Απολαύστε διακοπές με το στομάχι σας ήσυχο…

01/07/2012 - 05:56
Το καλοκαίρι, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων στα τρόφιμα με αποτέλεσμα οι τροφικές δηλητηριάσεις να εμφανίζονται πολύ συχνά. Καλό λοιπόν θα είναι να ενημερωθείτε για τους τρόπους προστασίας από τις τροφικές δηλητηριάσεις.
Το καλοκαίρι, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων στα τρόφιμα με αποτέλεσμα οι τροφικές δηλητηριάσεις να εμφανίζονται πολύ συχνά. Και επειδή το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, πολλοί από σας θα κάνετε διακοπές εκτός ή εντός νησιού και σίγουρα κανείς δε θέλει να περάσει τη μέρα του, αντί στη θάλασσα, στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, καλό είναι να ενημερωθείτε για τους τρόπους προστασίας από τις τροφικές δηλητηριάσεις.
- Όταν κάνουμε διακοπές στο εξοχικό μας ή σε δωμάτιο που προσφέρει κουζίνα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μαγειρευτό φαγητό, ειδικά αυτό που περιέχει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά, θα πρέπει να μπει στο ψυγείο αμέσως μόλις φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμά του. Στο ψυγείο θα πρέπει να διατηρείται 2 μέρες το πολύ και να ξαναζεσταθεί μία μόνο φορά, τόσο ώστε η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 60 οC, για να εξουδετερωθούν τα μικρόβια που αναπτύσσονται.
- Όταν επιλέγουμε να ψωνίσουμε από το σούπερ μάρκετ ή το μίνι μάρκετ της γειτονιάς, οφείλουμε να κοιτάμε πάντα την ημερομηνία λήξης των προϊόντων, αλλά και τις συνθήκες περιβάλλοντος στις οποίες βρίσκονται (αν είναι εκτεθειμένα σε ήλιο, σε ζέστη, σε έντομα, αν η συσκευασία τους είναι αλλοιωμένη κ.α.). Και ακόμη και όταν όλα όσα ελέγξουμε, μας φαίνονται φυσιολογικά, οφείλουμε να ελέγχουμε και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου όταν το ανοίγουμε για να το καταναλώσουμε, ειδικά όταν αυτό έχει διατηρηθεί σε ψυγείο. Αν η υφή, το χρώμα, η γεύση είναι αλλοιωμένη, οφείλουμε να το επιστρέψουμε και να ζητήσουμε την ανταλλαγή του. Τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο και έχουν μείνει περισσότερο από 2 ώρες χωρίς ψύξη, καλό είναι να πετιούνται.

- Αν αποφασίσουμε να πάρουμε μαζί μας φαγητό στην παραλία, είτε πρόχειρο είτε μαγειρευτό, που θα καταναλωθεί εντός κάποιων ωρών, οφείλουμε να το διατηρήσουμε σε ένα μικρό ψυγείο ή σε ειδικούς σάκους με πάγο, το οποίο φυσικά πρέπει να τοποθετήσουμε σε σκιερό μέρος. Χυμοί κυρίως σε πλαστικά μπουκάλια και εμφιαλωμένα νερά που αγοράζουμε από το περίπτερο, θα πρέπει να βρίσκονται σε ψυγεία που δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
- Το καλοκαίρι αποφεύγουμε να αγοράζουμε σοκολάτες και τρόφιμα, που σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν (κρουασάν, τσουρέκι κ.α.). Ακόμη και όταν η σοκολάτα βρίσκεται στο ψυγείο, υπάρχει περίπτωση να έχει ήδη λιώσει και να έχει επαναψυχθεί, με πολλές πιθανότητες να έχει επιμολυνθεί. Την αλλοίωση αυτή θα μαρτυρήσει το διαφορετικό χρώμα της όταν την ανοίξουμε, καθώς θα έχει λευκούς (υποκίτρινους) λεκέδες από το λίπος που εμπεριέχει στη μάζα της.
- Τα παγωτά είναι το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Η δροσιά αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που χαρίζουν, έρχονται σε αντιπαλότητα με την εύκολη επιμόλυνσή τους από παθογόνους μικροοργανισμούς. Το παγωτό που αγοράζουμε από κάποιο ψυγείο, θα πρέπει να είναι σκληρό, η συσκευασία του να μην έχει αλλάξει σχήμα και το παγωτό να μην έχει κρυστάλλους πάγου εξωτερικά ή εσωτερικά όταν ανοίξουμε τη συσκευασία του, καθώς σημαίνει πως έχει αποψυχθεί και έχει επανακαταψυχθεί. Και μην ξεχνάτε πως είναι προτιμότερο να πετάξετε ένα αλλοιωμένο τρόφιμο όσο κι αν κοστίζει, παρά να διακινδυνεύσετε την υγεία τη δική σας και του παιδιού σας.

