Μυστήριο ο εντοπισμός τριών σορών προσφύγων

Ναυάγιο εικάζουν οι αρχές

14/11/2017 - 15:03

Σε ναυάγιο που δεν έγινε όμως αντιληπτό ούτε από τη Frontex ούτε από το λιμενικό σώμα αποδίδουν οι αρχές την εύρεση τριών σορών στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου εντοπίστηκε μία σορός ανδρός, αγνώστων λοιπών στοιχείων, επί της ακτής στη θαλάσσια περιοχή Παληός Μανταμάδου. Η ανωτέρω σορός ανδρός σε σήψη, έφερε μπλε τζιν παντελόνι, ενώ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Την ίδια μέρα το Λιμενικό προέβη στη διάσωση 62 προσφύγων που επέβαιναν σε πλωτό κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου και άλλων 44 ατόμων ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Την περασμένη Παρασκευή εντοπίστηκε, το μεσημέρι μία σορός αγοριού, αγνώστων λοιπών στοιχείων, στη θαλάσσια περιοχή «Σαρακίνα» Μανταμάδου. Η ανωτέρω σορός, σε προχωρημένη σήψη, έφερε σορτς χρώματος μπλε και υποδήματα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνη, για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής. Την ίδια μέρα διεσώθησαν 17 επιβαίνοντες σε λέμβο στο Μόλυβο (άκρα Φέρρος) που μεταφέρθηκαν στη Σκάλα Συκαμιάς.

Κι άλλη μία σορός ανήλικης γυναίκας, την περασμένη Δευτέρα εντοπίστηκε το μεσημέρι, αγνώστων λοιπών στοιχείων, στη θαλάσσια περιοχή Ασπροποτάμου Μανταμάδου. Η ανωτέρω σορός γυναίκας, σε προχωρημένη σήψη, ηλικίας περίπου 15-18 ετών, η οποία έφερε μπλε φόρμα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για ναυάγιο σκάφους, σε Ελλάδα και Τουρκία, που ενδεχομένως να μετέφερε πρόσφυγες ή μετανάστες. Η τελευταία επιχείρηση διάσωσης μετά από ναυάγιο μπορεί να πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο ήταν στην Καλόλιμνο, νησί που είναι αρκετά μακριά από τη Λέσβο. Τότε είχαν διασωθεί συνολικά 15 άτομα από τα 22-24 που φέρεται να επέβαιναν στη λέμβο, ενώ τέσσερα είχαν ανασυρθεί νεκρά (ένα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τρία στα τουρκικά). Παράλληλα, δεν έχει αναφερθεί καμία εξαφάνιση ατόμου από τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών στο νησί, που θα δικαιολογούσε τα περιστατικά, με τους λιμενικούς να αναζητούν λύση για το θέμα.

 

 

Στη Λέσβος η «Πράσινη» ευρωβουλευτής Μπ. Λόχμπιχλερ:

 

«Λύση η άρση γεωγραφικού περιορισμού»

 

Τη Λέσβο επισκέφτηκε το Σάββατο η Μπάρμπαρα Λόχμπιχλερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κ. Λόχμπιχλερ συνοδευόμενη από τον συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου Μιχάλη Μπάκα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φορείς, εθελοντές και πρόσφυγες στη Μυτιλήνη ενώ επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και το κέντρο κράτησης της Μόριας.

Η επίσκεψη της κ. Λόχμπιχλερ στη Λέσβο και οι συναντήσεις που είχε την προηγούμενη ημέρα στην Αθήνα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ήταν πολύ σημαντικές ενόψει της συζήτησης σε ειδική συνεδρία αύριο Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου των προβλημάτων που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά, καθώς ο αριθμός των προσφύγων έχει αυξηθεί και δεν φαίνεται να είμαστε και πάλι έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα.

 

«1.000 παιδιά - ανοίξτε τα νησιά»

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της η κ. Λόχμπιχλερ έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Η επίσκεψή μου στη Λέσβο ήταν πολύ σημαντική για να μπορώ να έχω με τα μάτια μου εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά. Εκτιμώ πολύ τη δέσμευση πολλών υποστηρικτών των προσφύγων στη Λέσβο, όπως είδα και στην επίσκεψή μου στο Mosaik αλλά και σε άλλες δομές. Υπάρχουν πολλά προγράμματα για την υποστήριξη των προσφύγων στη Λέσβο, αλλά ακόμα χρειάζεται ενίσχυση των υποδομών που τους υποστηρίζουν όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο. Παίρνω μαζί μου αυτά τα στοιχεία, όπως και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που είδαμε στη Μόρια για την προσπάθεια που κάνουμε από τις Βρυξέλλες. Είναι αδύνατο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς να δοθούν εναλλακτικές λύσεις. Οι επιστροφές στην Τουρκία, όπου πολλοί πρόσφυγες έχουν αντιμετωπίσει βία και πολύ δύσκολες συνθήκες, δεν είναι η λύση του προβλήματος. Η μόνη ορατή λύση που βλέπω είναι η άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά και επιτέλους να υλοποιήσουν οι χώρες της ΕΕ τις δεσμεύσεις τους για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες. Η Ευρώπη έχει δυστυχώς μετατοπιστεί από μια πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος που στηριζόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα και ξεκάθαρα πλέον αντιμετωπίζουμε μια κρίση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για να συνεργαστούν για τη διαχείριση τους προσφυγικού ζητήματος».

Από την πλευρά του ο κ. Μπάκας τόνισε στο «Ε»: «Οριακές οι συνθήκες στη Μόρια με τριπλάσιους απ’ όσους μπορεί να δεχτεί η δομή και ιδιαίτερα μεγάλο το πρόβλημα για 1.000 παιδιά που είναι εκεί. Χρειάζεται πίεση απ’ όλους για να ανοίξουν τα νησιά, και σε αυτό το πλαίσιο πιέζουν οι “πράσινοι” στο ευρωκοινοβούλιο στη συζήτηση που θα γίνει αύριο Τετάρτη». 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey