Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η είδηση ότι 22χρονη πόρνη, φορέας τού AIDS, εκδιδόταν χωρίς προφυλάξεις είχε - αν μη τι άλλο - ως αποτέλεσμα να χάσουν πολλοί άνθρωποι τον ύπνο τους. Μέσα στις επόμενες μέρες βρέθηκαν άλλες 16 και τα τηλέφωνα στο ΚΕΕΛΠΝΟ από αναστατωμένους πελάτες, ξεπέρασαν τα 2.000!
Το τελευταίο διάστημα είναι σαν η ελληνική κοινωνία να ανακαλύπτει ένα κακό απόστημα στο σώμα της και να αναρωτιέται έκπληκτη πώς εμφανίστηκε εκεί χωρίς να το πάρει είδηση!
Πρόκειται όμως στ’ αλήθεια περί ενός μιαρού αποστήματος; Και η ευθύνη για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV κατά 57% τον τελευταίο χρόνο βαραίνει κατά κύριο λόγο τις εκδιδόμενες γυναίκες, που, «αδιαφορώντας» για την υγεία της ελληνικής κοινωνίας, προσφέρονται χωρίς προφυλάξεις με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος;
Η συγκεκριμένη προσέγγιση και ερμηνεία ενός σύνθετου στη βάση του φαινομένου ενέχει ένα πολύ σημαντικό κίνδυνο, αυτόν της ιδεολογικής μετατόπισης της ευθύνης για την εμφάνισή του, από το συλλογικό επίπεδο στο ατομικό. Γιατί, αν φταίει η «ανήθικη» πόρνη για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων του ιού τού AIDS, τότε απαλλάσσεται των ευθυνών του ο πελάτης που απαιτεί επαφή χωρίς προφυλακτικό, ο ιδιοκτήτης των παράνομων στην πλειοψηφία τους οίκων ανοχής και, στο τέλος, η Πολιτεία, που δεν έχει να παρουσιάσει ένα δομημένο στρατηγικό σχεδιασμό για τη δημόσια υγεία.
«Οι ανήσυχοι πελάτες που τηλεφώνησαν, ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι.» Οι νέοι στην καθημερινή τους ζωή βομβαρδίζονται με πληροφορίες που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, από την τηλεόραση, τα περιοδικά και τις συζητήσεις με συνομηλίκους. Επικρατεί όμως άγνοια, ημιμάθεια και διαστρέβλωση στο κομμάτι που αφορά την πληροφόρηση σχετικά με το θέμα. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς, αν και ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, λόγω των δυσκολιών του θέματος και δικών τους αναστολών αδυνατούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, είτε γιατί δεν έχουν επαρκείς γνώσεις είτε γιατί θεωρούν το όλο ζήτημα ταμπού.
Το ελληνικό σχολείο δεν έχει ακόμη αναλάβει επίσημα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής υγείας και διαπαιδαγώγησης. Ψήγματα πληροφοριών δίνονται στις παρυφές ορισμένων μαθημάτων, όπως η Βιολογία και τα Θρησκευτικά, καθώς και σε προγράμματα υγείας, τα οποία όμως απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό μαθητών.
Η άγνοια και η έλλειψη αντανακλαστικών γύρω από το σύνθετο ζήτημα της σεξουαλικής υγείας αποκαλύφθηκε με δραματικό τρόπο, εκτός από την είδηση για τις εκδιδόμενες γυναίκες φορείς του ιού HIV, στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης πλήθους ανηλίκων από μεμονωμένα άτομα μέσα στους κόλπους μικρών τοπικών κοινωνιών, που αποκαλύφθηκαν επίσης το τελευταίο διάστημα.
Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι η αναγκαιότητα μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών από μικρή ηλικία είναι επιτακτική ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Η ενημέρωση θα πρέπει να αποσκοπεί στην προστασία των νέων σε περιπτώσεις:
- Βίας
- Παρενόχλησης
- Άκαιρης εγκυμοσύνης
- Μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως το AIDS/HIV
Η ενημέρωση είναι απαραίτητη για να λειτουργεί ως βάση, πάνω στην οποία οι νέοι άνθρωποι θα στηριχθούν για να αναπτύξουν υπεύθυνους τρόπους συμπεριφοράς και σκέψης γύρω από τη σεξουαλικότητά τους και τη σεξουαλική τους ζωή.
Για τους παραπάνω λόγους, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Πνοή» τού ΟΚΑΝΑ περιλαμβάνει στα πλαίσια των σεμιναρίων που διοργανώνει σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους, εκτεταμένες αναφορές και υλικό για το αντικείμενο της σεξουαλικής υγείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη της έγκυρης πληροφόρησης πάνω στο θέμα.
Στο ίδιο πλαίσιο σκέψης, η «Πνοή» προσεγγίζει τη σεξουαλική υγεία - και συνολικά την ψυχοκοινωνική υγεία των πολιτών - όχι ως ατομικό πρόβλημα, αλλά ως διαδικασία ανάπτυξης όλων των ανθρώπων που συναποτελούν την κοινωνία, στις μεταξύ τους σχέσεις.