- Για όσες ταβέρνες, εστιατόρια και μέρη επιλέγουμε για φαγητό και δεν γνωρίζουμε την ποιότητα τους, μπορούμε να πάρουμε σαν ένδειξη, τις συνθήκες υγιεινής του χώρου και της τουαλέτας. Σε αυτά τα μέρη, καλό είναι να μην παραγγέλνουμε τρόφιμα που είναι μαγειρεμένα με σύνθετο τρόπο ή καινούριες γεύσεις που δε γνωρίζουμε αν είναι αλλοιωμένες. Το κρέας (ειδικά το χοιρινό και το κοτόπουλο) να είναι καλοψημένο, όχι καμένο, και να μην περιέχει αίμα, καθώς μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Τα ωμά θαλασσινά καλό είναι να αποφεύγονται καθώς μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Παρόλο που λόγω οικονομικής κρίσης, θα βρεθούν πολλοί επιτήδειοι - επαγγελματίες να εκμεταλλευτούν όσους αποφασίσουν να πάνε διακοπές τους φέτος το καλοκαίρι, υπάρχουν ανάμεσά τους και πολλοί σωστοί επαγγελματίες, που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν έντιμα τις υπηρεσίες τους στον κόσμο που τους εμπιστεύεται. Εκείνοι θα λάβουν ευχάριστα οποιαδήποτε ευγενική επισήμανση για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία τους, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν. Και είναι αυτοί οι επαγγελματίες τους οποίους οφείλουμε να ενισχύουμε, να ξεχωρίζουμε και να επιβραβεύουμε!
Και όπως όλοι μας απαιτούμε να λάβουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση από τον κάθε επαγγελματία τον οποίο επιλέγουμε να εμπιστευτούμε την περίοδο των διακοπών, έτσι «απαιτεί» και η φύση από μας, να τη σεβόμαστε, καθώς πάντα μας προσφέρεται απλόχερα χωρίς κάποια οικονομική συναλλαγή. Γι’ αυτό, οφείλουμε να διατηρούμε καθαρές τις παραλίες, αλλά και οποιονδήποτε δημόσιο χώρο χρησιμοποιούμε, και να ευαισθητοποιούμε και τα παιδιά μας για τη σημασία της καθαριότητας. Αν ο καθένας φροντίζει να ξεφορτώνεται τα απορρίμματα του μόνο στους ειδικούς κάδους, τότε σίγουρα θα μπορούμε όλοι μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες της χώρας μας, όμορφες και καθαρές, χωρίς τον κίνδυνο να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης.
Να περάσετε καλά το υπόλοιπο του Αυγούστου, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις διακοπές σας, χωρίς βέβαια να φάτε σαν να μην έχετε ξαναφάει. Και προσοχή στο αλκοόλ, γιατί εκτός από το ότι δίνει πολλές θερμίδες, είναι η αιτία πολλών αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, ενώ επιπλέον μπορεί και να οδηγήσει στο νοσοκομείο όταν το ποτό έχει νοθευτεί.

* Η Χαρά Κουτρολού είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey