Τι ζητά η «Αλληλεγγύη Λέσβου» μετά τη δικαστική απόφαση:

Συνεχίζεται η καμπάνια #save pikpa Συνεχίζεται η καμπάνια #save pikpa

Να επανεξετάσει η Περιφέρεια την απόφαση για το ΠΙΚΠΑ

12/08/2018 - 14:31 Ενημερώθηκε 11/08/2018 - 09:34

Να επανεξετάσει την απόφασή της για απαγόρευση της λειτουργίας του ΠΙΚΠΑ λαμβάνοντας υπόψη της την απόφαση του δικαστηρίου που απορρίπτει την ύπαρξη κινδύνου για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον ζητά η «Αλληλεγγύη Λέσβου» από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Καθώς ένα από τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι ο «άτυπος» χαρακτήρας της δομής, την οποία καλούν να λάβει υπόψη της τον ουσιαστικό ρόλο και την ιστορία του ΠΙΚΠΑ Λέσβου ως χώρου φιλοξενίας προσφύγων, την αναγνώριση του σε διεθνές επίπεδο αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται να διατηρηθεί και να προάγει άξιες που αφορούν στην κοινωνική συνοχή, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης ζητά από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που με δηλώσεις του Υπουργού κ. Δημήτρη Βίτσα αναγνώρισε τον ρόλο και την σημασία της δομής, να λάβει υπόψη του τον ανοιχτό και ανεξάρτητο χαρακτήρα της δομής που της επέτρεψε να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες φιλοξενίας και υποστήριξης των προσφύγων.

Μεταξύ άλλων ευχαριστούν τόσο τους κατοίκους του ΠΙΚΠΑ όσο και τους Κούρδους πρόσφυγες που εκτάκτως φιλοξενήθηκαν στο χώρο για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή τους, όλες και όλους (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το ΠΙΚΠΑ με την καμπάνια #save pikpa και AVAAZ. Όλες οι επιστολές και τα μηνύματα θα αποσταλούν σε έντυπη μορφή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η απόφαση

Θυμίζουμε ότι κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας και αυτοψίας στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ Λέσβου, εκδόθηκε στις 16/7/2018 η απόφαση του δικαστηρίου Μυτιλήνης κατά την οποία απορρίπτεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν πέντε ξενοδοχεία της περιοχής της Νεάπολης Μυτιλήνης και δύο ιδιώτες. Ανάμεσα σε άλλα, η αίτηση αναφερόταν σε κινδύνους για διαφυγόντα κέρδη των συγκεκριμένων ξενοδοχείων, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής της περιοχής.

Τα ασφαλιστικά μέτρα υποστήριξαν με παρέμβαση τους ο Δήμος Λέσβου και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου. Η αίτηση κατατέθηκε όταν η άτυπη δομή φιλοξενούσε για 3 εβδομάδες, περίπου 350 Κούρδους πρόσφυγες (επιπλέον των ήδη 103 κατοίκων) που εγκατέλειψαν το hot spot της Μόριας ύστερα από βίαια επεισόδια. Η Αλληλεγγύη Λέσβου, οι ομάδες, συλλογικότητες και πολίτες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ΠΙΚΠΑ Λέσβου νοιώθουν δικαίωση μετά την απόφαση που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η δομή είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.

Ωστόσο, η απόφαση απαγόρευσης λειτουργίας του ΠΙΚΠΑ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βασιζόμενη στις παρατηρήσεις της υγειονομικής υπηρεσίας είναι σε ισχύ. Στις 12/7/2018 κατατέθηκε προσφυγή κατά της απόφασης αυτής. Επίσης καθώς έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από το ΠΙΚΠΑ οι παρατηρήσεις της υγειονομικής υπηρεσίας (μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προσωρινής φιλοξενίας των περίπου 350 Κούρδων προσφύγων), τα προβλήματα που επισημάνθηκαν έχουν από καιρό επιλυθεί. Γι’ αυτό και ζητείται η επανεξέταση της υπόθεσης από την Περιφέρεια με βάση τα νέα δεδομένα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey