποία ισχυρίζονταν πως δε θα μπορεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο αν πληρώσει απ’ τις τακτικές του χρηματοδοτήσεις για την πληρωμή των προστίμων (διαδικασία συμψηφισμού με τα κονδύλια για την κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών αναγκών του Βοστάνειου), το Δημόσιο επιδότησε το ίδρυμα για την πληρωμή των προστίμων και έτσι το οικονομικό ζήτημα ουσιαστικά έκλεισε για τη διοίκηση.
Δίκη το Μάρτιο
Αυτό που δεν έκλεισε, είναι το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, το οποίο ξεκινά αύριο Τετάρτη με την κλήση σε απολογία της Τριανταφυλλιάς Αδαμαντίδου, με την κατηγορία της λήψης εικονικών τιμολογίων τη διετία 2004 - 2005, σε βαθμό κακουργήματος. Με το ίδιο αδίκημα είχε κατηγορηθεί και ο προηγούμενος διοικητής, της περιόδου δηλαδή πριν την κ. Αδαμαντίδου, Παναγιώτης Παπαθανασίου, αλλά λόγω του ύψους των εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν στη θητεία του, και ήταν κάτω των 150.000 ευρώ, το αδίκημα ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, οπότε και παραγράφηκε με την παρέλευση πενταετίας. Το ύψος των εικονικών τιμολογίων της θητείας της κ. Αδαμαντίδου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πάνω από 150.000 ευρώ.
Θεωρείται πολύ πιθανόν, δεδομένης και της ανταπόκρισης του Νοσοκομείου στα φορολογικά πρόστιμα, οι εκπρόσωποι της διοίκησής του να μη φτάσουν τελικά σε δίκη. Αντιθέτως, έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαρτίου η δίκη των τριών εργαζομένων που κατηγορούνται για το σκάνδαλο του οξυγόνου και για το γεγονός ότι προκάλεσαν ζημία στο Βοστάνειο που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια. Στη δίκη αυτή, που εισάγεται για πρώτη φορά φέτος στο ακροατήριο, συνολικά αναμένεται να εξεταστούν περί τους 50 μάρτυρες. Για αυτό, όταν ξεκινήσει, δεν προβλέπεται να περαιωθεί σε λιγότερο από μία βδομάδα.